luni, 6 februarie 2012

Bodhgaya - Locul unde Buddha a atins iluminarea

Templul Mahabodhi din India este una din cele mai sacre locatii ale budistilor din intreaga lume, acesta fiind locul unde Gautama Buddha a atins iluminarea. Templul se afla in Bodhgaya, in statul Bihar din India. Templul Mahabodhi din India se traduce ca “Templul Marii Treziri”, fiind una din cele 4 locatii sacre legata de viata lui Buddha si in principiu de iluminarea sa. Templul Mahabodhi este unul din cele 84 000 de altare construite de Imparatul Asoka.


Data la care Buddha a atins iluminarea nu este cunoscuta, insa budistii si istoricii recunosc existenta lui Buddha ca personaj istoric ce a trait intre secolele 5 si 6 i.Hr., iar satul Bodhgaya este cunoscut ca zona unde acesta a atins iluminarea. In secolul al 3-lea i.Hr., Imparatul Asoka, primul conducator buddhist al Indiei, a marcat aceasta locatie cu un pilon cu inscriptii, avand un elefant drept simbol principal. Pe stalpi se pot vedea reprezentari ale zeilor vedici, Indra si Surya, iar medalioanele balustradei sunt sculptate cu figure mitice. In secolul al 2-lea i.Hr., altarul original a fost inlocuit de ceea ce astazi este Templul Mahabodhi din India. In anul 400 d.Hr., Fa-hien, un pelerin chinez, a inregistrat faptul ca in aceasta locatie se aflau numeroase statui si monumente. Intre anii 750 si 1200 d.Hr., in perioada cunoscuta sub numele de Pala-Sena, templul a fost renovat, dar mai apoi a fost parasit si neglijat, cazand in ruina.

In a doua jumatate a secolului al 19-lea, Templul Mahabodhi din India a fost restaurat de catre Sir Alexander Cunningham, iar in 1882, restaurarea a fost dusa pana la capat de budistii birmani. In 1949, Actul Bodhgaya a recunoscut valoarea templului drept locatie sacra a budistilor. Acest lucru s-a datorat Societatii Mahabodhi, care fusese fondata in 1891, cu scopul de a revendica Bodhgaya si Templul Mahabodhi de sub controlul hindusilor.

Arhitectura templului dateaza din secolele 5-6, templul fiind construit in totalitate din caramizi. La nivelul solului, templul este constituit dintr-un patrat cu latura de 45 de metri, care se intinde in sus pentru a forma o piramida, care se inchide cu o mica platforma patrata. Turnul central al templului are inaltimea de 54 de metri. La exterior, pe ziduri sunt infatisate scene din viata lui Buddha.

In Templul Mahabodhi din India se afla o statuie uriasa a lui Buddha, in pozitie sezand si atingand pamantul cu mana dreapta. Aceasta statuie are in jur de 1700 de ani vechime si este realizata din piatra neagra, acoperita cu aur si imbracata in vesminte de culoare portocalie. Statuia este asezata cu fata spre est. In curte se afla numeroase statui ale lui Buddha, care au o vechime de cateva sute de ani. Chiar langa templu vizitatorii pot admira copacul Bodhi si Aleea Bijuteriei sau Chankramana Chaitya, care marcheaza locul unde se spune ca Buddha a meditat in timp ce mergea, timp de 7 zile, dupa iluminarea sa.


Copacul Bodhi este cunoscut sub numele de Ficusul sacru, o specie de ficus din familia Moraceae. Frunzele acestui copac sunt oarecum neobisnuite, avand forma unei inimi cu varful prelungit. Totusi copacul Bodhi care poate fi vazut astazi nu este acelasi cu copacul Bodhi sub care a meditat Buddha acum 2500 de ani, ci un descendent direct al acelui copac. In secolul al 3-lea i.Hr., Sanghamitta, fiica Imparatului Asoka, a adus o ramura a copacului Bodhi la Sri Lanka si a plantat-o in Anuradhapura, unde creste si astazi. Conform unei legende, sotia Imparatului Asoka a distrus copacul Bodhi original din gelozie, deoarece sotul ei petrecea prea mult timp in compania sa. Alte surse spun ca acel copac a fost distrus in secolul al 7-lea, insa majoritatea oamenilor sunt de acord ca arborele original a fost distrus si replantat folosindu-se un vlastar din copacul din Sri Lanka. Unii buddhisti spun ca arborele Bodhi este centrul lumii si locul unde toti Buddha ating iluminarea. Imaginea copacului a fost unul din simbolurile folosite pentru a-l reprezenta pe Buddha. Astazi a devenit traditie sa fie plantat un copac Bodhi in fiecare manastire buddhista, pentru a simboliza prezenta dharmei din invataturile buddhiste.

Tronul de Diamant sau Vajrasana este scaunul iluminarii lui Buddha. Acesta a fost construit in secolul 3 i.Hr. de catre Imparatul Asoka si este realizat din gresie rosie. Venerabilul Ashwaghosa a spus ca acest tron este Buricul Pamantului si ca toti Buddha din trecut au atins iluminarea aici, deasemenea toti Buddha din viitor tot aici vor atinge iluminarea. In zona de sud-est a templului se afla un parc, recent transformat in parc pentru meditatii. Aici se afla colibe pentru meditatie, spatii amenajate pentru intruniri si discutii, 2 clopote imense pentru rugaciuni si 2 fantani langa un iaz cu flori de lotus.

Templul Mahabodhi din India este vizitat de numerosi turisti, atat budisti cat si pelerini hindusi sau de alta religie, multi hindusi onorandu-l pe Buddha ca fiind o reincarnare a zeului Vishnu. In 2002, acest templu a fost inclus in lista Obiectivelor Patrimoniului Mondial al UNESCO.
Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu