Daca decideti sa va petreceti vacanta in Argentina, nu trebuie sa ratati excursia la Cascadele Iguazu. Aflata la granita dintre Argentina si Brazilia, impresionanta cadere de apa se intinde pe 2,7 km si, conform legendei, a aparut in urma unui exces de furie a unui zeu care isi pierduse iubita. O alta legende spune o poveste putin diferita: un sarpe pe nume Boi a despartit lacul in 2, dupa ce un localnic furase inima unei fete, care urma sa fie cina sa.
Numele cascadei, ca si cel al raului, provine din limba Gurani si inseamna "Mari Ape".
Cascada Iguazu este a doua ca marime din lume, dupa Cascada Victoria din Africa, si una dintre minunile naturale ale lumii. Inaltimea nu este insa atat de impresionanta ca lungimea, cascada parand sa se intinda la infinit.
Cand nivelul apei raului este ridicat, spectacolul este superb si in acelasi timp infricosator, toata creasta fiind acoperita de torent. In unele parti va puteti apropia atat de mult de cascada, desi nu este cea mai buna idee, incat ii veti simti forta care strapunge aerul. A exista si o a doua cascada, chiar mai mare, care a fost distrusa atunci cand s-a construit in baraj pe rau.
Cascada apare intr-o deschidere larga, unde raul Iguacu, ce curge spre vest si apoi spre nord, se rostogoleste peste marginea Platoului Parana inainte de a-si continua cursul in canion. Deasupra cascadei, insule si ostroave impart raul in mai multe cursuri ce alimenteaza cataractele.
O portiune importanta din rau cade intr-o prapastie ingusta si semicirculara, cu o inaltime de 82 de metri, cunoscuta sub numele de "Garganta do Diablo" - "Gatul diavolului"; rezultatul acestei impresionante caderi a fost descris ca "plonjonul facut de un ocean in abis". Aceasta sectiune este vizibila atat din partea braziliana cat si din cea argentiniana.
Refractia luminii in apa si picaturile ce tasnesc din toate partile creaza aici o portiune plina de curcubee. De la marginea "Gatului diavolului", la 150 de metri in aer se ridica o perdea de ceata.
Iguazu impresioneaza prin numarul mare de caderi de apa, 27 la numar, cu inaltimi cuprinse intre 60 si 90 de metri.
Cei curajosi pot inota in apropierea cascadelor, insa numai in anumite zone, indicate de ghizii locali. De asemenea, excursiile organizate la Cascadele Iguazu includ si o plimbare prin padurea aflata in apropierea cascadelor, unde turistii raman impresionati de diversitatea vegetatiei. Tot aici, veti intalni si multe animale, care se plimba nestingherite de prezenta omului: maimute, reptile, papagali exotici, fluturi sau pesti electrici.
Primul explorator spaniol care a vizitat cascadele a fost Alvar Nunez Cabeza de Vaca in 1541. In 1897, Edmundo de Barros, un ofiter brazilian, a conceput planul unui parc national la cascada Iguacu. In urma rectificarii granitei dintre Brazilia si Argentina au rezultat doua parcuri nationale separate, cate unul pentru fiecare tara: Parcul National Iguasu in Brazilia in 1939 si Parcul National Iguazu, in 1934 in Argentina.
Amandoua parcurile au fost infiintate pentru a pastra vegetatia, fauna si frumusetea naturala asociata cascadelor. In 1984, parcul argentinian a fost declarat rezervatie protejata de catre UNESCO; doi ani mai tarziu si parcul brazilian a primit acelasi titlu.
Minunatele cascade pot fi admirate de pe teritoriul Argentinei, cat si de pe cel al Braziliei. Cei care isi permit, pot admira cascadele din elicopter (15 minute/150 dolari/persoana).
Articol mult dorit si inspirat de cel mai scump fan al meu: Anne Marie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu