Vacanța Esoterică

joi, 2 septembrie 2010

Meteora, Grecia – stancile suspendate in aer


Mergem la Meteora pentru ca este:

Paradisul dintre cer si pamant - traducerea metaforica a Meteorei din greaca veche

Unul dintre cele mai mari complexe de manastiri ortodoxe din Grecia, al doilea dupa Muntele Athos. Cele 6 manastiri sunt construite in varful unor roci naturale, la nord vest de campia Tesaliei, langa raul Pineios si muntii Pindus, in Grecia centrala.

Aproape de orasul Kalambaka, unde puteti sa gasiti cateva hoteluri.

Parte a Patrimoniului Universal Unesco.

Meteora este caracterizata de formatiuni stancoase uriase, roci gigantice sculptate de timp intr-o varietate de forme: stalagmite in nuante de gri ce se ridica spre ceruri, parca sunt darurile naturii catre cei piosi ce au ales singuratatea si o viata de veneratie religioasa.

La sfarsitul perioadei Bizantine si in timpul stapanirii otomane aceasta comunitate monahala a devenit un sanctuar pentru cei persecutati. Pe aceste roci golase si inaccesibile s-a creat un centru al culturii Bizantine.


Istoria comunitatii monahale Meteora incepe in secolele IX - XI, cand calugarii pustnici obisnuiau sa foloseasca pesterile si grotele din Meteora drept chilii. In zilele de duminica acestia se adunau pentru slujba in Doupiani, langa Kastraki. Pe masura ce numarul calugarilor crestea, s-au construit chiliile de la Doupiani si Stagi. Dezvoltarea comunitatii poate fi urmarita mai bine incepand cu secolul XIV, cand s-au ridicat primele manastiri.


Intre 1356 si 1372 calugarul Athanasius a intemeiat manastirea ce avea sa devina cea mai importanta din complexul Meteora - Marele Meteor in Platis Lithos. Athanasius a impus reguli foarte stricte, inclusiv interzicerea accesului femeilor in zona. In 1388, discipolul sau si nepotul printului sarb Stefan, Ioan Uresis - calugarul Ioasaph - s-a retras in Meteora, daruind manastirii multe privilegii si bogatii. Dezvoltarea manastirilor a fost in mod special infloritoare in secolele XV - XVI, insa treptat comunitatea s-a degradat. Din cele 24 de manastiri construite de-a lungul anilor, doar cateva functioneaza si astazi.

Meteora a fost locul in care s-au filmat: James Bond, Tintin, Arceus, Razboiul Z.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu