Vacanța Esoterică

miercuri, 17 februarie 2016

Goetheanum, Elvetia – Antroposofie, arhitectura, arta, spiritualitate

Antroposofia este o cale a cunoasterii care ar dori sa conduca spiritualul din fiinta omului la spiritualul din Univers. Ea apare in om ca nevoie a inimii si a sentimentului. Ea trebuie sa-si gaseasca justificarea prin faptul ca e in masura sa satisfaca aceasta nevoie. Poate aprecia antroposofia numai acela care gaseste in ea ceea ce trebuie sa caute dintr-o cerinta launtrica. De aceea, pot fi antroposofi numai acei oameni, care simt anumite intrebari privitoare la fiinta omului si a lumii ca pe o necesitate vitala, asa cum se simte foamea si setea. (Rudolf Steiner, Teze antroposofice)




Goetheanum-ul este centrul mondial al miscarii antroposofice, situat in mica localitate Dornach din cantonul Solothurn, Elvetia. Numit in onoarea lui Johann Wolfgang von Goethe, centrul include o sala de spectacole cu o mie de locuri si spatii administrative pentru Consiliul Societatii Antroposofice; cladirile vecine gazduiesc facilitatile de cercetare si educationale ale societatii.


Primul Goetheanum, o structura din lemn proiectata de Rudolf Steiner , a fost gandita ca o „Gesamtkunstwerk” (sinteza unor diverse efecte artistice media si senzoriale), patrunsa de semnificatie spirituala. In momentul inceperii constructiei Goetheanumului de la Dornach (Elvetia), Rudolf Steiner a folosit momentul Nuntii Cosmice pentru a pune Piatra Fundamentala a constructiei edificiului respectiv.


Construita initial pentru a gazdui evenimentele teatrale estivale ale Societatii Antroposofice, a devenit centrul unei mici colonii de cautatori spirituali care locuiau in Dornach si se grupasera in jurul lui Rudolf Steiner. Creatia a presupus colaborarea mai multor artisti vizuali: vitraliile au dat culoare spatiului, pictorii au decorat tavanul cu motive care descriau intreaga evolutie umana, sculptorii au cioplit baze enorme pentru columne, capitele, si arhitrave cu imagini de metamorfoze, iar arhitectii au creat neobisnuita structura de lemn a cupolei duble, peste o baza de beton curbata.

Aceasta cladire a fost incendiata in ajunul de An Nou, 1922/1923. Steiner a considerat aceasta nefericita intamplare drept o purificare si a reinceput constructia noului Goetheanum.


Al doilea Goetheanum
In cursul anului 1923 R. Steiner a proiectat o cladire care sa o inlocuiasca pe cea originala. Aceasta cladire, cunoscuta azi ca Al doilea Goetheanum, a fost construita in intregime din beton armat. Cladirea este situata tot in localitatea Dornach, in apropierea orasului Basel. Este un pionierat al folosirii betonului in arhitectura si a primit statut de cladire protejata, ca fiind un monument national elvetian. Criticul de arta Michael Brennan a numit cladirea o „adevarata capodopera a arhitecturii expresioniste din secolul XX”.

Goetheanumul actual gazduieste o sala de spectacole de 1.000 de locuri, in prezent centrul unei comunitati artistice active, incorporand reprezentatiile trupelor sale de teatru interior si de euritmie, precum si ale artistilor veniti in vizita din toate colturile lumii. Cladirea gazduieste de asemenea birourile mondiale ale Societatii Antroposofice. Conferinte pe teme de interes general au loc de mai multe ori pe an. Conferinte de specialitate pentru profesori, fermieri, doctori, terapeuti, precum si multe alte profesii se tin de asemenea regulat. Goetheanumul este deschis vizitatorilor in fiecare zi; se organizeaza si tururi, de mai multe ori pe zi.

Remodelari complete ale salii centrale au avut loc la mijlocul anilor '50 si in primii ani ai secolului al XXI-lea. Vitraliile dateaza din vremea lui R. Steiner; tavanul pictat si columnele sculpturale sunt replici contemporane sau reinterpretari ale celor apartinand Primului Goetheanum.


Curburile betonului sunt inedite, iar ansamblul cladirii are ceva parca din alta lume. Statuia lui Hristos, sculptata de insusi Rudolf Steiner, este cu totul si cu totul diferita de reprezentarile obisnuite ale Dumnezeului crestin. Hristos este in mijloc, tinandu-i in frau pe cei doi mari dusmani, Ahriman (jos) si Lucifer (sus). Dincolo de arhitectura neobisnuita se simte sufletul care anima aceasta cladire, fluxul de energie spirituala care curge pe aici.


Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Goetheanum

luni, 15 februarie 2016

Salzburg si Mozart



Inspirata de o intrebare la un concurs de cultura generala, mi-am amintit plimbarea prin Gradinile Mirabell si gustul bomboanelor de martipan. Nu poti sa spui Salzburg fara sa-l asociezi instant cu Mozart si cu muzica


Pornind de la un motto turistic bine ales, precum „Salzburg – scena lumii”, e simplu sa iti imaginezi orasul austriac traindu-si viata obisnuita in note de simfonie. Numele lui Mozart a scris istoria salzburgheza a ultimelor secole, iar acest lucru se recunoaste in cele mai mici amanunte, de la foitele delicate ce imbraca bomboanele de martipan si pana la vibratiile clapelor de pian din timpul unui concert estival.

Muzica e peste tot in Salzburg. „Saptamana Mozart” din ianuarie si toate evenimentele festivalului din lunile de vara inseamna mai mult decat creatiile mozartiene, aducand in fata turstilor si localnicilor muzica clasica si moderna, dans, teatru, literatura sau arte vizuale.


Primul pas facut pe urmele lui Mozart in Salzburg trece pragul casei natale, Mozart Geburtshaus, o cladire cu cinci etaje de pe Getreidegasse, gazduind muzeul dedicat compozitorului. 17 ani a trait aici Wolfgang Amadeus Mozart (cel pe care familia l-a alintat „Wolferl”) din anul nasterii, 1756, si pana in 1773, cand nevoia de spatiu a facut ca familia lui Leopold Mozart sa se mute in cea de-a doua locatie salzburgheza. Oricum, talentatul copil a calatorit foarte mult pentru a concerta prin Europa, asa ca perioade bune de timp el s-a aflat departe de cele trei incaperi ale etajului III. Cu toate acestea, aici a compus el primele simfonii, despre care se spune ca ar reda spiritul adevarat si jovialitatea Salzburgului baroc din peisajul seren al Alpilor austrieci.


A doua casa memoriala Mozart se afla in Piata Makart nr.8, acolo unde familia s-a mutat in 1773 si s-a bucurat de o viata sociala activa, multi prieteni si muzicieni venind in vizita. Tanarul Amadeus a compus aici simfonii, serenade, concerte pentru pian si vioara, arii si alte piese de succes, pana in 1781, cand paraseste Salzburgul si alege Viena ca resedinta. Daca orasul sau natal nu l-a apreciat pe Mozart la momentul potrivit, a recuperat cu prisosinta in veacurile urmatoare.

La varsta de 6 ani, Mozart a concertat pentru prima data in sala de conferinte a Palatului baroc al Arhiepiscopiei Salzburgului, din centrul vechi al orasului – Rezidenzplatz. 180 de camere si trei curti formeaza complexul de cladiri al acestei resedinte, candva simbol al puterii ecleziastice si al opulentei specifice epocii sale de dominatie.



Alti pasi din turul Mozart prin Salzburg trec prin Palatul si Gradinile Mirabell, construite de arhiepiscopul Wolf Dietrich von Raitenau pentru amanta sa, in urma cu 400 de ani. La jumatatea secolului al XVIII-lea, in Sala de Marmura a acestei impozante resedinte micul Mozart si sora sa erau adusi de Leopold pentru a canta in fata aristocratilor orasului. Se spune ca aceasta sala e unul dintre cele mai frumoase saloane de nunta din lume.


Dintre edificiile religioase ale Salzburgului, Catedrala pastreaza cel mai bine amintirea lui Mozart, fiindca aici a fost el botezat, apoi intre anii 1779-1781 a lucrat ca organist. Mozart a scris cateva compozitii pentru slujbele din aceasta mare biserica in stil baroc, iar unele dintre piese lui au fost cantate aici pentru prima data.

In Biserica Sf.Petru, Mozart a concertat adesea la orga acesteia. In 1783, la premiera celebrei Misa in C Minor a cantat sotia compozitorului, Constanze, in rolul de soprana principala. Manastirea Sf.Petru gazduieste in mod regulat concerte de muzica mozartiana, ca de altfel toate salile de spectacole consacrate din Salzburg.



Ultimul monument important ridicat in onoarea lui Mozart a fost statuia sa din Mozartplatz, creatia artistului Ludwig Schwanthaler. Sotia compozitorului nu a mai trait ca sa participe la dezvelirea statuii in septembrie 1842, insa de fata au fost cei doi fii ai lor, Franz Xaver si Karl Thomas Mozart.

In aceeasi piata la numarul 4 se afla Casa Antretter, un palat construit in decursul secolelor XVI-XVIII de catre familia al carei nume l-a imprumutat. Cele doua familii, Mozart si Antretter, s-au aflt in stranse legaturi de prietenie, dovada fiind si bogata corespondenta dintre ele. Astazi, palatul e sediul Institutului de Muzica al Universitatii din Salzburg.


Spre deosebire de vremea cand Mozart pleca din orasul natal, nemultumit fiindca talentul sau nu era apreciat la intreaga lui valoare, timpul prezent al Salzburgului e dirijat de muzica marelui compozitor. Cu toate acestea, salzburghezii stiu ca, dupa Mozart, au de aratat lumii un oras baroc splendid, cu un centru vechi protejat de UNESCO, o fortareata medievala, cea mai mare din Europa centrala, si coltul de natura montana din cunoscutul film „Sunetul muzicii” - o alta muzica, o aceeasi scena: Salzburg. Preluare de pe Descopera Travel

vineri, 12 februarie 2016

Boston - centrul intelectual al Americii

en.wikipedia.org
Cel mai mare oras din New England, Boston, Massachusetts este considerat neoficial capitala acestei regiuni istorice, datorita impactului economic si cultural pe care il are. 

www.bostonparkplaza.com
Reputatia orasului Boston ca centru intelectual supranumit „Atena Americii” deriva in mare parte din activitatile de invatamant si cercetare din peste 10 universitati si colegii amplasate in zona Greater Boston, cu mai mult de 250.000 de studenti mergand la universitati din Cambridge si Boston.



www.educationmultinational.com
Boston gazduieste campusurile Cambridge de la Harvard, cea mai veche universitate din SUA. In topul „Times Higher Education” este considerata prima/a doua (locul este disputat anual) universitate din lume care a dat cativa presedinti ai SUA iar 75 de laureati ai Premiului Nobel sunt asociati, intr-un fel sau altul, cu aceasta. In prezent, universitatea Harvard are un buget mai mare decat orice alta institutie de invatamant din lume.
www.harvard.edu
Una dintre institutiile cele mai importante ale Universitatii Harvard este Centrul de astrofizica Smithsonian si baza de date Astrophysics Data System, care stocheaza сele mai importante date astronomice din lume.



www.telegraph.co.uk
Massachusetts Institute of Technology, Institutul Tehnologic (al statului) Massachusetts - MIT este o universitate tehnica, particulara, coeducationala, de studii si cercetari, care se gaseste in localitatea Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii. MIT consta din cinci scoli tehnice si un colegiu, care contin 32 de departamente academice, puternic orientate catre cercetarea stiintifica si tehnologica de natura teoretica, practica si interdisciplinara. Atat absolventii cat si membri activi ai facultatilor sunt faimosi pentru excelenta cercetarii stiintifice si teoretice ( 63 de laureati ai premiului Nobel si 29 MacArthur), spirit antreprenorial si non-conformism.



www.bostonrealtyweb.com
Economia orasului este, de asemenea, bazata pe cercetare, electronica, inginerie, finante, tehnologie de ultima generatie, in principal biotehnologie. Ca urmare, orasul este un centru financiar foarte important, al 14-lea in topul Z/Yen al primelor 20 de centre financiare mondiale.

Orasul a fost clasat pe locul intai pentru inovatii, atat in America de Nord cat si la nivel global.

Boston, mai este supranumit in mod familiar in mai multe feluri, in functie de traditie si de diverse intamplari. Denumirea Orasul de pe colina (The City on a Hill) provine din scopul declarat al guvernatorului coloniei Massachusetts (devenita ulterior statul Massachusetts), John Winthrop, care dorise sa creeze un fel de "Oras pe colina" in sensul originar biblic al acestuia. Se refera, de asemenea, la cele trei coline ale Boston-ului.
www.unlimitedsir.com
The Hub, Centrul, este o forma prescurtata a frazei pompoase The Hub of the Solar System, sau chiar a mult mai bombasticei The Hub of the Universe, care apartine scriitorului William Tudor, care a mai "botezat" orasul si ca fiind "Atena Americii" (Athens of America), datorita marii sale influente culturale si intelectuale.

Cateodata orasul Boston mai este numit si Orasul puritan (Puritan City) pentru ca fondatorii sai erau puritani. Este, de asemenea, numit Leaganul Libertatii (The Cradle of Liberty) datorita rolului esential avut de bostonieni in pregatirea si declansarea Revolutiei Americane.

en.wikipedia.org
Boston gazduieste de asemenea mai multe conservatoare si scoli de arta, incluzand Institutul de Arta din Boston (Lesley University), Massachusetts College of Art, New England Institute of Art, New England School of Art and Design (Suffolk University), si New England Conservatory (cel mai vechi conservator independent din Statele Unite). Alte institutii academice includ si Boston Conservatory, School of the Museum of Fine Arts si Berklee College of Music.


en.wikipedia.org
New England School of Law este renumita intrucat a fost prima scoala de drept pentru femei din America. Emerson College, infiintata ca scoala de oratorie de Charles Wesley Emerson este singurul colegiu/ universitate din America dedicata exclusiv comunicarii și artelor în contextul artelor liberale.