marți, 7 februarie 2012

Foarte frig si foarte cald

Extremele in ceea ce priveste temperaturile pe glob

1. Statia Vostok (Antarctica)
Situata in apropierea Polului sud geomagnetic, la aproximativ 3.500 de metri deasupra nivelului marii, statia ruseasca de cercetare de la Vostok se afla intr-un frig permanent. Recordul de temperatura a fost de -89,2° C, inregistrata pe 21 iulie 1983.

2. Statia Eureka (Canada)
Statia Eureka (Canada), situata in Insula Ellesmere, este considerata cea mai rece zona locuita de pe Pamant. Se afla la paralela 80, fiind construita in anul 1947. Media temperaturii anuale este de -20 de grade, iar iarna temperatura scade pana la -40 de grade.

3. Oymyakon (Rusia)
In republica Yakutia, cam la 350 km sud de cercul polar nordic, se gaseste localitatea Oymyakon, unde s-au inregistrat -71.2° in 1926, cea mai scazuta temperatura din emisfera nordica.

4. Muntele Denali (Alaska, SUA)
Muntele Denali, cel mai inalt varf din America de Nord (6.194 m), a fost considerat mult timp cel mai rece munte de pe pamant, temperaturile zilnice situandu-se in jurul valorii de -40°C.

5. Ulan Bator (Mongolia)
Situata in stepa asiatica, la 1.300 de metri inaltime deasupra nivelului marii, capitala Mongoliei este considerata cea mai friguroasa capitala din lume.

6. Al-Aziziyah (Libia)
Aflata la 40 km sud de Tripoli (capitala Libiei), in localitatea Al-Aziziyah s-a inregistrat cea mai mare temperatura cu plus din lume, pe 13 septembrie 1922: 57,8 °C. Interesant e faptul ca asezarea se afla la doar o ora de mers cu masina de Marea Mediterana.

7. Dallol (Etiopia)
La Dallol (Etiopia) gasim o depresiune aflata la 116 m sub nivelul marii. Aceata zona are cea mai ridicata temperatura medie a anului din lume: 34,4°C.

8. Desertul Desht-e-Lut (Libia)
In anii 2004 si 2005, in acest desert s-au inregistrat cele mai inalte temperaturi de pe suprafata pamantului, fiind depasita bariera de 70°C. Din cauza caldurii, acest desert libian rivalizeaza cu desertul chilian Atacama la titlul de cel mai uscat loc de pe Pamant, iar in zona nu traieste nicio fiinta.

9. Valea Mortii (SUA)
Valea Mortii din California (SUA) a inregistrat cea de a doua temperatura din lume, in topul celor mai calduroase zone: 56.7°C. Vara, aici temperatura ajunge la o medie de 47°C si este cea mai uscata regiune din SUA. Valea Mortii este situata la 86 de metri sub nivelul marii, ceea ce explica arsitele inregistrate aici.

10. Bangkok (Thailanda)
Capitala Thailandei, Bangkok, a fost declarata de Organizatia Mondiala a Vremii cel mai calduros oras din lume. Temperatura medie anuala este de 28°C.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu