joi, 7 noiembrie 2013

Lacul Avrig, jud. Sibiu - Trasee la inaltime

Dupa cum majoritatea dintre noi stiu, in Muntii Fagaras exista multe lacuri glaciare, unul dintre acestea fiind Lacul Avrig situat la o altitudine de 2011 m, are o suprafata de aproximativ 1,5 hectare si o adancime maxima de 4,5 m. Are o forma ce se poate aproxima cu un trapez cu lungimea maxima pe directia est-vest de 180 m si o latime maxima pe directia nord- sud de 100 m. Bazinul lacului se afla in caldaria superioara a vaii Raului Mare al Avrigului in Muntii Fagarasului de sud. 


 Este situat in apropierea izvorului Raului Mare cu Saua Portita Avrigului la vest, Culmea Vartopu Rosu la nord, dealul Garbova la est si Varful Ciortea la sud (inalt de 2422 m). Volumul de apa este de aproximativ 41400 m3, este alimentat de trei paraiase de apa ce vin de pe versanti si a fost populat cu puiet de pastrav. 

Se ajunge la Lacul Avrig pornind din Avrig pe marcajul “cruce rosie”de la km 284 al DN1 la Poiana Neamtului dupa 14 km pe drum forestier. De aici marcajul continua pe poteca turistica pe Piciorul Barcaciu, in aproximativ trei ore se ajunge la Cabana Barcaciu, iar de aici pe marcajul “punct albastru” se ajunge pe valea Raului Mare al Avrigului si dupa alte trei ore la lac. Deasemenea se poate ajunge la lac si de la Cabana Negoiu, pe poteca turistica ce iese in Saua Scara pe marcaj “cruce albastra” urmand poteca de creasta (poteca inchisa iarna din cauza pericolului de avalansa) in circa doua ore. Desigur spre Lacul Avrig avem si alte trasee de urmat insa acestea se pot consulta la fata locului, in functie de echipamentul avut si experienta in escaladarea muntelui. Important este sa alegeti o pensiune care sa fie relativ aproape de lacul in sine. Nu va temeti ca nu veti gasi… sunt destul de multe

Nu uitati insa ca aceste trasee sunt destul de dificile pentru incepatori, care trebuiesc insotiti de cei mai experimentati, echipati corespunzator bineinteles. Deasemenea respectati natura salbatica cu peisajele minunate ce le ofera. Prin grija unor asociatii nonprofit zona lacului si traseele apropiate au fost curatate de mizeriile lasate de turistii necivilizati si marcajele refacute. Cabanele zonei sunt acceptabile, au locuri de cazare dar au si locuri de campare cu dotari pentru a asigura un minim confort. 

Daca sunteti iubitori ai muntelui nu ezitati sa mergeti in Avrig, sa va alegeti un traseu de urmat si sa descoperiti singuri frumusetile acestor munti, dar trebuie sa-i si respectati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu