Vacanța Esoterică

joi, 28 noiembrie 2013

Crotona, Italia - Misterele pitagoreice

Revin. Fascinatia pentru numere m-a indreptat catre Pitagora. De aici am ajuns la Mistere si la scoala Misterelor din Crotona.

Pitagora, filozof si matematician grec, originar din insula Samos, intemeietorul pitagorismului, punea la baza intregii realitati teoria numerelor si a armoniei. Pitagora era ionian, originar din insula Samos, dar a emigrat la Crotona, in Italia de sud, unde a intemeiat scoala ce-i poarta numele, cea dintii scoala italica a Greciei antice.
Pitagora ramane marele propagator al Misteriilor pe pamant european; este prima veriga ce leaga continentul nostru de Colegiile sacerdotale ale Egiptului. El creeaza in aceasta parte a lumii primul Institut al inteleptilor si legislatorilor si intemeiaza la Crotona o scoala ce va deveni un centru permanent de Initiere Traditionala. Ii da atat o liturgie noua, generatoare a unei vii radieri spirituale, cat si un ansamblu precis de dogme confidentiale, ce condenseaza in mod simbolic esentialul Doctrinei secrete. 

Orasul, situat pe versantul estic al regiunii Calabria, cu deschidere la Marea Ionica reprezinta cea mai veche parte din Magna Grecia cum spun italienii – teritoriu dominat de greci mult timp dar paradoxal si cea mai tanara provincie a Italiei. La inceputuri terenul a fost constant erodat de raul Neto, cu izvoare in muntii Sila, locul preferat al scriitorului latin Vergilius. Acest curs de apa a lasat numeroase golfulete si plaje populare printre turisti. Unele dintre acestea au adapostit navele grecesti incendiate la un moment dat de catre sotiile marinarilor obosite de atatea voiaje. 

Este locul in care fratii venetieni Attilio si Emilio au incercat sa starneasca localnicii intr-o revolta impotriva Bourbonilor dar si locul in care exista una dintre cele mai mari plantatii de maslini din Italia, Pidocchiella. Cel de-al doilea oras al provinciei, Cirò Marina, inca se mandreste cu pietele specifice pe care comerciantii turci le foloseau pentru a-si vinde bunurile. In largul coastei exista numeroase epave de nave turcesti, grecesti, romane, spaniole si venetiene care sigur ascund artefacte nepretuite. 


Imposibil de ratat sunt Castelul lui Charles V si Muzeul de Arheologie din apropiere. Autoritatea Patrimoniului Cultural din Crotona isi intituleaza brosura informativa "Castelul", si intr-adevar un bastion de pe o stanca fortificata a fost candva vechea acropola din Crotona pana in 840. Ceea ce vedem astazi este un exemplu unic de castel fortificat (nu construit in partea de sus a unui deal ci imprejurul sau) si dezvoltarea metodelor de aparare militare din perioada medievala pana spre renastere. Ar fi ramas perfect intact daca nu ar fi fost afectat de o serie de cutremure in secolul al 19-lea. Muzeul de Arheologie detine piese unicat, parti din colectii private locale apartinand familiilor nobiliare, dar si descoperiri de pe urma sapaturilor arheologice recente. Uimeste diadema din aur gasita in sanctuarul Zeitei Hera din apropiere de Capo Colonna. 

Pitagora, precum si cei care l-au urmat, aveau de gand sa descopere (la Crotona) mecanismele si modalitatile cele mai potrivite prin care se puteau dezvolta, intr-un mod armonios (chiar sublim), societatile omenesti. Acesta era Marele Plan al lui Pitagora. Sufletul sau tanjea dupa o lume frumoasa. Doar atat dorea: o lume plina de pace, lumina, armonie. Era convins ca, pentru aceasta, trebuia sa ridice doar o singura cetate (oras), dupa care celelalte ar fi urmat-o. Pitagora stia, si simtea, ca sufletul fiecarui om este alcatuit din lumina si iubire, insa pentru a le scoate la suprafata, ar fi fost nevoie de anumite conditii exterioare. Marele suflet solar coborase pentru a schimba lumea...
Crotona urma sa fie asemeni unui far de lumina. Pitagora este primul filozof care a combinat matematica cu mistica. Era ferm convins ca numarul este cauza prima, si ca orice evolutie a lucrurilor ar avea tipare geometrice. Insa, pentru a ajunge la cauzele lucrurilor, trebuiau parcurse anumite trepte. Adica era nevoie de o perioada de pregatire. Pitagora stia ca, pentru a construi noul tip de cetate, avea nevoie de o „fundatie” sanatoasa si de „piloni” foarte puternici. Iar toate acestea nu sunt date de catre trup, nici de puterile materiei, ci de catre suflet. Stia de asemenea ca, pentru a-l face sa straluceasca, sufletul trebuia neaparat dezrobit de trup, adica de cele materiale. Considera ca sufletul este asemenea focului, caci focul tinde sa urce spre cer, iar cele materiale, fireste, tind spre cele de jos.

Sursa: http://remerra.blogspot.ro/2011/12/scoala-pitagoreica-de-la-crotona.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu