Vacanța Esoterică

miercuri, 14 decembrie 2011

Bulgaria - In top si la ski

Bulgaria reprezinta o destinatie de vacanta ideala daca nu vrei sa pierzi prea mult timp pe drum, daca vrei confort, relaxare si distractie la un pret accesibil, o multime de partii, instalatii de cablu si ski-lifturi, hoteluri excelente, mancare buna si ospitalitate veritabila.

Bansko – Peisaje de vis
Bansko este cea mai mare si moderna statiune pentru sporturi de iarna din Bulgaria si se lauda cu primul „parc de distractii“ pentru snowboard-uri din Balcani.
Orasul vechi si fremecator este situat la 925 metri altitudine pe coastele muntelui Pirin, pe malurile raului Glazane, in mijlocul unui peisaj spectaculos si, datorita celor 44 de tunuri de zapada instalate, are cel mai lung sezon de schi: 15 decembrie -15 mai.

Un bonus pentru distractie: cinci kilometri de partii „la liber“ si partia cu instalatie de nocturna si cu piste multiple, care se intinde de la Banderishka Polyana pana in oras, pe o lungime de sapte kilometri. Bansko este si un loc ideal pentru o calatorie in lumea traditiilor bulgaresti: poti petrece momente minunate in micile taverne „mehana”, ori vizitand ruinele fortaretei antice Staroto Gradiste, piramidele Melnik, valea raului Demianitsa sau Parcul National Pirin.
• Exista 10 partii de toate tipurile, cu lungimi intre 400 si 3000 m.
• Pistele sunt deservite de opt telecabine, sapte telescaune, tot atatea teleschiuri si in plus, exista si zece teleschiuri speciale pentru cei mici.

SPA la mare altitudine
Situat intr-o zona linistita, la 15 minute de centrul istoric, Complexul St. Ivan Rilski este construit intr-un stil architectural caracteristic zonelor alpine, imbinat insa cu numeroase elemente locale traditionale. Hotelul are 103 camere duble si single si patru apartamente si este completat de alte patru cladiri rezidentiale care cuprind 162 de studiouri si apartamente cu unul sau doua dormitoare.


La facilitati se mai adauga: restaurantul rustic cu 100 de locuri, salile de conferinta, barurile (lobby bar si buddha bar), miniclub pentru copii, sali de divertisment incalzite de seminee in stil vechi, dar si un centru sportiv si de intretinere a sanatatii ultramodern, cu acces gratuit, unde poti apela la proceduri SPA sau programe de fitness.
La piscina interioara de o dimensiune impresionanta se adauga cele patru tipuri de sauna: cu pietre, cu aburi, cu utraviolete sau, pentru curajosi, cu gheata.
• Centrul de SPA din cadrul hotelului St. Ivan Rilski este deschis in 2008 si ofera servicii de exceptie si acces gratuit la piscina incalzita pentru toti oaspetii complexului.
• Modern si traditional, intr-un design cu elemente de lemn si sticla, complexul este o oaza de relaxare in mijlocul zapezilor.

Borovets - Statiunea regilor bulgari

La Borovets, printre paduri de pin, pe coastele Muntilor Mousala, la est de Rila, sporturile albe sunt la ele acasa 120 de zile pe an. Aici veneau pentru partide de vanatoare, inca din 1896, regii Bulgariei, iar acum locatia a devenit una ultramoderna, cu hoteluri si pensiuni pentru toate buzunarele si cu telegondola, teleschiuri duble, telescaune, 14 tunuri de zapada, trambulina sau partii cu instalatii de nocturna, unde au avut loc chiar doua editii ale Campionatelor Mondiale de Schi.

Exista variante multiple pentru ski-pass-uri, valabile in intreaga retea de transport pe cablu, centre de inchirieri echipament, o scoala de schi cunoscuta in toata Europa, iar serviciul Salvamont functioneaza 24 ore/zi.

Rasfat pe toate gusturile
Fa-ti o favoare si rasfata-te la Rila, unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Borovets, asezat in capatul vaii Mousala. Chiar daca nu esti o iubitoare a schiului, vei gasi aici tot ce ai nevoie pentru o vacanta speciala intr-o atmosfera de iarna autentica: poti strabate muntele pe trasee potrivite fiecaruia, poti merge la un concert, ori participa la un sanius completat de o bulgareala zdravana, sau pur si simplu, te poti relaxa la un SPA de cinci stele.


In afara, piscinei interioare incalzite, a saunelor, centrului de frumusete, a barului Panorama si a celor trei restaurante, Rila dispune de facilitati deosebite pentru cei mai mici oaspeti: o scoala de schi si snowboard, gradinita, echipament, „Boro Kids“, divertisment pentru copii cu masa si dulciuri incluse, sau chiar o cresa pentru cei mai mititei, cu bona, jocuri, masa de pranz, dulciuri si ceai.
• Aici exista o scoala de schi si snowboard cu invatare garantata in trei zile.
• Pistele din Pampornovo sunt considerate un „rai“ pentru incepatori.

Pamporovo - Pe urmele lui Orfeu

Perla statiunilor montane din Bulgaria, Pamporovo, este situata in inima Muntilor Rhodopi, locul unde se spune ca a trait cantaretul mitic Orfeu si se bucura de titlul de cea mai insorita statiune de schi a tarii. Climatul este bland, cu influente mediteraneene, iar temperatura medie a iernii este de -3°C.
In apropiere exista marile centre comerciale, de la Perelik si Murgavets, mai poti da o fuga sa vizitezi Plovdiv-ul, Smolyan-ul sau Manastirea Bachkovo, iar in privinta mehane-lor, nu rata ofertele speciale de la „Happy Hour“, cele care dau tonul distractiei.

La „Mehana”, savoare si traditii
O experienta deosebita este masa luata intr-una dintre numeroasele „mehane“, tavernele traditionale bulgaresti, cu decor specific din lemn si piatra de munte, incalzite de cate un foc zdravan de lemne si de muzica cantata live.
Savuroase sunt specialitatile care ti se pun pe masa: supa rece de iaurt cu castraveti ori ciorba bulgareasca de miel cu salata Shopska, pui bulgaresc, tocana de vita cu cimbru si pasta de ardei rosii Ajvar si placinta cu branza Majnita ori cu mere, salata cu branza dulce-iute si gogosi in miere si zahar.

Cat timp esti pe partie, corpul tau pierde foarte multe lichide, iar in plina distractie uiti sa te hidratezi. Asa ca ia cate o pauza de hidratare, la fiecare ora.
• Aici exista o scoala de schi si snowboard cu invatare garantata in trei zile.
• Hotelul este asezat in cadrul natural al Vaii Mousala.
Facilitati pe care este bine sa stii ca le ai la dipozitie in vacanta ta la munte:

Probleme medicale?
Serviciul de ugenta „Ski Patrol“ este disponibil non stop in statiunile montane bulgaresti, pentru orice probleme medicale ar putea aparea pe piste sau in afara lor.
✓ In statiuni exista atat servicii stomatologice (cu plata), cat si serviciu clinic si ambulanta, cu medic si asistenta, sau serviciu de prim ajutor pe toate partiile, iar in Bansko exista spitale foarte bine dotate.

Pentru micii schiori
✓ Junior Club-ul din Bansko ofera celor mici distractie maxima, sub supraveghere specializata, drumetii, excursii, sanius sau, pentru cei mai mari, lectii de snowboard si heliskiing.
✓ Pentru copii cu varste intre patru si sapte ani, poti apela la „Gradinita de schi“ care are propriul sau teleschi si partii de dificultate mica, special amenajate.

Atentie la restrictii

✓ Accesul la instalatiile de transport pe cablu se face pe baza unei cartele Schi Pass, destul de ieftina, valabila o zi sau toata perioada sederii, pe care o poti procura de la hotel sau de la SchiData.
✓ Atentie! Exista piste special amenajate pentru sanius si „coborari neprofesioniste“ cu diverse echipamente improvizate.

Sursa:

duminică, 11 decembrie 2011

Vacanta de iarna - Napant, Rila, Balcic, Lefkara, Salonic

Soarele de iarna, albul fara capat al zapezii, noptile lungi si frumusetea Sarbatorilor au un farmec doar al lor: usor aspru, aromitor si savuros, de negasit in nici un alt anotimp.


Traditii in Napant
Superbe, dar putin cunoscute: Parcurile Nationale Tanap si Napant, din muntii Tatra din Slovacia.
Sate care pastreaza traditii nealterate de secole, inconjurate de munti si de peste 100 de lacuri. Hotelurile de pe malul lacului Strbske Pleso, langa schi liftul spre Solisko, cel mai cunoscut centru de schi, au conditii de patru stele si pozitii excelente, cu o perspectiva spectaculoasa asupra intregii „Vai a visurilor“- Demanovska.
Din Tatra poti vizita castelul Spissky sau orasul Kremnca.

Slovakia.travel

Craciun la Rila
Asezata intr-un peisaj salbatic si spectaculos, manastirea Rila din Bulgaria este o incantare pentru ochi: 8.800 de metri patrati acoperiti de picturi murale superbe care incanta ochiul, iconostasul central, fara rival in Balcani, apoi arcade, turnuri si chilii imbracate in lemn sculptat. Te poti caza chiar in manastire, unde poti degusta bucate calugaresti sau poti alge dintre pensiunile si hotelurile din jur.
La Rila poti vedea Crucea lui Rafail, sculptata cu peste 750 de scene miniaturale.

Cetatea Eterna
Sarbatorile de iarna la Roma sunt unice. Culori, lumini, parade, concerte si focuri de artificii in jurul Fontanei di Trevi. De neratat: o seara in Trastevere, cu atmosfera sa boema si stradute inguste pline de cafenele, si un drum din Piazza di Spagna pe Via del Corso pana pe Via dei Condotti, exclusivista strada de shopping.

Un castel. De ce nu?
Sarbatori cu parfum de alte vremuri pe malul marii, cu mancare traditionala, vinuri bune si cazare la vilele de pe faleza Balcicului sau chiar la Complexul Regal. Castelul Reginei Maria are in componenta sase vile luxoase cu mai multe apartamente: Printul Nikolai, Sunset, Gutman, Izbanda, Suita si Moara, apoi o crama, cafenele si doua restaurante.




Distractie in Lefkara
Programul „Cipru pentru seniori“ se extinde pentru toata perioada Sarbatorilor de iarna: sejururi de opt zile in Larnaca si Nicosia, cu cazare, masa si transport cu avionul incluse si cu multe alte atractii: seri cipriote, tururi cu ghid sau calatorii la Lefkara si Lacul de Sare, cu degustari de vinuri si traditionala „loukoumia“.



Grecia pentru toti
Cinci zile de Sarbatori pe Riviera Olimpului, la preturi accesibile. Vei vizita in Salonic: Turnul Alb, Palatul lui Galerius, Rotonda, apoi poti merge in Litohoro, ultima localitate de la poalele Olimpului sau in Kalambaka, la una dintre sfintele manastiri de la Meteora.



Bal la malul marii
Bal cu masti si costume la trecerea dintre ani, inclus intr-un „all inclusive“ pe litoralul bulgaresc. Locatia este exclusivista si de o eleganta rafinata: Sala de Cristal a Hotelului Elena din Nisipurile de Aur, faimoasa datorita designului interior in stil baroc tarziu, iar balul va cuprinde: concursuri de dans, alegerea celei mai frumoase masti, jocuri laser, artificii si efecte de sunet.
Articol scris de Adrian Ciltan
Sursa:

Viena lui Gustav Klimt



Gustav Klimt (1862-1918), geniu al sfarsitului de secol si pionier al modernismului, va fi celebrat in 2012, la 150 de ani de la nasterea sa. Lucrarile sale – intre care „Sarutul”, una dintre cele mai cunoscute picturi din lume – vor fi expuse in muzeele vieneze in cadrul unor expozitii speciale menite sa marcheze anul aniversar.
In primul deceniu al secolului al XX-lea, Viena era un oras cu 2 milioane de locuitori, ceea ce il plasa pe locul V intre cele mai mari orase ale lumii. Literatura, muzica, artele plastice si arhitectura care se dezvoltau aici in continuarea unei glorioase traditii, dar si in spiritul innoitor al epocii, faceau ca Viena sa fie capitala culturala a Europei.
In acest context se naste in Viena miscarea artistica numita Wiener Sezession, corespondentul curentului Art Nouveau, din Franta si al curentului Jugendstil din Germania. Gustav Klimt este fondator si presedinte al miscarii; este, de fapt, unul dintre artizanii acestui stil care a dat Vienei, in mare masura, fata sub care o cunoastem astazi.
Intalniri cu opera lui Klimt
Cu 22 de lucrari ale artistului aflate in patrimoniul sau, muzeul Belvedere este caminul operei lui Klimt. Alte lucrari importante se afla expuse la Muzeul Leopold din Cartierul Muzeelor, la Muzeul Vienei si la Albertina.
In faimoasa cladire a Secesiunii Vienze, poate fi vazut ciclul de frize dedicate compozitorului Beethoven, care acopera trei pereti si se intind pe aproximativ 34 m x 2 m. (Secession, Friedrichstrasse 12, 1st district, www.secession.at)
In perioada in care se construia Ringstrasse (bulevardul care, ca expresie a intrarii in epoca moderna, venea sa inlocuiasca vechiul zid de aparare al orasului), Fratii Gustav si Ernst Klimt, impreuna cu Franz Matsch, au primit comenzi particulare, dar si din partea municipalitatii, pentru a decora cladirile somptuoase ce se ridicau.
Cei trei au decorat casa scarilor din Muzeul de Arte Plastice (Kunsthistorisches Museum, Maria-Theresien-Platz, 1st district, www.khm.at).
Tavanul de deasupra casei scarilor din Burgtheater, ca si o serie de schite si desene premergatoare pot fi vazute in cadrul unui tur de vizitare a tetrului. Printre schitele si desenele descoperite dupa multi ani in podul cladirii, se afla si unicul autoportret al artistului. (Burgtheater, Dr.-Karl-Lueger-Ring 2, 1st district, www.burgtheater.at)
Expozitii speciale in 2012
Redeschiderea ultimului atelier al lui Gustav Klimt, in care a lucrat din 1911 pana in 1918, este programata pentru data de 7 iulie 2012, dupa o renovare complexa, care urmareste reconstiutirea fidela a intregii atmosfere de creatie dar si de camin al artistului. (Klimt Villa, Feldmühlgasse 15a, 13th district, www.klimt.at)

■ Belvedere: Gustav Klimt/Josef Hoffmann. Pionieri ai Modernismului. 25 octombrie 2011 – 4 martie 2012
Expozitia se concentreaza pe conceptul Gesamtkunstwerk (colaborare artistica) aplicabil pictorului Gustav Klimt si arhitectului si designerului Josef Hoffmann, a caror similitudine de gandire si influenta reciproca este bine cunoscuta. (Belvedere, Lower Belvedere, Rennweg 6, 3rd district, www.belvedere.at)



Gustav Klimt la Muzeul de Arte Plastice. 14 februarie – 6 mai 2012
Expozitia este consacrata perioadei intermediare a creatiei lui Klimt : 1886-1897. Vor fi expuse 13 lucrari majore din aceasta perioada, precum si studii si schite pentru casa scarilor muzeului. Aceste desene, expuse public cel mai recent in 1992, la Zürich, ilustraza geneza si evolutia motivelor care au ajuns, in final, sa decoreze spatiile inguste dintre arcade si coloane. (Kunsthistorisches Museum/Museum of Fine Arts, Maria-Theresien-Platz, 1st district, www.khm.at)
Muzeul Lepold: Gustav Klimt. Calatorii. 24 februarie – 11 iunie 2012
Din nou se vor afla impreuna, prin lucrarile expuse, Gustav Klimt cu mai tanarul Egon Schiele. Cei doi au fost legati de admiratia reciproca si de o frumoasa prietenie artistica. De asemenea, vom putea vedea la Muzeul Leopold corespondenta bogata purtata de artist cu partenera sa de viata, Emilie Flöge. Cartile postale pe care i le trimitea (uneori, mai multe in aceeasi zi) vor fi expuse in relatie cu desenele si picturile realizate in aceste calatorii. (Leopold Museum, MuseumsQuartier, Museumsplatz 1, 7th district, www.leopoldmuseum.org)
Muzeul Albertina: Klimt, desene. 14 martie – 13 iunie 2012
Aici se va desfasura un regal al desenelor lui Klimt. Vor fi expuse circa 170 de desene, traversand toata perioada creatoare a artistului, urmarind fiecare stadiu al evolutiei sale. Alaturi de piesele apartinand muzeului, vom putea vedea piese imprumutate cu acest prilej din diferite alte colectii. Locul central il vor ocupa crochiurile si studiile de figuri umane. (Albertinaplatz 1, 1st district, www.albertina.at)
Muzeul Teatrului Austriac: Impotriva lui Klimt. Nuda Veritas si aparatorul sau, Hermann Bahr. 10 mai – 29 octombrie 2012
Pe vremea cand oamenii erau mult mai putin deschisi spiritual, cand voiau sa stie clar ca 2 + 2 fac 4, in 1899, lucrarea lui Gustav Klimt, Nuda Veritas, infatisand o femeie complet dezbracata tinand o oglinjoara pe care o pune privitorului in fata, a starnit o controversa mai aproape de ideea de scandal. Cu eseul sau intitulat „Impotriva lui Klimt ”, dramaturgul, regizorul si criticul de arta Hermann Bahr, recunoscut ca un patron al literaturii vieneze, a facut o analiza critica a lucrarii ce a redus vocile la o respectuoasa tacere. (Österreichisches Museum für Volkskunde, Lobkowitzplatz 2, 1st district, www.theatermuseum.at)
Muzeul Vienei: Klimt. Colectia Muzeului Vienei. 15 mai – 16 septembrie 2012
Cu peste 400 de piese din toata perioada creatoare a artistului, colectia de desene aflata in patrimoniul Muzeului Vienei este cea mai mare colectie Klimt din lume. Aceasta va fi prezentata in intregime cu prilejul aniversarii autorului, alaturi de o serie de picturi, printre care si portretul Emiliei Flöge, dar si cateva schite de portret executate de Egon Schiele dupa moartea lui Klimt. (Wien Museum, Karlsplatz, 1st district, www.wienmuseum.at)
Muzeul de Arta Populara al Austriei: Colectia de tesaturi a Emiliei Flöge. 24 mai – 14 octombrie 20102
Muzeul detine 350 de mostre textile (broderii, dantele, ornamente) din colectia Emiliei Flöge. Aceasta era proprietara firmei Schwestern Flöge, salonul vienez de moda haute couture de pe Mariahilfer Strasse. Pretioasele exponate vor putea fi vazute de public pentru prima data cu prilejul anului aniversar Klimt. (Österreichisches Museum für Volkskunde, Laudongasse 15-19, 8th district, www.volkskundemuseum.at)
Klimt si Künstlerhaus. 6 iulie – 2 septembrie 2012
Gustav Klimt a fost membru al acestei societati a artistilor intre anii 1891 si 1897. Multe documente din aceasta perioada au fost pastrate. Künstlerhaus din Karlsplatz va prezenta o expozitie de scrisori, fotografii si alte documente care au apartinut sau se leaga intr-un fel de trecerea lui Klimt prin aceasta institutie. (Künstlerhaus, Karlsplatz 5, 1st district, www.k-haus.at)
Pentru informatii la zi privind 2012, anul aniversar Klimt, vizitati www.klimt2012.info/en.
Mihaela Serea

Kilimanjaro – Muntele Alb al Africii

Printre minunile unei lumi pierdute, dincolo de taramul fantastic al unei paduri tropicale aburinde, ca o insula intunecata dintre valurile unui ocean de nori, se inalta, modelat in milenii de focurile vulcanice si de gheturile glaciare, Kilimanjaro, muntele african al carui pisc solitar, vesnic alb intr-un continent vesnic negru, se lasa scaldat in lumina aspra de la ecuator, deasupra oricaror constrangeri meteorologice.

Kilimanjaro - nume a carui etimologie se regaseste in alaturarea termenilor “Kilima” si “Njaro”, adica “Muntele Alb” sau “Muntele cu zapada” - este un stratovulcan situat in nord-estul Tanzaniei, cu trei furnale vulcanice, denumite Shira, Mawenzi si Kibo. Acesta din urma este si cel mai inalt versant al masivului si al intregii Africi, punctul sau maxim, denumit Piscul Uhuru, inaltandu-se la 5895 metri deasupra nivelului marii, oferind o priveliste de nedescris a platourilor din jurul sau si reprezentand cel mai inalt varf izolat al lumii. In anul 1987, Kilimanjaro a fost declarat monument al naturii sub protectia UNESCO.

Un vulcan trepidant cu 800.000 ani in urma, astazi unul dintre cele mai diverse si mai frumoase habitate unice de pe Pamant, Kilimanjaro ofera in cele sapte pana la zece zile necesare escaladarii lui pana in varf, intrepatrunderea unica a cinci zone distincte de clima si vegetatie. Pe alocuri, toate pastelate in cadrul natural al unui unui singur moment, al unui singur pas. Calatorul va gasi savana calda si uscata tipica platourilor africane, padurea tropicala geamana cu cea amazoniana, campiile si sesurile caracteristice stepei, desertul alpin parca desprins din nesfarsita Siberie si, pe masura ce se apropie de finalul calatoriei, platoul glaciar vesnic inghetat din varf, usor de confundat cu taramurile arctice.


Parcul national Kilimanjaro
Infiintat in anul 1973 si deschis in anul 1977 cuprinde pe teritoriul sau Masivul Kilimanjaro si paduri ecuatoriale, muntele Kibo, Mawenzi si Shira. Scopul parcului national, care are o suprafata de 756 km², este de a proteja muntele, flora si fauna din regiune. Se gaseste intre Masivul Kilimanjaro si Lacul Victoria, insa mai apropiat de lac se afla parcul national Serengeti având pe teritoriul sau Ngorongoro-Krater si cu o flora si fauna deosebit de bogata.

Peisaje
Cu toate ca masivul muntos se afla situat intr-o regiune tropical-ecuatoriala fierbinte, una din cele mai calde regiuni de pe glob, datorita altitudinii ridicate, pe vârful muntelui exista zapada permanenta, respectiv un ghetar, care se gaseste doar pe muntele Kibo. Din pacate, aceste zone inghetate se micsoreaza continuu, fapt confirmat de observarea acestor zone prin imagini luate de catre sateliti.
Fiind un stratovulcan, originea masivului muntos este una vulcanica. Datele furnizate de specialisti in 2003 atesta ca magma se gaseste la doar 400 metri sub fundul solidificat al craterului din varf.


Datorita pozitionarii ansamblului montan la limita de coliziune a placilor tectonice africane si a celei numita placa tectonica a Somaliei (placa de est), exista o posibilitate permanenta de eruptie vulcanica. De asemenea, prin ciocnirea acestor doua placi, in urma cu milioane de ani, s-a format Marele Rift al Africii, care ar putea deveni, conform unor estimari geologice, un nou ocean.
Surse:
Wikipedia
Descopera.ro

Chiapas, Mexic – Incursiune in lumea Maya

Ascunse in cadrul celui mai sudic stat din Mexic, jungle invaluite in ceata, munti vulcanici, infloritoare comunitati indigene si ruine spectaculoase Maya atrag ca un magnet milioane de turisti. Chiapas gazduieste Orasul Pre-Hispanic si Parcul National din Palenque, construit de civilizatia Maya intre anii 200 si 600 d. Hr. Repere importante ale sitului intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO includ Palatul – cel mai mare complex din Palenque - si Templul Inscriptiilor.


Palatul
Palatul nu este un simplu edificiu, ci un complex de cladiri legate intre ele. Au fost ridicate pe o terasa artificiala si apoi modificate si remodelate timp de aproape patru veacuri. E situat in partea centrala a sitului arheologic.

Templu Inscriptiilor
Este vorba despre o constructie aflata deasupra piramidei in trepte de pe flancul de rasarit al sitului. Isi datoreaza numele celor trei panouri de piatra din interior care poarta inscriptii hieroglifice. Acestea relateaza detaliat istoria dinastiei care a domnit peste cetate, cu accent pe faptele lui Pakal cel Mare. In templu se afla o dala care ascunde treptele ce duc spre cripta regala. Sarcofagul, lespedea de piatra care il acopera si peretii mormantului sunt decorati cu basoreliefuri ce ilustreaza, intre altele, descinderea lui Pakal in lumea subterana, unde acesta ia infatisarea unuia dintre gemenii care i-au infrant pe Seniorii Lumii Intunericului, devenind astfel nemuritor.

In capitala culturala a statului Chiapas, San Cristobal de las Casas, oras colonial spaniol, turistii pot face o plimbare pe strazile inguste si pietruite si pot rezerva un tur cu ghid local in unul din satele inevcinate, incluzand aici San Juan Chamula si Zinacantán, celebre pentru articolele de imbracaminte traditionale din lana, tesute pe razboaie de tesut rustice. Mai multe ferme ecologice de cafea de pe Ruta del Café, un proiect de geoturism desfasurat in sud-vestul Chiapas-ului, ofera excursii, participarea la diverse activatiti locale si cazare.


sâmbătă, 10 decembrie 2011

Tikal, Guatemala – Capitala celui mai puternic stat Maya

Urcatul treptelor templului vechi de 1250 de ani din orasul antic maias Tikal, pana sus, in jungla Peten, este una dintre cele mai frumoase experiente pe care un turist le poate trai in America Centrala.

Situat in nordul Guatemalei, Tikal ofera o calatorie mistica in istoria impresionanta a civilizatiei Maya. Tikal este cel mai mare sit arheologic cunoscut din America Centrala, ce acopera 16 km patrati si contine 3000 de structuri, majoritatea dintre ele acoperite inca de vegetatia luxurianta a junglei.

Tikal a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1979, devenind Parc National si in acelasi timp o destinatie foarte populara printre turisti. In inima Parcului National Tikal, care se intinde pe circa 570 de kilometri patrati, se afla epicentrul sitului Tikal despre care arheologii au descoperit ca a fost capitala celui mai puternic stat Maya. Situl dateaza din secolul 4 i.Hr., dar dovezile arheologice arata ca acesta a ramas locuit aproximativ pana in anul 400 d. Hr. Acest loc, plin de temple si sculpturi maiase - profiluri unice de piatra - au captivat imaginatia oamenilor, invitandu-i sa exploreze personal legendele din Tikal National Park, Guatemala.

Daca aveti norocul sa ajungeti in Tikal de dimineata aveti la dispozitie o zi plina de trekking si de posibilitatea descoperirii junglei, incluzand un tur informativ despre ruinele din Tikal. Ghidul turistic va va ispiti cu folclorul local si cu fapte istorice uimitoare, mentinandu-va atentia treaza cu un simt al umorului deosebit.
Structura impresionanta de temple din Tikal este captivanta si puteti petrece o intreaga zi urcand scarile abrupte, pentru a admira panorame impresionante ale junglei si ale ruinelor situate la mai mica inaltime. Speciale la Tikal National Park nu sunt doar ruinele, ci si jungla in sine. Cu plantele sale exotice si fauna salbatica, in mod sigur adauga un farmec aparte atmosferei magice a ruinelor din Tikal. Dupa ce veti urmari un apus de soare unic din varful Templului III, unul dintre principalele cinci temple din Tikal, trebuie neaparat sa va reintoarceti pentru a viziona si rasaritul din ziua urmatoare.


Daca veti fi cazati in Jaguar Lodge sau Campground, situate chiar in interiorul Tikal National Park, veti putea lua parte la cea mai incredibila experienta pe care o puteti avea in Tikal: un rasarit vazut din partea de sus a Templului IV. Situl se deschide la ora 6 si va trebui sa aveti cu voi lanterne si spray impotriva insectelor. Garzile armate sunt foarte prietenoase si se pot oferi chiar sa va conduca pana la jumatatea drumului spre ruinele Tikal, astfel incat sa nu va pierdeti in intunericul junglei, plina dealtfel de serpi si animale salbatice.


Drumul pana la ruinele Tikal este o experienta in sine. Veti merge pe jos, pe poteci inguste si prin vegetatie bogata, fosnita din cand in cand de creaturile junglei. Cand in cele din urma ajungeti la destinatie si urcati pe piramida de 70 de metri, ceata care acopera va va aminti de Jurassic Park. In timp ce stati in tacere, pentru a asculta sunetele junglei, urletele maimutelor va trezeste brusc la realitate. Desi nu foarte mari, aceste creaturi emit un sunet mult mai infricosator decat ragetul unui leu.

Pe masura ce soarele incepe sa se inalte, jungla apare magnifica la orizont, impreuna cu partea de sus a piramidelor mayase. Intreaga experienta va poarta intr-lume aparte, cu un impact de durata. Tikal National Park este o experienta care nu se uita curand. Lectiile despre stravechea civilizatie Maya si posibilitatea de a explora vechea lor capitala aduc trecutul si prezentul impreuna, intr-un mod foarte inspirat.

Cert este ca leaganul civilizatiei Maya atrage turistii ca un magnet, iar presedintele Guatemalei, Alvaro Colom, a anuntat ca se va construi un parc gigantic, ce va cuprinde si El Mirador, care acopera 2.000 de kilometri patrati. Pe langa facilitarea accesului vizitatorilor, care acum pot ajunge acolo doar cu elicopterul, masura vizeaza conservarea ruinelor istorice, periclitate de defrisarile masive dar si de hotii de comori.

Sursa:

vineri, 9 decembrie 2011

Empireul – Cel mai inalt Cer - in viziunea lui Dante si Gustave Doré

In gravura care ilustreaza cartea lui Dante, "Divina comedie", Gustave Doré, imaginandu-si Empireul, centrul Raiului, materializeaza celebrul tunel luminos al miriadelor de ingeri ce se pierd in adancul tariilor cosmice. Aici, Beatrice si Dante sunt infatisati in fata lui Dumnezeu.

Empireul, din latina medievala empyreus, o adaptare din greaca veche empyrus – in foc, mai cunoscut din sintagma Cerul Empirean, este cel mai inalt dintre Ceruri sau cel mai inalt loc din Paradis, locul prezentei manifestate a lui Dumnezeu, care in cosmologia antica se presupunea a fi ocupat de elementul Foc (Eter pt Aristotel).

Cea mai faimoasa descriere a Empireului este facuta de Dante, in Divina Comedie: dupa traversarea celor 9 ceruri care ocupa primele 29 de canturi din Paradisul, poetul isi imagineaza, in urmatoarele 4 – XXX-XXXIII, ca patrunde in acest loc pe care il descrie astfel:

“Vazui un fluviu de lumina clara, incandescent, cu maluri
smaltuite de-o vesnica si dulce primavara.
Si din adanc tasneau scantei menite sa cada printre flori precum
rubine, de aur si argint imprejmuite.
Ca bete de miresme si lumine
se scufundau si dintre unde-n urma
se revarsau alte scantei divine.”

Empireul se afla astfel deasupra celor noua Ceruri, nu este limitat in marime, nici constituit din materie, asa cum se credea ca sunt celelalte Ceruri. Este un loc spiritual, dincolo de timp si spatiu, iar spre deosebire de primele noua Ceruri, care se afla intr-o miscare perpetua, ca un fel de ceas cosmic care marcheaza trecerea epocilor, Empireul ramane etern, acelasi.

Locurile sfinte ale Iordaniei

Locurile sfinte ale Iordaniei înseamnă azi urmele paşilor profeţilor, ai lui Isus sau ai primilor creştini ziditori de biserici în această vale istorică şi împrejurul Mării Moarte. În anul jubiliar 2000, Papa Ioan Paul al II-lea vizita aceste tărâmuri cu semnificaţie religioasă, confirmând că Bethany Beyond Jordan (Betania de Transiordania), Muntele Nebo, Mukawir, Anjara şi Tall Mar Elias sunt centre oficiale de pelerinaj pentru credincioşii din întreaga lume.

Locurile sfinte ale Iordaniei

Chiar pe malul stâng al Iordanului, înainte de vărsarea lui în Marea Moartă, arheologii au descoperit zidurile unei biserici din primele secole ale erei noastre, iar legătura cu descrierile biblice a dat certitudinea că aici, în zona sitului Betania, Ioan l-a botezat pe Isus în apa din albia pe atunci largă. înainte de a-şi încredinţa sufletul Dumnezeului său. La Mukawir, zidurile vechii fortăreţe au auzit cum stăpânul lor Irod Antipa a ordonat ca Ioan Botezătorul să fie decapitat, după dansul Salomeei. De pe Muntele Nebo, Moise a privit spre Ţara Făgăduinţei,Peştera de la Anjara i-a adăpostit pe Isus, pe mama sa Maria şi pe discipoli, pe parcursul călătoriei lor, iar Tell al-Kharrar (Tall Mar Elias) este anticul oraş al profetului Ilie. Se crede că acesta a fost ridicat în ceruri cu un car de foc de undeva din spaţiul Betaniei de Transiordania.


Şi nu doar atât. Cartea Genezei se referă la Valea Iordanului ca fiind "Grădina Domnului", adică Edenul biblic. La Pella, s-a dus încrâncenata luptă dintre Iacob şi Dumnezeu apărut sub forma unui înger. As Salt este oraşul lui Iov, iar pe malul Mării Moarte se află peştera unde s-au refugiat Lot şi cele două fiice ale sale, după ce Sodoma şi Gomora din apropiere au fost distruse prin foc. Umm Qays este unul dintre cele zece oraşe unde Isus a predicat şi a înfăptuit miracole. La Mádaba se producea, în secolele IV-VII, excepţionale mozaicuri bizantine, o parte dintre ele păstrată în biserici şi în case, o parte în Parcul Arheologic din oraş.

Toate aceste locuri sfinte se răsfiră pe harta Iordaniei, din nordul ţării şi până în sudul Mării Moarte şi de-a lungul Drumului Regilor, cea mai veche rută de comunicaţie folosită neîntrerupt în istoria cunoscută a omenirii.



Cu greu ai reuşi să parcurgi în întregime centrele religioase iordaniene, într-o singură zi. Deşi distanţele dintre Umm Qays şi Mukawir s-ar acoperi lesne cu o maşină, nu ai avea cu adevărat timp pentru a le vedea şi pentru a fi părtaş la atmosfera specială care le încarcă semnificaţiile. Alegând un traseu strâns, am pornit din Amman spre Mádaba, apoi spre Muntele Nebo, de aici la situl Betania şi, în final, scurta călătorie s-a oprit pe malul Mării Moarte. Drumurile din afara capitalei, libere, netede, curg sinuos pe dealuri uscate.


În "oraşul mozaicurilor", Mádaba, la 30 km de Amman, primul popas a însemnat curtea Bisericii Ortodoxe Sf. Gheorghe, unde printre pini înalţi am aşteptat terminarea slujbei de dimineaţă. Numărul turiştilor l-a depăşit pe cel al copiilor ce se îngrămădeau la şcoala din apropiere. Curând, uşile din lemn au lăsat liberă intrarea în răcoroasa bisericuţă, având pereţii decoraţi cu multe mozaicuri înfăţisând scene religioase şi sfinţi. În mijlocul lăcaşului, de sub un covor imens, a apărut însă o hartă uimitoare. Peste 2 milioane de piese de mozaic colorat s-au îmbinat pe această podea, în secolul al VI-lea, pentru a da cea mai veche imagine a Ţării Sfinte şi a cetăţii Ierusalimului. O mărturie arheologică unică, dar şi o dovadă a măiestriei artizanilor locali. Pentru a descifra amalgamul de oraşe şi ape al hărţii, oricare dintre cărţile din magazinul muzeului de alături îţi poate fi de folos, atunci când îţi lipseşte ghidul local.


Din micul oraş, după doar zece minute pe şosea se ajunge la Muntele Nebo, ridicat la 817 m deasupra Văii Iordanului şi stând cu faţa spre Ierihon (Israel), precum spune şi Vechiul Testament. Odată intrat pe pavajul cald al potecii în urcuş lin, tulburi parcă pacea tăcută dintre măslini şi pini. O piatră sculptată vorbeşte despre anul 2000 şi despre includerea muntelui în circuitul pelerinilor creştini. Pe o alta, aparent brută, cu margini dantelate, stă scris "Memorialul lui Moise", căci undeva aici mormântul profetului se ascunde încă de arheologii insistenţi. Săpând pe cel mai înalt vârf al muntelui, ei au dat de ruinele unei biserici din a doua jumătate a secolului al IV-lea, de un mozaic frumos acoperindu-i podeaua şi de şase morminte în subsol. Mai târziu, bazilica a fost lărgită şi reconstruită, iar acum o capelă bizantină stă în umbra măslinilor plantaţi de către Papa Ioan Paul al II-lea în 2000.

De pe o terasă largă de lângă mica biserică, Valea Iordanului a Ţării Făgăduinţei se pierde în faţa ta, precum în faţa lui Moise, demult. Când clarul depărtărilor face concesii privitorilor, Ierusalimul (40 km), Bethleemul (50 km), Ierihonul (27 km) şi Marea Moartă îşi împart linia orizontului.
Lângă tine, o cruce înaltă, cuprinsă de trupul din bronz al unui şarpe, a fost aşezată pentru a aminti de simbolurile religioase creştine.

Coborând pe serpentine spre Iordan, durează o vreme până ajungi la situl Betania de Transiordania, cuprins într-o buclă alungită a râului. După ce plăteşti intrarea, o maşină specială te transportă în turul bine organizat şi păzit, căci graniţa cu Israel are lăţimea mică a firului apei. O biserică ortodoxă (Biserica Ioan Botezătorul a Patriarhiei Ortodoxe Greceşti) apare dintre tufişuri şi mici palmieri, cu un turn de strajă sclipind în soare.

Deşertul îţi pune sub picioare un pământ galben, ca o pulbere de aur. Prin el, Iordanul tulbure te ademeneşte subtil să-i atingi apele, ca pentru un botez neştiut. Puntea de lemn de pe mal te fereşte de soare cât timp stai să priveşti cum oamenii îşi spală mâinile şi feţele cu apa considerată sfântă, luată dintr-un vas mare de piatră de sub acoperişul cu stuf. Peste mal în Israel, o construcţie ca o fortăreaţă şade încremenită sub palmieri.




Ghidul ne conduce, puţin mai târziu, într-o plimbare de-a lungul râului, spre locul unde a fost botezat Isus, amintind că, acum 2000 de ani, albia Iordanului, mult mai largă, urma alte rute prin solul nisipos. În secolele V-VI, trei capele succesive au fost construite pe malul apei, cu podele din marmură şi cu mozaicuri bizantine. Nişte scări din marmură leagă bisericile de Izvorul lui Ioan Botezătorul, acolo unde apa acestuia se vărsa pe atunci în Iordan. Inainte ca Isus să intre în râu pentru a primi botezul, el şi-a lăsat haina pe mal, iar acel loc este azi marcat de o capelă mică şi inscripţii.
Când se pleacă din Betania, se lasă tăcerea printre turişti. De vină poate fi căldura, melancolia sau pioşenia...


În după-amiaza târzie şi caldă, o ultimă oprire potrivită ar fi pe ţărmul aspru al Mării Moarte, la 400 m sub nivelul mării (cel mai coborât punct al uscatului), într-un peisaj ce pare desprins dintr-un decor selenar. Apele sărate şi lipsite de viaţă acoperă un fund adânc de nămol negru, ale cărui calităţi terapeutice sunt vestite. Coastele şi malurile adună straturi albicioase de sare, căci salinitatea acestui mare lac este de nouă ori mai mare decât cea a apei oceanice.

Pe partea de est a Mării Moarte, câteva plaje publice şi câteva hoteluri de lux deranjează doar în parte sălbăticia întinderii de apă. Un complex turistic cu facilităţi dintre cele mai atractive (piscină, palmieri, cabine şi duşuri, un restaurant pretenţios, o cafenea cu terasă şi un magazin cu produse cosmetice originale) te poate primi ospitalier după ce te-ai săturat de plutit în mare. Căci pluteşti, nu înoţi. Nici să te îneci nu se poate, adâncurile sunt impenetrabile.

În vremurile de demult, zona Mării Moarte a fost locul de refugiu al regelui David, iar de numele ei se leagă şi povestea Sodomei şi a Gomorei. Esenienii şi-au scris aici istoria, pe manuscrisele îngropate în peşterile din apropiere. Pe timpul lui Irod cel Mare, una dintre primele staţiuni ale lumii apărea pe malurile mării.



Sfârşind ziua şi turul, îţi dai seama că istoria şi religia au povestea lor deosebită în Iordania, o ţară surprinzătoare. Platourile aride şi văile deşertice, cu locurile lor sfinte, ţi-au acaparat definitiv memoria, iar imaginilor cu castele medievale, rezervaţii naturale, oraşe săpate în stâncă şi ape limpezi în Golful Aqaba li se adaugă încă una: o mică biserică, undeva, în Valea Iordanului.

Autor articol: Claudia Moşoarcă
Sursa: