miercuri, 18 ianuarie 2012

Plajele cele mai colorate ale lumii

Daca iti este dor de vara te imaginezi incalzindu-ti talpile in nisipul fin, auriu, al unei plaje exotice, poate ar fi cazul sa iti schimbi perceptia ca nisipul perfect este doar auriu si sa privesti cum natura creeaza peisaje multicolore doar cu niste particule fine, sau mai putin fine, dar absolut uluitoare.

Plaje cu nisip negru

Plaja Punalu’u este cea mai vizitata dintre cele cateva plaje negre care exista in Hawaii. Acest nisip negru provine din roca vulcanica, depusa sub forma de lava si racita treptat in urma contactului cu oceanul. Exista si o legenda in zona, care spune ca daca te gandesti sa iei nisip acasa, ca amintire, vei fi blestemat de catre Pele, zeita vulcanilor. Punalu’u se afla in partea de sud a insulei, faimoasa si pentru broastele sale testoase (negre evident, ce masoara cam o jumatate de metru in diametru), o specie protejata prin lege. Exista si cateva placute prin care turistii sunt rugati sa nu atinga broastele si sa nu ia acasa nisipul de pe plaja!
Plaje cu nisip verde

Plaja Papakolea. Exista in lume doar doua plaje cu nisip verde. Una dintre ele este plaja Papakolea care se gaseste in regiunea Ka’u din Hawaii. Culoarea fantastica a nisipului este datorata activitatii vulcanice, nuanta verde fiind data de cristalele de olivina (ce contine fier si magneziu). Cealalta plaja verde se afla in Guam…Se pare ca acest tip de nisip provenit din olivina se mai gaseste in alte doua locuri din Univers: Islanda si pe Luna.

Nisipul de culoarea smaraldului isi datoreaza unicitatea prezentei unei pietre semi-pretioase, olivina. Forta eroziva a oceanului de la baza vulcanului Pu’u o Mahana a scos la lumina cenusa de culoarea verde. Purtata de valuri, a fost depusa in nisip, dandu-i acestuia tenta de verde. Plaja izolata se afla langa Ka Lae (South Point) in districtul Ka’u din Hawaii. Drumul spre aceasta plaja este o adevarata provocare de orientare in spatiu: 3,5 km de labirint prafuit care, daca ai ales curba potrivita, te pot conduce la plaja.


Plaje cu nisip alb

Plaja Hyams se gaseste in New South Wales, Australia. Fiind plaja cu cel mai alb si curat nisip din lume si-a gasit un loc in Cartea Recordurilor. Hyams Beach se afla la doar 2 ore si jumatate de Sydney si in jur de 3 ore de Canberra. Recunoscuta peste tot in lume pentru nisipul ei perfect alb, Hyams Beach este cea mai faimoasa si populara atractie din Golful Jervis.


Plaje cu nisip roz-violet

Plaja Pfeiffer. Dealurile din jurul plajei Pfeiffer din Big Sur, California, sunt formate din granat. Treptat, roca de pe dealuri s-a erodat, nisipul ajungand pe tarm si formand o intindere de nisip in nuante de roz si violet. Este o imagine de o frumusete uluitoare dar destul de greu accesibila. Esti tentat sa crezi ca este un loc secret si probabil ca asta este si intentia celor din zona. Nu exista nici un semn, nici o indicatie.


Drumul marcat cu multa economie catre Sycamore Canyon Road, este la circa 1,5 km sud de intrarerea spre Parcul National Pfeiffer Big Sur. Drumul pavat, dar care abia daca are latimea unei masini, te conduce in jos spre plaja. Sunt numeroase intoarceri si raspantii, astfel incat este foarte usor sa pierzi directia spre plaja. La capatul drumului (daca ai reusit sa-l alegi pe cel bun) se afla un platou folosit drept parcare. De aici porneste o carare peste si printre pietrele uriase ce strajuiesc de jur-imprejur plaja.

Plaje cu nisip rosu

Plaja Kaihalulu. Cu greu vei gasi in lume o alta plaja cu nisip atat de rosu. Kaihalulu, sau Plaja cu nisip rosu, se gaseste pe insula Maui. Nisipul isi ia culoarea rosu-inchis de la cenusa maruntita a dealului ce inconjoara golful. Drumul spre plaja este extrem de alunecos si trebuie sa cobori cu mare grija. Dar imaginea plajei cu nisip rosu, impreuna cu oceanul, inconjurate fiind de copaci si de un perete de roca vulcanica este fara pereche!Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu