Vacanța Esoterică

luni, 14 februarie 2011

Centrul Pompidou, Paris - arta si spectacol

Construit intre 1972 - 1976, Centrul Georges Pompidou este una dintre cele mai interesante si originale cladiri din Franta, gazduind in prezent unul dintre cele mai faimoase muzee de arta moderna din lume.

Situat chiar in centrul istoric al orasului,
pe malul drept al Senei si la mica distanta de Notre Dame si Muzeul Luvru, Centrul Pompidou se gaseste langa Les Halles, pret de secole principala piata a Parisului.

Numele centrului este dat dupa Georges Pompidou, cel care a fost presedinte al Frantei intre anii 1969 si 1974.

Principala prioritate a cladirii a fost aceea de a asigura fluenta traficului si folosirea la maxim a spatiului disponibil, de aceea toate sistemele de acces, scari, lifturi se regasesc in exterior.

Arhitectii Renzo Piano si Richard Rogers, impreuna cu Gianfranco Franchini au proiectat aceasta cladire pe linia unei diagrame spatiale in continuua evolutie.

Structura masiva, cu o arhitectura inedita si ciudat de distincta intr-o zona care pastreaza foarte mult din farmecul vechiului Paris gazduieste in prezent nu doar muzeul de arta moderna, ci si o bogata biblioteca, Centrul de Design Industrial si un centru dedicat muzicii. Librarii, birouri administrative, restaurante, sali de cinema, spatii pentru copii. Astfel, Centrul Georges Pompidou devine un spatiu imens dedicat creatiei si artelor.

La primele trei niveluri ale edificiului se gasesc muzeul, centrul de creatie, centrul postal, un magazin, o cafenea, sali de spectacole, in timp ce la urmatoarele niveluri sunt cele 33 de sali de spectacole, Centrul Media, spatiile expozitionale - pictura, sculptura, media, instalatii - un restaurant si multe altele.

Dupa 20 de ani de la construirea cladirii, arhitectul Renzo s-a hotarat sa reconstruiasca in partea de nord a pietei, langa cladirea principala si atelierul lui Brancusi. Acesta este o cladire de beton si metal care reda o parte din atelierul original si mai ales acoperisul care ofera o iluminare speciala. Acolo se regasesc si cateva din copiile lucrarilor artistului roman.

Sursa: artline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu