luni, 12 martie 2012

Cum Qatar domina Londra (!)

Inaltata deasupra Londrei, cladirea Shard, cea mai inalta din Europa atunci vand va fi gata, este un monument din sticla, otel si de ambitie. Dar este si cel mai reprezentativ simbol al dominatiei Qatarului asupra Marii Britanii, scrie Daily Mail.
Se schimba regulile jocului. Emiratul cumpara regatul. Qatarul detine acum Londra

Departe de ruinele lasate de criza financiara, acest mic stat din Golf a achizitionat o mare parte din bunurile celebre ale Marii Britanii, unele dintre ele putand fi lesne remarcate doar la o simpla privire din caldirea Shard.

In estul Londrei, Qatarul detine intregul cartier financiar Canary Wharf, cladirile apartinand in majoritate grupului Songbird Estates. Cand Barclays a avut probleme financiare, Qatar Investment Authority (QIA - un vehicul infiintat in 2005 prin care emiratul isi plaseaza resursele in diverse tipuri de investitii) a devenit principalul actionar al centrului financiar al Londrei.

Dincolo de Stratford, se ridica Satul Olimpic, iar dupa terminarea jocurilor, in vara acestui an, QIA il va prelua, de asemenea, si pe acesta.

Totodata, cel mai exclusivist magazin din Londra – The Harrods, dar si cel mai scump complex de locuinte - Hyde Park sunt detinute tot de emiratul Qatar.

Fond suveran cu zeci de miliarde de lire sterline in portofoliu, QIA a investit deja 10 miliarde de lire in Marea Britanie, mult mai mult decat planuise initial. Iar influenta lui se vede peste tot.

Oricine intra intr-un magazin Sainsbury din oricare colt la Angliei, isi da seama ca investitorul majoritar este Qatarul. Emiratul mai detine 20% din London Stock Exchange si acelasi procent din Camden Market.

Desi este mai mic decat Belgia, Qatarul pare ca va avea un cuvant important de spus in viata englezilor in viitor. Acum, insa, influenta asupra vietii milioanelor de locuitori ai Marii Britanii nu se simte, desi este in continua expansiune.

In aceste conditii, nu este de mirare ca atat actualul premier David Cameron, cat si predecesorul sau Gordon Brown, “i-au curtat” asiduu pe liderii Qatarului, emirul Hamad bin Khalifa Al-Thani si frumoasa lui sotie Sheikha Moza bint Nasser Al-Missned.

Intr-o vizita oficiala de stat in Marea Britanie, anul trecut, emirul si sotia lui au fost fotografiati in prezenta reginei si a printului consort si au fost invitati la palatal Windsor, unde au fost tratati regeste. De altfel, cele doua familii sunt in relatii excelente.

Datorita rezervelor de petrol si de gaze, Qatarul este, acum, cea mai bogata tara din lume, ca PIB pe cap de locuitor. Populatia sa de 1,7 milioane de locuitori s-a bucurat anul trecut de cresterea economica de 20%, cea mai rapida din lume, care i-a imbogatit si mai mult.

Dar cu toate ca este atat de prezent in Marea Britanie, Qatarul nu este foarte cunoscut in randul englezilor, desi majoritatea dintre ei le folosesc gazul pentru a-si prepara ceaiul sau pentru a-si incalzi casele.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu