Vacanța Esoterică

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Tikal, Guatemala – Capitala celui mai puternic stat Maya

Urcatul treptelor templului vechi de 1250 de ani din orasul antic maias Tikal, pana sus, in jungla Peten, este una dintre cele mai frumoase experiente pe care un turist le poate trai in America Centrala.

Situat in nordul Guatemalei, Tikal ofera o calatorie mistica in istoria impresionanta a civilizatiei Maya. Tikal este cel mai mare sit arheologic cunoscut din America Centrala, ce acopera 16 km patrati si contine 3000 de structuri, majoritatea dintre ele acoperite inca de vegetatia luxurianta a junglei.

Tikal a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1979, devenind Parc National si in acelasi timp o destinatie foarte populara printre turisti. In inima Parcului National Tikal, care se intinde pe circa 570 de kilometri patrati, se afla epicentrul sitului Tikal despre care arheologii au descoperit ca a fost capitala celui mai puternic stat Maya. Situl dateaza din secolul 4 i.Hr., dar dovezile arheologice arata ca acesta a ramas locuit aproximativ pana in anul 400 d. Hr. Acest loc, plin de temple si sculpturi maiase - profiluri unice de piatra - au captivat imaginatia oamenilor, invitandu-i sa exploreze personal legendele din Tikal National Park, Guatemala.

Daca aveti norocul sa ajungeti in Tikal de dimineata aveti la dispozitie o zi plina de trekking si de posibilitatea descoperirii junglei, incluzand un tur informativ despre ruinele din Tikal. Ghidul turistic va va ispiti cu folclorul local si cu fapte istorice uimitoare, mentinandu-va atentia treaza cu un simt al umorului deosebit.
Structura impresionanta de temple din Tikal este captivanta si puteti petrece o intreaga zi urcand scarile abrupte, pentru a admira panorame impresionante ale junglei si ale ruinelor situate la mai mica inaltime. Speciale la Tikal National Park nu sunt doar ruinele, ci si jungla in sine. Cu plantele sale exotice si fauna salbatica, in mod sigur adauga un farmec aparte atmosferei magice a ruinelor din Tikal. Dupa ce veti urmari un apus de soare unic din varful Templului III, unul dintre principalele cinci temple din Tikal, trebuie neaparat sa va reintoarceti pentru a viziona si rasaritul din ziua urmatoare.


Daca veti fi cazati in Jaguar Lodge sau Campground, situate chiar in interiorul Tikal National Park, veti putea lua parte la cea mai incredibila experienta pe care o puteti avea in Tikal: un rasarit vazut din partea de sus a Templului IV. Situl se deschide la ora 6 si va trebui sa aveti cu voi lanterne si spray impotriva insectelor. Garzile armate sunt foarte prietenoase si se pot oferi chiar sa va conduca pana la jumatatea drumului spre ruinele Tikal, astfel incat sa nu va pierdeti in intunericul junglei, plina dealtfel de serpi si animale salbatice.


Drumul pana la ruinele Tikal este o experienta in sine. Veti merge pe jos, pe poteci inguste si prin vegetatie bogata, fosnita din cand in cand de creaturile junglei. Cand in cele din urma ajungeti la destinatie si urcati pe piramida de 70 de metri, ceata care acopera va va aminti de Jurassic Park. In timp ce stati in tacere, pentru a asculta sunetele junglei, urletele maimutelor va trezeste brusc la realitate. Desi nu foarte mari, aceste creaturi emit un sunet mult mai infricosator decat ragetul unui leu.

Pe masura ce soarele incepe sa se inalte, jungla apare magnifica la orizont, impreuna cu partea de sus a piramidelor mayase. Intreaga experienta va poarta intr-lume aparte, cu un impact de durata. Tikal National Park este o experienta care nu se uita curand. Lectiile despre stravechea civilizatie Maya si posibilitatea de a explora vechea lor capitala aduc trecutul si prezentul impreuna, intr-un mod foarte inspirat.

Cert este ca leaganul civilizatiei Maya atrage turistii ca un magnet, iar presedintele Guatemalei, Alvaro Colom, a anuntat ca se va construi un parc gigantic, ce va cuprinde si El Mirador, care acopera 2.000 de kilometri patrati. Pe langa facilitarea accesului vizitatorilor, care acum pot ajunge acolo doar cu elicopterul, masura vizeaza conservarea ruinelor istorice, periclitate de defrisarile masive dar si de hotii de comori.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu