Vacanța Esoterică

miercuri, 23 noiembrie 2011

Sankt Petersburg - Venetia imperiala a Rusiei

Fondat in anul 1703 de catre tarul Petru I al Rusiei, Sankt-Petersburg a fost capitala Imperiului Rus mai bine de doua sute de ani. Orasul a fost construit de catre iobagi, cu costul a mii de vieti. Fosta mlastina, situata la varsarea Nevei in Marea Baltica, este astazi cel de-al doilea oras ca marime al Rusiei, cu 4,5 milioane de locuitori.



Sankt Petersburg este cel mai nordic oras european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul orasului, supranumit si muzeul in aer liber al neoclasicismului, a fost primul loc din Rusia inscris pe lista UNESCO a valorilor din patrimoniul mondial.

Totusi, UNESCO a luat in considerare retragerea orasului de pe lista, din cauza unui plan de a construi un zgarie-nori de 403 m al Gazprom, care ar fi afectat panorama orasului. Din cauza crizei financiare, autoritatile locale au anuntat, in decembrie 2010, ca vor muta acest zgarie-nori in afara orasului.

Spre deosebire de Moscova, arhitectura istorica a Sankt Petersburgului s-a pastrat, multe cladiri din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea existand in continuare in centrul istoric.

Piata Palatului, ce leaga bulevardul Nevsky Prospect de Podul Palatului, este principala piata a orasului si un loc plin de istorie, dat fiind ca aici a avut loc Revolutia Bolsevica. In piata se afla Palatul de Iarna, construit intre 1754 si 1762 ca resedinta de iarna a tarilor rusi. In prezent, palatul face parte din complexul muzeal Ermitaj, care adaposteste una dintre cele mai mari colectii de arta din lume.

Merita vizitat canalul Griboyedov, unul dintre cele mai frumoase canale ale orasului. Construit in 1739, este traversat de 21 de poduri; el strabate centrul orasului si ofera o perspectiva superba asupra Bisericii Mantuitorului Insangerat, ce a fost ridicata in locul in care a fost asasinat tarul Alexandru al II-lea, caruia ii este dedicat lacasul de cult.



Intreg orasul este strabatut de peste 1.000 de poduri, dintre care 342 sunt de dimensiuni mari. 22 dintre acestea sunt poduri basculante. In fiecare noapte a perioadei de navigatie, ce se intinde din aprilie pana in noiembrie, aceste poduri se retrag pentru a permite traversarea navelor cargo si a petrolierelor. Sistemul este programat sa functioneze astfel incat intotdeauna sa existe un pod ce nu este retras, pentru a putea fi folosit de serviciile de politie, ambulanta si pompieri, in caz de nevoie. Daca vreti sa asistati la aceasta veritabila ceremonie, nu uitati sa o faceti de pe malul in care se situeaza hotelul la care sunteti cazat; altfel, riscati sa nu puteti ajunge la el pana a doua zi dimineata.



Un alt canal ce merita vizitat este Canalul de Iarna. Construit in 1718, este unul dintre cele mai scurte canale din oras, avand o lungime de doar 228 de metri. Atmosfera pitoreasca ii este data de arcul ce leaga Muzeul Ermitaj de Teatrul Ermitaj.



Intre lunile mai si septembrie, puteti vedea orasul din barca, plimbarile pe canale fiind o metoda eficienta de a vedea, intr-un timp, scurt multe cladiri-monument. Majoritatea vizitelor ghidate cu barca trec pe langa Fortareata Sfintii Petru si Pavel, Palatul de Iarna, Kunstkammer (primul muzeu al orasului, fondat de Petru cel Mare), Gradina de Vara, Campul lui Marte, Biserica Mantuitorului Insangerat, Podul Trinitatii, Podul Anicikov, Catedrala Sf. Isaac si multe alte obiective.

Orice metoda ati alege pentru a vedea comorile celui mai elegant oras din Rusia, un lucru e sigur: nu aveti cum sa il parasiti dezamagit.

La finalul lunii iunie, soarele este mereu prezent pe cerul Sankt-Petersburgului (rasare la 04:35, apune la 23:35, dar ramane mereu la orizont). Atunci au loc celebrele Nopti Albe, timp in care localnicii petrec, ies la picnicuri in parc. Tot atunci puteti face plimbari cu barca noaptea - toti cei ce au ales sa faca acest lucru au spus ca este o experienta unica, de negasit oriunde altundeva in lume.


Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu