luni, 6 februarie 2012

Hampi - Fosta capitala a marelui imperiu Vijayanagar

Hampi, India – un sit auster dar grandios - a fost capitala ultimului mare imperiu hindus Vijayanagar. Printii sai fabulos de bogati au construit temple si palate dravidiene care au castigat admiratia turstilor intre secolele 14 si 16. Cucerit de confederatia Deccan musulmana in 1565, orasul a fost jefuit o perioada de sase luni inainte de a fi abandonat.

In prezent Hampi este un sat din nordul statului Karnataka, India. In ciuda coplesitoarei reputatii anterioare, orasul continua sa fie un important centru religios, gazduind Templul Virupaksha, precum si multe alte monumente care amintesc de orasul vechi. Ruinele sale sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, listate ca Grupul de monumente de la Hampi. Hampi este un loc carismatic, chiar si in starea sa de aparenta ruina. Aceasta atrage mii de turisti si pelerini in fiecare an.

Inconjurate de dealuri si vai, 500 de monumente incanta privirile. Printre ele se numara frumoase temple, palate, ruine ale unor structuri acvatice, strazi vechi, pavilioane regale, bastioane, platforme regale, cladiri de trezorerie .., lista este practic nesfarsita. Hampi este un paradis de cucerit cu rucsacul in spate, la fel si un loc de pelerinaj unic.

In Hampi, fiecare intersectie este o surpriza. Fiecare monument ascunde mai mult decat ceea ce dezvaluie privirii superficiale. Ca un muzeu deschis, Hampi are numeroase atractii populare (peste 100) pentru vizitatori, temple hinduse, lacasuri de cult si in prezent. Printre acestea se afla:

Templul Virupaksha cunoscut sub numele de Pampapathi, este un templu Shiva situat in Bazarul Hampi. A precedat fondarea imperiului Vijayanagar. Templul are la intrare un turn inalt de 49 m. In afara de Shiva, complexul de temple contine, de asemenea, sanctuare ale zeitelor hinduse Bhuvaneshwari si Pampa.

Templul Hazara Rama: Complexul este renumit pentru frescele elaborate din mitologii hinduse si o curte intinsa, amenajata cu gradini. Este celebru pentru cele 1000 de sculpturi si inscriptii de pe/ din templu care descriu scene din Ramayana.

Templul Krishna: Acest complex de temple a fost recent descoperit in cursul ultimului deceniu, iar lucrarile de restaurare se afla in curs de desfasurare.

Templul Vittala: Acesta este probabil cel mai faimos complex dintre ruinele Hampi. Carul din piatra din apropierea acestui templu este un simbol al turismului Karnataka. Cateva proiectoare instalate mai tarziu in templu ofera iluminare, la amurg, adaugand astfel grandoare, arhitecturii deja impresionante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu