vineri, 9 martie 2012

Marrakech, Maroc - Orasul rosu

In conformitate cu o lege din timpul regimului colonial francez, toate cladirile din Marrakech trebuiau vopsite in rosu ocru. Aceasta era culoarea solului pe care s-a ridicat orasul si care a fost si materialul traditional de constructie. Lagea mai prevede ca nici o cladire din Medina nu va fi mai inalta decat un palmier, in timp ce in celelalte cartiere nici o cladire nu trebuie sa depaseasca cinci etaje, ca sa nu intreaca turnul simbolic al Marakkechului, minaretul Moscheii Koutoubia.Marrakech este orasul din centrul Marocului, asezat la circa 150 km de coasta Oceanului Atlantic, unul din cele mai importante centre turistice din nordul Africii, fiind renumit pentru gradinile si monumentele sale de arhitectura din partea veche a orasului, numita Medina, aceasta din urma parte din patrimoniul mondial UNESCO.


Orasul a fost ridicat de catre emirul Almoravid Insuf ibn Tastin intre anii 1062-1070. Dinastia almoravizilor a construit un ingenios sistem de irigatii, care uda si astazi gradinile locului, cele mai cunoscute dintre acestea fiind livada de maslini de la Menara si Gradinile Agdal, fiecare cu o suprafata de peste 500 ha. Almohazii si-au adus si ei contributia la frumusetea orasului. In secolul al XII-lea, au ridicat Moscheea al-Kutubyya, al carei minaret inalt de 77 metri este emblema orasului. In 1912, cand tara intra sub protectorat francez, Marrakech-ul atrage prin multimea de palmieri si plante subtropicale iar, din 1916, incepe constructia orasului modern.


In cea mai veche parte a sa – Medina – labirintul de stradute ascunde vile bogate, palatele sultanilor si cateva dintre cele mai cunoscute bazaruri orientale. Sunt aici, de asemenea, vechi fortificatii din secolul al XII-lea, intinse pe o lungime de circa 12 kilometri. In timpul merinzilor a fost construita moscheea Ben Youssef alaturi de care se afla madrasa (scoala coranica), avand acelasi nume. Este cunoscuta drept cea mai mare scoala islamica din nordul Africii, avand 150 de camere care dau toate intr-o curte interioara.

Djemaa el Fna este piata in jurul careia se dezvolta orasul vechi si ar putea fi considerat centrul vital al Marrakech-ului. Inima orasului pulseaza zi si noapte cu un extraordinar carnaval de imblanzitori de serpi, felceri, povestitori, acrobati, dansatori travestiti si muzicieni mistici, care atrag multimile de oameni.
Aspectul pietei se schimba de-a lungul zilei: dimineata si la amiaza este locul unui vast targ in aer liber, cu tarabe care vand diferite obiecte (de la stofe, la sucuri de portocale, plante medicinale, condimente, dulciuri). Spre seara, tarabele se retrag, iar locul lor este luat de mese cu mancaruri facute pe moment, iar mai tarziu apar si cantareti.


Marrakech nu are multe monumente si cladiri traditionale, dar farmecul sau il veti gasi in alta parte. O vizita aici este ca o idila a acestui oras magic – in care te bucuri de peisaj, de sunetele si miresmele unei piete exotice pline de culoare, situata la poarta de intrare in Africa sub-sahariana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu