Vacanța Esoterică

sâmbătă, 21 decembrie 2013

Biblioteca Laurenziana, Florenta, Italia


Una dintre cele mai mari biblioteci din Florenta, Biblioteca Laurenziana, este parte a bazilicii San Lorenzo. Cei interesati de arhitectura, biblioteci, carti sau frumusete nu ar trebui sa o treaca cu vederea atunci cand se afla in Florenta. Nu este doar una dintre cele mai deosebite biblioteci din acest oras ci si din intreaga lume. 



"Biblioteca Laurenziana e mai mult decat o biblioteca. E un monument-biblioteca, proiectat de Michelangelo pentru a adaposti manuscrisele achizitionate de familia Medici din Atena, Constantinopole si Alexandria, incredintate un timp dominicanilor de la San Marco." Octavian Paler in Drumuri prin memorie " 


Vizitatorul isi reprima cu greu placerea tactila si in vreme ce, in lumina subtire filtrata de vitralii, se aud clopotele florentine, o "teama" ca aceea exprimata intr-o butada a lui Anatole France ("va veni o zi cand vom fi cu totii bibliotecari, atunci va fi sfarsitul") ti se pare ca numeste, dimpotriva, un vis, din pacate, irealizabil. Caci lumea merge intr-o alta directie." Octavian Paler in Drumuri prin memorie

duminică, 15 decembrie 2013

Sulmona, Italia - Originile lui Ovidiu


"De loc sunt din Sulmona, cea cu fantani de gheata, 
Departe de Cetate la mile nouazeci." 

In latina veche Sulmona inseamna onis (apa bogata). Orasul este asezat in Peligna Valle, un platou situat pe un fost lac disparut in timpurile preistorice, este inconjurat de muntii Monte Morroni si face parte din Parcul national d'Abruzzo. 


Poetul exilat la Pontul Euxin, Publius Ovidius Nasos, vorbeste in termeni laudativi despre orasul lui natal , prezentandu-l ca unul dintre cele trei orase municipii care au alcatuit teritoriul Paeligni. 


Ovidiu a sperat necontenit ca se va intoarce acasa si din exil a trimis 5 carti (care de fapt erau scrisori catre sotia sa, adunate sub numele de "Tristele") si asa numitele "Scrisori de la Pontul Euxin" : 4 carti - culegeri de elegii personale. 

sâmbătă, 14 decembrie 2013

Berlin, Germania – O capitala verde


Orasul parcurilor, al lacurilor imprejmuite de paduri, Berlinul se poate mandri cu peste 400.000 de arbori de-a lungul bulevardelor si peste 80 000 de parcele de pamant alocate celor pasionati de gradinarit. Din suprafata totala a acestei metropole mai mult de 10% sunt locuri inverzite si in jur de 16% sunt impadurite, acest lucru facand ca mai mult de un sfert din oras sa reprezinte "Berlinul verde".



Schimbarea continua este de neoprit, mai mult decat in majoritatea oraselor din Germania, fapt ce atrage numerosi scriitori, artisti si muzicieni.


Lacul Brandenburg, care inconjoara Berlinul, este locul unde se pot admira multe peisaje frumoase, iar oportunitatile de a le explora sunt mai mari decat cred majoritatea germanilor.


Spreewald – labirintul amfibiu 
In 1990 Spreewald a fost recunoscuta de UNESCO drept rezervatie ecologica. Oamenii care s-au stabilit in peisajul acestei insule pitoresti, cu pajisti si anini, si-au construit casele pe niste movile artificiale denumite kaupes. 

duminică, 8 decembrie 2013

Rothenburg, Germania - Craciun non stop in spirit medieval


In preajma Craciunului aflu si eu ca exista un oras in lumea asta care celebreaza sarbatoarea magica 365 de zile pe an. Oras medieval, nemtesc, care imi aminteste de Sighisoara.

Rothenburg reprezinta un simbol al romantismului german la nivel mondial. Artistii s-au lasat inspirati in numeroase creatii de pozitia unică a acestui orasel medieval, perfect conservat, cu a sa panorma dominata de cele 42 de porti si turnuri de aparare imposibil de confundat. Situat intr-un cadru rural superb, nealterat, cu centrul istoric inca inconjurat de fortificatii medievale, Rothenburg este locul ideal pentru relaxare si visare.

Atractia speciala a orasului este data de atmosfera Craciunului, permananta, in fiecare zi a anului, deoarece aici se gaseste Muzeul Craciunului, o expozitie cu decoratiuni de Craciun, podoabe de brad traditionale si moderne, figurine din perioada 1880-1950 care amintesc de spiritul Craciunului de altadata si din prezent. Aici Craciunul este etern, existand magazine care vand produse specifice sfintei sarbatori tot timpul anului, decoratiuni pe care locuitorii le pregatesc 365 de zile pe an.



Greu poti gasi un orasel de asemenea dimensiuni care sa fie un loc de intalnire pentru oameni din intreaga lume. Pe langa aerul medieval magic al acestei bijuterii de oras adaugam un calendar anual de evenimente artisitce impresionante. Intre 6 si 8 septembrie are loc Festivalul Medieval in care istoria orasului este readusa la viata de 1000 de personaje istorice. Serile de vineri devin cadrul de desfasurare a unor procesiuni cu torte aprinse in piata centrala, organizata de societatea istorica, avand drept fundal primaria si arcadele orasului si cerul pentru un foc de artificii spectaculos imbinat cu acorduri muzicale vibrante.


Pe masura ce anul se apropie de sfarsit, orasul se prezintă cu cel mai romantic joc de lumini imaginat. Cu centrul pitoresc pe de o parte si biserica Sf. Iacob de cealalta, "Reiterlesmarkt" (29 noiembrie - 23 decembrie) este considerata a fi una dintre cele mai atractive piete de Craciun din Germania.


Topul atractiilor orasului Rothenburg:
Centrul medieval al orasului cu panorama celor 42 de arcade si turnuri medievale
Pasarela de 1.5 mile pe partea de sus a zidului orasului
Käthe Wohlfahrt Christmas Village – deschis tot timpul anului
Biserica Sf Iacob cu Altarul Sfantului Sange
Muzee: Muzeul Istoric, Muzeul Craciunului, Muzeul Papusilor si Jucariilor

duminică, 1 decembrie 2013

Dulce Romanie | Ce-mi doresc eu mie

 Un pic de rasfat dulce 


Astazi, de 1 Decembrie, sa vorbim "romaneste" despre arta culinara romaneasca, in ceea ce priveste dulciurile, care nu are o traditie foarte indelungata. Cofetarii romani au aparut in jurul anului 1700, ca urmasi ai genovezilor de la Caffa. 

In 1774 exista in Bucuresti un cofetar vestit Gheorghe Cofetarul, iar prin 1823 exista cofetareasa Paraschiva. Traind si adaptandu-se Orientului turcesc, cele mai multe dulciuri pe care acestia le vor face vor fi baclavale si sarailiile zacute in "ghiulsui" (apa de trandafiri). Pentru mestesugul lor cofetarii aduceau de peste hotare "coji de lamaie, portocale, de naramze", "chitre pentru dulceata" si zahar, numit si "maruntu praf". 


Cu timpul mestesugul a prins si cofetarii s-au inmultit, incepand sa imprumute si altora din dulciurile noastre. Ungurii au preluat de la noi cuvintele de dulceata si prajitura. 
Lucrurile se modifica esential odata cu raspandirea influentelor occidentale in bucataria romaneasca dupa 1821. Boierimea manca la Viena, Paris si Berlin, astfel din dorinta de deschidere catre modernitate se schimba si gusturile. 

Apar primele carti de bucate, ca de exemplu celebra culegere, temelie pentru bucataria moderna, de "200 retete cercate de bucate si alte trebi gospodaresti" a lui M. Kogalniceanu si V. Alecsandri. O bucatarie moderna si sofisticata insemna dintr-odata ceva mai mult decat sarmale si borsuri. 


Anul Marii Uniri 1918 aduce noutati in bucataria romaneasca, aceasta devenind un amestec de traditie autohtona, influenta orientala si occidentala, moderna... Pariziene prin fursecuri si limba vorbita aici, grecesti prin dulceturile lor, turcesti prin baclavalele si serbeturile lor, cofetariile din Bucuresti ofera ...o adevarata harta dulce. 

Momentul de glorie al cofetariei romanesti l-a marcat aparitia Casei Capsa infiintata de celebrul cofetar Grigore Capsa, cu studii inalte la Paris, ca elev al marelui Boissier. Toate retetele realizate de Capsa erau rezultatul unui talent iesit din comun si a unei creativitati pe masura. Grigore Capsa preia idei de la marii maestri cofetari francezi si creaza produse speciale cu ocazia unor evenimente speciale, sau care purtau numele unor personalitati importante din epoca.


Asa a aparut celebra prajitura Joffre, realizata cu prilejul vizitei in Romania a generalului Joffre sau "inghetata Rejeane", dedicata unei actrite franceze , care a sustinut cateva spectacole in Bucuresti. 

Bucataria romaneasca a fost influentata de-a lungul veacurilor de o serie de factori, cum ar fi conditiile geografice de clima, gradul de civilizatie, stadiul de dezvoltare al agriculturii si, nu in ultimul rand, de gusturile si preferintele generatiilor care s-au succedat de-a lungul timpului pe acest pamant.

Sursa: Facebook/ Zoomserie Constanta