vineri, 28 august 2015

Pentagon Vs Palatul Parlamentului

Ce credeti ca simte un american din Virginia care vine ca si turist in Bucuresti si stie ca aici exista o cladire care rivalizeaza cu cea de acasa de la el? Este curios sa o viziteze. La fel si eu. 
Dear Ryan, thank you for being my inspiration for this post! 

www.newyorker.com
Pentagon, Virginia, Statele Unite ale Americii 
Pentagonul este sediul central al Departamentului (Ministerului) Apararii Statelor Unite, situat in Arlington County, Virginia, SUA, simbol al celei mai puternice forte militare ale lumii. A fost proiectat de un american cu origini norvegiene, arhitectul George Bergstrom iar constructia a inceput in 11 Septembrie 1941. (va spune ceva aceasta data, nu? Atentatul din 2011 a reprezentat cel mai semnificativ atac estern asupra cladirii). 
Pentagonul este cea mai mare cladire de birouri din lume (desi am citit ca in prezent China se lauda cu una similara), cu o suprafata de 600.000 m2 din care 340.000 m2 sunt folositi ca spatiu pentru birouri. Vin si lucreaza zilnic aici 23 000 angajati, militari si civili. 

www.parsons.com
Numele sau vine desigur de la figura geometrica cu cinci laturi, constructia are 5 etaje deasupra solului, doua niveluri de subsol si 5 coridoare inelare pe etaj, cu un total de 28.2 km de coridoare. Pentagonul include o curte interioara de 20.000 m2 care are forma unui pentagon, cunoscuta sub numele de "Ground Zero" Punctul Zero o denumire care provine din timpul Razboiului Rece, cand se credea ca Uniunea Sovietica targeta zona pentru izbucnirea razboiului nuclear. 

Ce semnificatie are forma constructiei? Pentagonul cu varful in sus este asociat cu forma corpului omenesc, simbolizand perfectiunea umana. Pentagonul cu varful in sus este simbolul aspiratiei catre inalt, al inaltarii catre Divinitate. Este plin de forta spirituala, este complex si dinamic. 

www.kjmaclean.com
Pentagonul este inrudit geometric si simbolic cu steaua cu cinci varfuri. Unind toate varfurile pentagonului se obtine steaua care este un puternic simbol magic, poate chiar cel mai vechi si puternic dintre simbolurile magice. Inversata, steaua cu cinci varfuri este un simbol negativ care canalizeaza energiile descendent. Deoarece are o latura orizontala, de baza, figura semnifica si stabilitate, imbogatind astfel gama de semnificatii. 

Pentagonul este figura geometrica de aur deoarece contine in chip magic raportul de aur. Astfel, intersectia diagonalelor unui pentagon genereaza proportia de aur. 


Palatul Parlamentului Bucuresti Romania 
Edificiul amplasat in centrul istoric al Bucurestiului are o suprafata de 365.000 mp inscriindu-se in Cartea Recordurilor la categoria Cladiri Administrative pe locul doi in lume ca suprafata si pe locul trei ca volum. 
Dimensiunile cladirii in forma de piramida fara varf sunt: Inaltime 84 m (deasupra cotei zero a parterului), Lungime 275 m, Latime 235 m. Are 12 niveluri la suprafata si 8 subterane (inclusiv un adapost antiatomic). Cladirea are aproape 1.000 de incaperi! 

romanialapas.ro
Ideea de a ridica un asemenea edificiu monumental era mai veche, dar ea s-a concretizat in anul 1984. Proiectul intitulat initial "Casa Republicii", ulterior "Casa Poporului" si devenit in final "Palatul Parlamentului" avut un cost total de peste 3 miliarde de dolari! Eclectic ca stil, aici se intalnesc elemente traditionale ale arhitecturii romanesti, predominand stilul brancovenesc, unele decoratiuni ale artei noastre populare (rozeta, soarele, motive decorative specifice incrustarii in lemn), dar si influente ale stilului renascentist, germanic si baroc. 


Acest ansamblu arhitectonic reuneste cantitati impresionante de marmura, otel, beton si lemn, dar si un volum foarte mare de munca. Materialele utilizate sunt de provenienta romaneasca si se poate spune ca intreaga tara a contribuit cu ceva la construirea sau decorarea incaperilor. Impartit in 21 de corpuri, edificiul cuprinde spatii monumentale, sali fastuoase, saloane mari si holuri de dimensiuni generoase cu multe detalii ornamentale. 
In fata sa se deschide Piata Constitutiei din care porneste bulevardul Unirii pe care Ceausescu l-a dorit mai lat decat Champs Elysees. Intreaga artera este presarata cu fantini bogat ornamentate. 


Forma sa, triunghiul este in legatura cu cifra 3 si cu Trinitatea Divina - in crestinism; minte, trup si spirit in intelepciunea grecilor antici; Este un simbol al focului, al gandirii, al sentimentului. In toate culturile spirituale creatia apare prin mijlocirea a trei aspecte fundamentale, a celor trei campuri de forta: actiune, reactiune si neutralitate. 


Triunghiul are proprietatea de a amplifica energia a orice se afla in interiorul sau. Este reprezentarea in plan a piramidei privite din lateral. Triunghiul asezat cu varful in sus reprezinta masculinul, iar cel cu varful in jos femininul. Primul produce o crestere energetica, iar al doilea o scadere a campului energetic. Pentru cei interesati de efectul de piramida exista numeroase materiale pe net.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu