Povestea mea...

Totul a început după Revoluția din 1989, când am înțeles că lumea în care trăim este mult mai largă decât credeam până atunci și intuiam că există și o parte ascunsă a realității, sensuri și energii pe care îmi doream să le descopăr și să le înțeleg.

M-am hotărât să îmi investesc toate resursele, atenția și timpul în cele două pasiuni ale mele: călătoriile și esoterismul, până la punctul de a le transforma în obsesii și destin. Aveam în dormitorul meu două rafturi de cărți dedicate celor două zone: raftul de cărți și ghiduri de călătorii – cumpăram și citeam intens tot ceea ce se găsea pe piață în acel moment legat de călătorii, destinații, vacanțe, muzee, artă, curiozități despre lume, geografie, toată colecția de la National Geographic și enciclopediile de călătorii de la Litera. Erau destul de puține atunci față de acum, când la o simplă căutare pe elefant.ro de exemplu în colecția Turism și călătorii găsești 350 de titluri și peste 450 de titluri pe Libris.ro.

Nu pot să nu amintesc de faptul că tatăl meu a fost navigator timp de 20 ani și venea din fiecare voiaj cu amintiri de călătorie, fotografii, produse și povești care îmi alimentau imaginația, îmi sporeau curiozitatea și îmi creșteau dorința de a explora lumea.

La fel este cazul și celui de-al doilea domeniu, ezoterismul, mistica, filozofia, psihologia, spiritualitatea, religia. Interesul era acela de a mă cunoaște mai bine pe mine însămi și apoi de a înțelege lumea, dincolo de apariția ei. Pentru asta cumpăram și citeam colecții de autor gen Neale Donald Walsch, Jacob Lorber, Omraam Mikhaël Aïvanhov, James Redfield , Eckhart Tolle și colecții de cărți specifice, gen Porta Magica de la Nemira. Suplimentam cărțile fizice cu cele online atunci când accesul la internet a venit cu acest dar. Eram anagajată total într-o călătorie de explorare a lumii și a sensului vieții.

Însă asta nu este tot. Toate cărțile care mă atrăgeau duceau cumva într-una din cele două direcții. De exemplu, când am citit Nobila Casa de James Clavell din biblioteca părinților mei am fost fascinată de acțiune, de Hong Kong și de lumea serviciilor secrete. Maitreyi de Mircea Eliade a deschis pentru mine experiența iubirii și a Indiei. Priveam programe tv din alte țări de la televiziunea prin cablu și mă imaginam în acele medii perfecte prezentate acolo.  

Am decis că toată viața mea va fi o aprofundare a celor două domenii. De aceea am ales să studiez la cea mai bună Universitate de Turism din țară, ASE București. Credeam că voi afla lucruri care ma vor ajuta să îmi împlinesc visul plus o carieră orientată în această direcție. Am avut profesori excepționali, experți în domeniile lor, care m-au învățat cum pot conduce afaceri în turism. Eu îmi doream nespus de mult să călătoresc: prin toate mijloacele, în toate direcțiile. Toată energia mea era îndreptată spre acest scop. Și evident că îmi doream atât de mult, încât s-a împlinit.

După ce am terminat facultatea mi-am propus să lucrez un an pentru a strânge bani pentru un circuit în Europa. Erau primii ani în care se putea circula fără vize și invitații. Am plecat în primul meu circuit prin Europa cu autocarul printr-o agenție, două săptămâni prin Austria, Italia, Franța, Monaco, Slovenia. Emoția primei ieșiri din țară nu se compară cu nimic. Eram atât de fericită și de entuziasmată încât simțeam că lumea întreagă este a mea, că viața poate fi trăită la un nivel de conștienizare superior, că bogația culturală și frumusețea infinită sunt la îndemâna mea. Trăiam cu o intensitate fantastică tot ceea ce vedeam. Totul era magic. Mi-am propus să repet experiența în fiecare an. Și dorința de expansiune să fie o constantă a vieții mele.

Primul loc de muncă a fost în turism, la o agenție de turism din București care vindea în special bilete de avion pentru companii rusești. Nu mi-a plăcut deloc. Se câștigau puțini bani și nu îmi sprijinea nevoia de dezvoltare. Apoi a început traseul meu prin corporații: americane, germane, spaniole, grecești – branduri de top în domeniile lor. Învățam despre oameni și culturi diferite, strategii de vânzare și metode de management.

Dorința puternică mi-a orientat destinul în direcția călătoriilor chiar și fără intenție directă. Următorul job la un brand de cosmetice m-a introdus în lumea hotelurilor de lux. Am înțeles astfel un alt nivel al realității și un alt mod de a trăi viața. A urmat un training de o lună în Polonia, lângă Cracovia și apoi 4 luni în Timișoara. Am fost în echipa de deschidere a unui mare lanț de supermarketuri intrat atunci pe piață și această misiune m-a purtat câte o lună în fiecare oraș important din țară. Când am obosit, am rămas câteva luni în București pentru a deschide altă serie de magazine pentru un alt brand celebru de haine. Între joburi călătoream prin lume cu iubitul meu: Italia, Austria, Egipt, Tunisia, Belgia, Olanda, Franța.

Acum lucrez tot în turism, pentru cel mai mare sistem global de distribuție a serviciilor turistice – 40 de siteuri internaționale care vând hoteluri și servicii adiacente gen transferuri, excursii, evenimente agențiilor de turism din lume. De curând a fost preluat de competitorul său și nu se știe direcția în care vom merge. Am asistat anul trecut la falimente ale unor companii de turism de renume. Schimbarea în acest sector este inevitabilă.

La ultimul curs de materializare a dorințelor plătit de companie ni s-a cerut să numim cel mai mare vis realizat al nostru și cel pe care dorim să-l realizăm în viitorul apropiat. Pentru mine, cel realizat a fost că am reușit să am 4 vacanțe pe an: mare, munte, spa și în afara țării. Pentru viitor am păstrat destinațiile exotice, alte continente pe care acum am maturitatea de a le descoperi la un alt nivel.

Povestea blogului Vacanța Esoterică

În anul 2010, după ce am stat 4-5 luni în Bruxelles, inima Europei, am decis să mai dau o șansă joburilor din turism în România și am început să lucrez la un proiect de creare a unui portal de turism online care să vândă toate produsele turistice imaginate. Înaintea portalului am venit cu propunerea și am decis împreună cu managerul că ar fi indicat să promovăm acest portal printr-un blog de turism. Aveam experiența blogurilor întrucât aveam de ceva timp un blog de spiritualitate pe care scriam despre descoperirile mele din acest domeniu, sub formă de jurnal.  

Ideea a fost primită cu entuziasm de echipă, am realizat acest blog împreună cu colegul de la IT. Totul a fost gândit în detaliu, fiecare tab, fiecare titlu și rubrică. Dar surpriză, când urma să scriu articole pentru conținut s-a decis să nu mă ocup eu de această parte, ci o colegă care terminase Litere și Jurnalism dar care nu avea legătură cu Turismul. Eu trebuia în schimb să o alimentez cu idei. Eram înlăturată din această parte a proiectului, din ideea mea. Am fost atât de dezamagită. Simțeam că îmi era furat totul: proiect, concept, creație, timp investit, experiență, idei. Cum nimic nu este întâmplător, după câteva luni proiectul portalului a fost anulat, la fel și blogul a fost părăsit și nu a supraviețuit.   

Atunci m-am hotărât. Voi face un blog/site al meu, pe care nimeni să nu mi-l poată lua și în care să scriu tot ceea ce doream. Priveam cele două rafturi de cărți din camera mea și brusc am avut inspirația să unesc cele două pasiuni ale mele: vacanțele și ezoterismul. De aici a rezultat numele blogului. Vacanța Esoterica. Mi-am propus să abordez subiecte care să atingă ambele zone, să nu privesc călătoriile doar ca pe un drum dintr-un loc în altul, să surprind aspecte mai puțin știute. Inspirația venea de peste tot: siteuri, cărți citite, oameni care mă inspirau, emisiuni tv, ghiduri de călătorii, târguri de turism, natură, propriile trasee, țările pe care le vizitam.

Am investit în următorii ani în călătorii prin România, în fiecare an plecam într-o direcție: Moldova, Maramureș, Transilvania, Muntenia, Banat. Inevitabil mi s-a facut dor de Europa și au urmat scurte escapade prin orașe superbe.

Mă simt atrasă cel mai mult de Grecia, Egipt și Italia, locuri de unde a plecat cultura, civilizația și cunoașterea umană. Cred că destinațiile care încântă cel mai mult sufletul prin ceea ce omul a construit sunt capitalele marilor Imperii: Roma, Viena, Londra, Moscova, Madrid, Istanbul.

Prin blogul VE doresc sa aduc o perspectivă culturală și spirituală asupra turismului. Dacă turismul este o formă de cunoaștere și de evoluție a minții și a sufletului, prin contactul cu oameni si culturi diferite, cred că poate fi considerat și o formă de evoluție spirituală ce implică experimentare, cunoaștere, înțelegere, asimilare de noi energii.

Turismul în destinații sacre nu înseamnă doar pelerinaje la mănăstiri, înseamnă să descoperi sacrul în profan. În pictură, în poezie, în muzică, în natură, în cărți, în filme, în oameni. Numărul de kilometri făcuți sau numărul de țări bifate nu înseamnă prea mult din punctul de vedere al evoluției prin înțelegere. Am întâlnit atâția oameni care călătoreau cu ochii închiși sau cu sufletul închis. Fotografiile surprinse în toate colțurile lumii nu au sens prin ele însele dacă noi nu le dăm un sens. Călătoriile sunt despre suflet, mai mult decât despre bani.

Trist este că tot mai mulți transformă turismul într-o afacere. Sunt de acord ca poți monetiza o pasiune, însă turismul nu este doar o sursă de bani. Ceea ce este fantastic este că turismul te transformă, chiar dacă ți-ai propus sau nu acest lucru, indiferent de motivul pentru care ai pornit în această explorare a lumii exterioare și interioare.
Autor: Monica Dima, alias xamalia
Data nașterii: 25 Martie. Destin 8
Partener de viață și de explorare a lumii: Ștefan Toloș
Loc de naștere și bază de explorare: Constanța
Studii: ASE Bucuresti, Turism
Experiență profesională: Management comercial, Turism, Asistență clienți
Obiectiv principal: Evoluție personală
Contact: vacantaesoterica@gmail.com

Prima vacanță în Europa: 2003 - Circuit Romania-Ungaria-Austria-Italia-Franta-Slovenia
Cea mai recentă vacanță: 2019 - Piețe de Crăciun din România: Pitești, București, Rm. Vâlcea, Sibiu
Cel mai lung traseu cu mașina cu staționari în respectivele orașe: Constanța – București – Brașov – Sibiu – Arad – Budapesta – Viena – Veneția – Brescia – Monte Carlo – Nisa - Cannes – Genova – Florența – Roma – Messina – Catania – Siracusa - peste 4000 de km
Orașe în care am stat peste 3 luni: Timișoara, București, Brașov, Târgoviște, Torino, Siracusa, Bruxelles
Cel mai iubit peisaj: Sicilia
Cel mai frumos oraș: Roma

Biblioteca mea - Lecturi recente:

Română: colecția Porta magica – Nemira, Eliade, Eminescu, Pitagora, Plesu, Napoleon Hill, Deepak Chopra, James Redfield, Khalil Gibran, Jacques Salome, Daniel Goleman, Don Miguel Ruiz, Alain de Botton, Karl Gjellerup, Clavell, Tolstoi, Dostoievski, Proust, Zola, Eco, Marquez, Liiceanu, Cartarescu, Paler, Rumi
Ghidurile National Geographic
Engleză: Jane Austen, Bronte Sisters, Dumas, Milton, George Eliot, Keats, Thackeray, Henry James
Italiana: Manzoni, Dante, Hesse
E-Books: Aristotel, Platon, Pitagora, Dante, Goethe, Sf. Augustin, Arsenie Boca, Gregg Braden, Eckhart Tolle, Neale Donald Walsh, Grof, Radu Cinamar, Aryana Havah, Eric Pearl, Lazarev, Aivanhov, Descartes, Rene Guenon, Vasile Lovinescu

Muzică: Mozart, Sting, Buble, Robbie W, Lana del Rey, Pausini, Direcția 5
Filme: Le Mans'66 | The Green Book | Great Gatsby | Eat Pray Love | Inception | Leap Year | The King’s Speech | Upside Down | Agora | Limitless | Divergent

Am văzut și mi-au plăcut:

AUSTRIA
Viena | Kitzbühel | Melk | Innsbruck | Wattens | Bludenz | Radstadt | Salzburg

BELGIA
Anvers | Bruxelles | Brugges | Gent

BULGARIA
Albena | Balcic | Nisipurile de Aur | Nessebar | Obzor | Sofia | Sunny Beach | Varna

ELVETIA
Zurich | Geneva | Berna | Lausanne | Montreux | Interlaken

EGIPT
Alexandria | Cairo

FRANTA
Albertville | Annecy | Alsacia - Niederbronn les Bains | Cannes | Chambery | Chamonix | Grasse | Grenoble | Juan-les-Pins | Marsilia | Nisa | Paris | Reims | St-Raphael | Strasbourg | Aix le Bain | Evian

GERMANIA
Munchen | Baden - Baden | Bavaria - Neuschwanstein | Frankfurt | Koblenz | Koln |  Nurnberg | Passau | Regensburg | Rotthenburg

GRECIA
Atena | Sidirokastro | Salonic | Meteora | Cap Sounion | Nafplio | Delphi

ITALIA
Ancona | Bergamo | Bologna | Brescia | Brucoli | Catania | Cefalu | Cesenatico | Florenta | Giardini Naxos | Gorizia | Mantova | Messina | Milano | Modica | Noto | Ortisei | Palermo | Peschiera del Garda | Riccione | Rimini | ROMA | Val Gardena | Sant'Ambrogio di Torino | Senigallia | Siracusa | Taormina | Torino | Udine | Vatican | Venetia | Verona

LIECHTENSTEIN
Vaduz

MONACO
Monte-Carlo

OLANDA
Amsterdam

POLONIA
Cracovia | Varsovia

ROMANIA
Arad | Avrig | Baia Mare | BRASOV | Bucuresti | Busteni | Buzau | Caciulata | Cluj-Napoca | Constanta | Costinesti | Craiova | Curtea de Arges | Eforie | Gura Humorului | Mahmudia | Mamaia | Mangalia | Maramures | Mogosoaia | Navodari | Neptun | Piatra Neamt | Ploiesti| Poiana Brasov | Predeal | Ramnicu Valcea | Ranca | Sapanta | Saturn | Sibiu | Sinaia | Targoviste | Targu Jiu | Techirghiol | Timisoara | Vadu Izei | Venus | Voronet


SLOVENIA
Postojna

SPANIA
Barcelona

TUNISIA
Djerba | El Kantara | Houmt Souk

TURCIA
Istanbul

UNGARIA
Budapesta