joi, 19 mai 2011

Samos, Grecia – Insula lui Pitagora

Samos este o insula situata in estul marii Egee, la sud de insula Chios, la nord de insula Patmos si de Dodecanese, langa coasta Asiei Mici, la 1.6 kilometri, de care este despartita prin stramtoarea Mycale.

Potrivit lui Strabon (istoric si geograf antic) numele Samos vine din feniciana si inseamna “ridicat de langa tarm”. In timpuri stravechi Samos era un oras – stat deosebit de bogat si puternic. Aici se afla portul antic Pytagoreion si sanctuarul antic Heraion, ambele apartinand patrimoniului mondial UNESCO si, de asemenea, apeductul Eupalinian, o minune a ingineriei antice.

Samos este locul nasterii filozofului si matematicianului grec Pitagora, a filozofului Epicur si a astronomului Aristarchus (prima persoana care a lansat ideea potrivit careia Pamantul se invarte in jurul Soarelui). Vinul din Samos era foarte apreciat in Antichitate si este inca produs pe insula si in zilele noastre.
Insula Samos a avut autonomie pana in 1835, cand s-a alipit Greciei, in timpul Primului Razboi Balcanic. Din punct de vedere administrativ Samos face parte din Prefectura Samos si din lantul insulelor din Nordul Marii Egee.

Insula are 478 de kilometri patrati, 43 de kilometri lungime si 13 kilometri latime. Este separata de Anatolia de 1.6 kilometri, prin Stramtoarea Mycale. Desi este relativ muntoasa, insula Samos are si cateva campii fertile. O mare parte a insulei este acoperita de vii, din care se produce vinul, faimos inca din Antichitate. Cele mai importante campii sunt in zona Pitagorio, in sud-est, Karlovasi, in nord-vest si Maratocampos, in sud-vest.

Relieful este dominat de muntii Ampelos si Kerkis. Masivul Ampelos este situat chiar in centrul insulei, avand o altitudine de 1095 de metri. Muntele Kerkis, desi mai mic ca suprafata este mai inalt, avand o altitudine de 1434 de metri. Muntii sunt o continuare a stramtorii Mycale si a zonei Anatolia.

Economia se bazeaza in special pe agricultura si pe turism (care a inceput sa se dezvolte masiv incepand cu 1980). Agricultura se bazeaza pe cultivarea strugurilor (predomina Muscatul), maslinelor, citricelor, smochinelor, migdalelor si a florilor. De asemenea cresterea albinelor si producerea uleiului de masline sunt activitati de baza in insula.

Impreuna cu insulele Icaria si Furni, insula Samos face parte din prefectura Samos. Capitala insulei este si principalul port si se numeste Vathi sau orasul Samos. Alte orase importante din insula sunt Karlovasi si Pitagoreio.

In antichitate insula Samos era centrul culturii Ionice, renumita pentru vinul sau si pentru ceramica rosie. Cea mai importanta cladire din Samos este Templul zeitei Hera, Heraion-ul, pentru ca, potrivit mitologiei, in aceasta insula s-a nascut. Conform descoperirilor arheologice Samos era un important centru cultural. Insula a inflorit in perioada conducerii lui Policrates, in jurul anului 550 i.Hr. Atunci Samos era cea mai importanta forta navala din marea Egee si centrul civilizatiei Ionice. In aceasta perioada a fost construit si templul zeitei Hera.

Insula Samos dispune de o infrastructura turistica foarte buna. Plaje minunate, hoteluri moderne in cele mai importante statiuni si camere luxoase se gasesc peste tot de-a lungul insulei, creand cele mai bune conditii pentru vacante de vis. Modalitatile de petrecere a timpului liber sunt foarte variate, de la degustari de vinuri, pana la vizitarea diverselor situri arheologice.
Sursa: www.plaja.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu