miercuri, 26 septembrie 2012

Diamante pentru toti




A fost un secret de stat stiut doar de cativa oameni de incredere. Acum, Rusia a dezvaluit ca detine un depozit urias de “diamante de impact” care au trasaturi neobisnuite, prezinta Messagetoeagle.com.

Formate in urma cu cateva milioane de ani de catre un asteroid care a cazut pe Pamant, aceste diamante extraterestre ar putea intoarce “cu susul in jos” pietele mondiale. In urma cu cateva zile, Rusia a declarat ca are in posesie trilioane de pietre pretioase care se afla sub un crater de asteorid cu un diametru de 100 de kilometri, vechi de 35 de milioane de ani, in estul Siberiei, cunoscut sub numele de Astroproblema Popigai.

Rusii au stiut despre aceasta locatie inca din anii ’70. Valul secretului a fost in sfarsit ridicat, iar Moscova a permis oamenilor de stiinta de la Institutul de Geologie si Mineralogie Novosibirsk sa vorbeasca despre acest aspect cu presa.

Depozitul este localizat la granita dintre regiunea Krasnoyarsk si Yakutia in structura cripto-exploziei Popigai. Este atat de mare incat poate aproviziona pietele globale pentru urmatorii 3.000 de ani. Potrivit agentiei de presa ITAR-Tass, diamantele de la Popigai sunt “de doua ori mai dure” decat pietrele obisnuite, ceea ce le face ideale pentru utilizari industriale si stiintifice.

Directorul Institutului, Nikolai Pokhilenko, a declarat ca ceea ce se afla in acest loc este suficient pentru a “rasturna” pietele de diamante mondiale.


Diamantele de impact se formeaza atunci cand un asteroid se loveste de o zona bogata in depozite de grafit. Mineralele super-dense rezultate sunt de doua ori mai dure decat diamantele obisnuite si prezinta o granulatie mare. Diamantele ca acestea sunt extrem de valoroase, nu doar pentru calitatile estetice, dar si pentru folosirea lor in procesele industriale si stiintifice de o precizie inalta.

Domnul Pkhilenko a declarat ca “resursele diamantelor super-dure continute de rocile din structura cripto-exploziei de la Popigai, sunt de zece ori mai mari decat toate rezervele mondiale cunoscute”. “Vorbim despre trilioane de carate. Prin comparatie, rezervele actuale cunoscute in Yakutia sunt estimate la un miliard de carate”.

Acest lucru creaza posibilitatea ca Rusia sa subcoteze pretul materialului sintetic produs acum in China si furnizarea unei noi tehnologii, mai ieftine, pentru fabricarea partilor de masini si de avioane, precum si de prelucrare a bijuteriilor.

“Diamantele din craterul Popigai ar putea intoarce totul cu “susul in jos”. Iar ceea ce se va intampla atunci cu preturile de pe aceasta piata nu este sigur”, spune directorul Institutului Diamantelor Industrial Yakutnipromalmaz, Gennady Nikitin. Insa, exista probleme legate de accesabilitatea si izolarea extrema a locatiei fata de orice cale ferata sau drum rutier. Cercetatorul Sobolev, Nikolai Tuchkov, a declarat ca exista intr-adevar “probleme cost-eficienta, deoarece locatia este izolata de orice centru populat”.

Totusi, cercetatorii siberieni nu vor renunta. O expeditie in acest crater de diamante steril este planificata deja. Depozitul este atat de mare incat, daca aceste diamante Popigai erau bijuterii, fiecare cetatean rus putea purta pe fiecare deget o mie de carate de diamante.
Sursa: Financiarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu