Vacanța Esoterică

luni, 15 februarie 2016

Salzburg si Mozart



Inspirata de o intrebare la un concurs de cultura generala, mi-am amintit plimbarea prin Gradinile Mirabell si gustul bomboanelor de martipan. Nu poti sa spui Salzburg fara sa-l asociezi instant cu Mozart si cu muzica


Pornind de la un motto turistic bine ales, precum „Salzburg – scena lumii”, e simplu sa iti imaginezi orasul austriac traindu-si viata obisnuita in note de simfonie. Numele lui Mozart a scris istoria salzburgheza a ultimelor secole, iar acest lucru se recunoaste in cele mai mici amanunte, de la foitele delicate ce imbraca bomboanele de martipan si pana la vibratiile clapelor de pian din timpul unui concert estival.

Muzica e peste tot in Salzburg. „Saptamana Mozart” din ianuarie si toate evenimentele festivalului din lunile de vara inseamna mai mult decat creatiile mozartiene, aducand in fata turstilor si localnicilor muzica clasica si moderna, dans, teatru, literatura sau arte vizuale.


Primul pas facut pe urmele lui Mozart in Salzburg trece pragul casei natale, Mozart Geburtshaus, o cladire cu cinci etaje de pe Getreidegasse, gazduind muzeul dedicat compozitorului. 17 ani a trait aici Wolfgang Amadeus Mozart (cel pe care familia l-a alintat „Wolferl”) din anul nasterii, 1756, si pana in 1773, cand nevoia de spatiu a facut ca familia lui Leopold Mozart sa se mute in cea de-a doua locatie salzburgheza. Oricum, talentatul copil a calatorit foarte mult pentru a concerta prin Europa, asa ca perioade bune de timp el s-a aflat departe de cele trei incaperi ale etajului III. Cu toate acestea, aici a compus el primele simfonii, despre care se spune ca ar reda spiritul adevarat si jovialitatea Salzburgului baroc din peisajul seren al Alpilor austrieci.


A doua casa memoriala Mozart se afla in Piata Makart nr.8, acolo unde familia s-a mutat in 1773 si s-a bucurat de o viata sociala activa, multi prieteni si muzicieni venind in vizita. Tanarul Amadeus a compus aici simfonii, serenade, concerte pentru pian si vioara, arii si alte piese de succes, pana in 1781, cand paraseste Salzburgul si alege Viena ca resedinta. Daca orasul sau natal nu l-a apreciat pe Mozart la momentul potrivit, a recuperat cu prisosinta in veacurile urmatoare.

La varsta de 6 ani, Mozart a concertat pentru prima data in sala de conferinte a Palatului baroc al Arhiepiscopiei Salzburgului, din centrul vechi al orasului – Rezidenzplatz. 180 de camere si trei curti formeaza complexul de cladiri al acestei resedinte, candva simbol al puterii ecleziastice si al opulentei specifice epocii sale de dominatie.



Alti pasi din turul Mozart prin Salzburg trec prin Palatul si Gradinile Mirabell, construite de arhiepiscopul Wolf Dietrich von Raitenau pentru amanta sa, in urma cu 400 de ani. La jumatatea secolului al XVIII-lea, in Sala de Marmura a acestei impozante resedinte micul Mozart si sora sa erau adusi de Leopold pentru a canta in fata aristocratilor orasului. Se spune ca aceasta sala e unul dintre cele mai frumoase saloane de nunta din lume.


Dintre edificiile religioase ale Salzburgului, Catedrala pastreaza cel mai bine amintirea lui Mozart, fiindca aici a fost el botezat, apoi intre anii 1779-1781 a lucrat ca organist. Mozart a scris cateva compozitii pentru slujbele din aceasta mare biserica in stil baroc, iar unele dintre piese lui au fost cantate aici pentru prima data.

In Biserica Sf.Petru, Mozart a concertat adesea la orga acesteia. In 1783, la premiera celebrei Misa in C Minor a cantat sotia compozitorului, Constanze, in rolul de soprana principala. Manastirea Sf.Petru gazduieste in mod regulat concerte de muzica mozartiana, ca de altfel toate salile de spectacole consacrate din Salzburg.



Ultimul monument important ridicat in onoarea lui Mozart a fost statuia sa din Mozartplatz, creatia artistului Ludwig Schwanthaler. Sotia compozitorului nu a mai trait ca sa participe la dezvelirea statuii in septembrie 1842, insa de fata au fost cei doi fii ai lor, Franz Xaver si Karl Thomas Mozart.

In aceeasi piata la numarul 4 se afla Casa Antretter, un palat construit in decursul secolelor XVI-XVIII de catre familia al carei nume l-a imprumutat. Cele doua familii, Mozart si Antretter, s-au aflt in stranse legaturi de prietenie, dovada fiind si bogata corespondenta dintre ele. Astazi, palatul e sediul Institutului de Muzica al Universitatii din Salzburg.


Spre deosebire de vremea cand Mozart pleca din orasul natal, nemultumit fiindca talentul sau nu era apreciat la intreaga lui valoare, timpul prezent al Salzburgului e dirijat de muzica marelui compozitor. Cu toate acestea, salzburghezii stiu ca, dupa Mozart, au de aratat lumii un oras baroc splendid, cu un centru vechi protejat de UNESCO, o fortareata medievala, cea mai mare din Europa centrala, si coltul de natura montana din cunoscutul film „Sunetul muzicii” - o alta muzica, o aceeasi scena: Salzburg. Preluare de pe Descopera Travel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu