Punctul maxim al acestei ploi de meteoriți va fi chiar mâine, vizibil din partea nord-estică a Americii. Quadrantidele reprezintă ploi scurte de meteoriți, apogeul întinzându-se pe doar câteva ore. Dintr-un punct cu vizibilitate bună, se pot vedea până la 50-100 de meteoriți într-o oră.
20 februarie – 12 martie: Cea mai bună apariție nocturnă a planetei Mercur
În acest interval, Mercur va fi destul de departe de soare, pentru a fi vizibil imediat după apusul soarelui. Poziția lui va fi susținută și de alte două planete luminoase, Venus și Jupiter. Mercur se va afla cel mai departe de Soare pe data de 5 martie.
3 martie: Marte în opoziție
Pe 15 februarie, Marte ajunge în cel mai îndepărtat punct față de Soare, iar la două zile după data de 3 martie, când planeta se va afla în opoziție, Marte se va afla cel mai aproape de Pământ – la puțin peste 100 de milioane de km.
13 martie: ”Planeta dublă” strălucește
Cele mai strălucitoare două planete, Venus și Jupiter, își vor uni forțele pentru o priveliște rarisimă. În această seară, vor fi separate de doar trei grade, iar Jupiter va străluci de circa 8 ori mai tare decât în mod normal.
5 mai: Cea mai mare lună plină din 2012
Imediat ce luna va deveni plină, mai precis peste 25 de minute, va ajunge în cel mai apropiat punct de Pământ din 2012, respectiv la la puțin peste 300.000 de km. Sunt așteptate diferite tipuri de maree oceanice.
20 mai: Eclipsa inelară de soare
Anul acesta, traiectul va începe de deasupra Chinei și va ajunge până deasupra Japoniei centrale. Dat fiind că discul lunii va apărea mai mic decât discul solar, suprapunerea va aduce un inel de lumină strălucitoare în jurul siluetei întunecate ale lunii.
4 iunie: Eclipsă parțială de lună
La miezul acestei nopți, luna va avea parte de o eclipsă parțială.
5 iunie: Venus tranzitează Soarele (eveniment rar)
Trecerea planetei Venus prin fața Soarelui este unul dintre cele mai rare evenimente astronomice. Până acum, au fost observate doar 6 astfel de tranzite: în 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 și, cel mai recent, în 2004. Următorul va avea loc în 2117. Când se întâmplă acest lucru, Venus apare ca un punct negru pe discul solar, putând fi observat cu ochiul liber.
12 august: Ploile de meteoriți Perseidele
Considerate una dintre cele mai ofertante ploi de meteoriți vizibile pe parcursul unui an, Perseidele sunt printre cele mai spectaculoase fenomene celeste observabile cu ochiul liber. Un singur observator poate vedea până la 90 de meteoriți.
13 noiembrie: Eclipsă totală se Soare
Aceasta va fi prima eclipsă totală de Soare din iulie 2010 încoace.
13-14 decembrie: Ploaia de meteoriți Geminide
Geminidele depășesc Perseidele, spun specialiștii, în ceea ce privește caracterul spectaculos, numărul meteoriților, precum și strălucirea lor fiind extreme de apreciate de amatorii de astronomie. Se pot vedea până la 120 de meteoriți pe oră.
25 decembrie: Noaptea de Crăciun și Jupiter
La Crăciunul viitor, cerul va fi împodobit cu lumina lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostrum solar.
Sursa: Scientific American
2 comentarii:
Este un blog minunat si nu-ti ajunge timpul sa rasfoiesti pe indelete toate cate sunt cuprinse aici.Voi reveni cu mult drag.
La multi ani,cu sanatate!
aureliaeugenia
Va multumesc! Planeta noastra este o minune de care trebuie sa ne bucuram toti! Un an nou fericit va doresc si Dvs!
Trimiteți un comentariu