Vacanța Esoterică

luni, 14 februarie 2011

Orase romantice din Romania

Sibiul este cel mai romantic oras al Romaniei, in viziunea celor mai avizati experti din turism. Citadela care aminteste de civilizatia germanica se apropie cel mai mult de conceptul unei vacante in doi. Celelalte locuri care i se alatura se gasesc, in cea mai mare parte, tot in Ardeal - Sighisoara, Brasov, Cluj.

„Cele mai romantice orase ale Romaniei“ este o provocare pe care am adresat-o unor personaje active in industria turismului din Romania. In plus, am facut un sondaj telefonic la cateva agentii din tara, intreband, ca un simplu client, care sunt orasele incarcate de romantism. Daca primul impuls a fost sa spuna Venetia, Paris, Roma sau Praga, precizarea „din Romania“ i-a pus usor in incurcatura.

SIBIU. Este un oras incarcat de istorie, cu un parfum medieval delicat si tineresc, deopotriva. Isi ademeneste turistii discret, cu muzica si poezie, dar si plimbari sub clar de luna - pasii ii poarta pe indragostiti pe Podul Minciunilor, un loc retras si romantic, invaluit in numeroase legende.

SIGHISOARA. Indragostitii se plimba pe stradutele inguste, printre casele viu colorate si se simt personaje de poveste atunci cand se fotografiaza cu zidurile cetatii. Din cele 14 turnuri si bastioane impunatoare, ridicate de-a lungul secolelor, doar noua mai sunt inca in picioare, delimitand perimetrul Cetatii.

BRASOV. Este unul din putinele orase din Evul Mediu care s-au conservat atat de bine in negura vremurilor. Plimbarile sunt o adevarata placere in centru, in Piata Sfatului, precum si pe Muntele Tampa. Turistii nu pot rata Strada Sforii, cea mai ingusta strada din Romania.

TIMISOARA. Se spune ca ar fi un oras pentru indragostiti, atat vara, cat si toamna, cand parcurile sunt luate cu asalt. Romantism in „capitala“ Banatului inseamna o plimbare pe malurile Begai si in Muzeul Portului Banatean. O incursiune mai lunga descopera si premierele cu care se mandresc locuitorii - este primul oras iluminat electric si in care au circulat primele vagoane trase de cai.

CLUJ. Supranumit „Orasul comoara“, el ii asteapta pe turisti cu aerul medieval al strazilor sale, frumusetea arhitecturala a constructiilor si atmosfera efervescenta ce razbate dintre zidurile acestora. Pasionatii de istorie se vor plimba descoperind deliciul zidurilor vechi si aroma timpurilor trecute, in timp ce amatorii de cluburi isi vor gasi locul intr-unul dintre numeroasele cluburi din centru.

TÅRGU-JIU. Chiar daca orasul in sine nu inspira prea multa iubire, comorile puse aici de Brancusi il pozitioneaza printre cele mai vanate orase de indragostiti. „Poarta Sarutului“ este un adevarat magnet pentru indragostiti, care nu rateaza, apoi, o poza la „Masa Tacerii“.

IASI. Urbea celor sapte coline adaposteste numeroase biserici si manastiri si ofera nou-venitilor senzatia ca timpul are mai multa rabdare cu locuitorii sai. O plimbare romantica, pe jos, trebuie sa inceapa din fata Palatului Culturii si continua pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, pe langa Mitropoliile Iasilor, primarie.

PIATRA-NEAMT. Orasul industrial depasit de vreme, pe care-l anunta soseaua cu patru benzi, se transforma subit in ochii turistului care urca pe muntele Cozla. Este suficienta o plimbare cu telegondola, care porneste din apropierea garii, strabate centrul si zona istorica a orasului pe un traseu de circa 2.000 de metri.

TULCEA. Este un oras micut, cochet, care are una dintre cele mai frumoase faleze pentru plimbare. Noaptea este o adevarata feerie: luminile Tulcei se oglindesc in apa Dunarii, in departare se zareste cate o barja intarziata pe apa, iar deasupra capetelor stralucesc mii de stele. Cea mai buna panorama a orasului este de pe Colnicul lui Horea, unde merita vizitate ruinele cetatii Aegyssus.

BUCURESTI

Dezbatere pro si contra

„Bucurestiul? Romantic?! A, nu“, a fost prima reactie a reprezentantilor din turism. In urma insistentelor, ei au recunoscut insa ca si Bucurestiul are locurile lui romantice, daca ne gandim la Cismigiu, Muzeul Satului sau stradutele inguste ale orasului vechi, ce se strecoara printre Hanul lui Manuc sau Biserica Stavropoleos. Plimbarea ar fi o adevarata delectare, daca pasii nu s-ar impiedica de gropi, sapaturi sau simple mici denivelari, care ii vor aduce cu picioarele pe pamant pe cutezatorii visatori, mai ales in ceas de seara. „Bucurestiul este mult prea aglomerat si agitat, chiar si seara. Prea putine locuri te ajuta sa te indepartezi de toata forfota din oras“, e de parere reprezentantul FPTR.

Eu ma intreb: CONSTANTA de ce lipseste din clasament? Poate daca luna iubirii ar fi fost in august si nu in februarie, toata lumea ar fi votat orasul de la malul marii ca cel mai romantic din tara.

http://www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu