sâmbătă, 26 iulie 2014

Maldive - Ce nu stiam, dar am aflat

Pe ziare.com exista o serie de articole despre Maldive din care poti afla lucruri interesante. 

thevagabondsociety.com
Istorie 
Maldive reprezinta astazi o Repulica, dupa ce in 1558 a intrat in stapanirea Portugaliei, in 1654 a Olandei, in 1887 a devenit protectorat britanic, iar in 1965 si-a casigat independenta.
Traditia, istoria si particularitatile geogafice au facut din Maldive unul dintre cele mai interesante atractii turistice de pe glob. Infoniac scrie despre cateva dintre multele curiozitati legate de aceste insule.

Legenda printului exilat 
Traditia spune ca, inainte de anul 269 i. Hr., cand au sosit primii colonisti din India, populatia locala fusese condusa de urmasii printului Sri Soorudasaruna Adeettyia, fiul unui rege indian si pe care tatal sau l-a exilat pe insule pentru nesupunere.

Numele arhipelagului s-ar trage de la printesa Maldiv, exilata si ea mai tarziu pe una dintre insulele locuite de urmasii printului Sri. Ea s-a casatorit cu unul dintre urmasii printului si a facut o droaie de copii.
Legenda ii umple de mandrie pe locuitorii insulelor, considerandu-se cu totii, fara exceptie, de obarsie princiara. N-ar exista jignire mai grea pentru localnici decat sa le pui la indoiala sangele albastru, mostenit de la acesti stramosi ilustri.
www.home-designing.com
O rata a alfabetizarii rar intalnita in lumea exotica
Desi populatia Maldivelor este imprastiata pe cele 250 insule, administratia de stat a reusit sa organizeze un sistem educational centralizat bine pus la punct, datorita caruia rata medie a populatiei alfabetizate este de 98%. Merita remarcat faptul ca frecventarea scolilor de catre copii este de 100%, iar diferenta fata de procentul mediu al afabetizatilor provine de la numarul pesoanelor cu varsta inaintata.

Fauna unica 
Zona acestor insule este cea mai bogata in delfini si balene de pe glob. In doar doua ore de plimbare cu barca prin zona, turistii au prilejul sa numere nu mai putin de 1.500-2.000 de vietuitoare marine, care ajung (in cazul balenelor) pana la 10 metri lungime. De altfel, aici traieste cea mai mare vietuitoare marina din lume, cunoscuta de specialisti: delfinul-balena.
www.bluewayclub.it
Crestinarea esuata 
Turistii care viziteaza insulele sunt obligati sa respecte riguros traditiile legilor musulmane locale. Crestinarea populatiei, incercata de portughezi in secolul al XVI-lea, nu a reusit. S-a soldat cu gave confruntari sangeroase si de atunci n-a mai incercat nimeni asemenea demers.

O demisie fortata 
In ciuda faptului ca populatia Maldivelor este pasnica si toleranta, in anul 2012 presedintele tarii Mohamed Nasheed a fost fortat sa demisioneze, sub amenintarea armelor.
Dar provocarea vine chiar din partea presedintelui, care ordonase in ajun arestarea sustinatorilor predecesorului sau pentru a deschide un poces de urmarire penala.
Conflictul nu s-a aplanat decat a doua zi, cand, dupa ranirea a 50 de persoane in urma unor noi confruntari, s-a intervenit cu gaze lacromigene.

Alcoolul strict interzis 
Problema este delicata. Pe de o parte, insulele Maldive reprezinta o mare atractie pentru turisti, care asigura venituri substantiale economiei locale. Pe de alta parte, este vorba de o tara islamica, din cele care interzic consumul de alcool, carne de porc si expunerea femeilor la plaja in tinuta decoltata. Iar turistele vin acolo strict pentru soare.
S-a ajuns la un compromis. Turistilor straini le este permis alcoolul si carnea de porc, daca se afla in statiuni, dar numai acolo. Cat priveste femeile, pot folosi bikini, dar in nici un caz nu au voie sa faca topless.

www.purelymaldives.co.uk
Adulter 
Indiferent daca esti strain sau localnic, pentru infractiunea de adulter exista aceeasi sanctiune: biciuirea in piata publica. Statistica din 2006 arata ca, in acel an, au fost biciuite 184 persoane, dintre care 38 barbati si 146 femei. Nu este clar daca femeile sunt mai vicioase decat barbatii sau daca ele sunt mai vinovate, cand sunt prinse.

Superstitiile 
In insulele Maldive, magia neagra si cea alba sunt amandoua in elementul lor. Se crede ca nuca de cocos este purtatoarea tuturor infamiilor si de aceea, cand la locul unui incident se gaseste o asemenea nuca, ea este imediat prelevata de autoritati.
 In timpul alegerilor din 2013, autoritatile au cerut chiar expertizarea unei asemenea nuci, invinuita de specialistii magei negre ca falsificase scrutinul. Au fost necesare cercetari minutioase pentru a se dovedi in cele din urma ca nuca este nevinovata.

www.autocarhire.com 
Teren de golf plutitor 
Amatorii de golf vor avea parte in curand de provocarea suprema, in insulele Maldive construindu-se un teren de golf gigantic, unde provocarea suprema va fi ca mingea sa nu ajunga in apa. Terenul de golf se va intinde pe trei insule, care vor comunica intre ele printr-un tunel subteran.

Insulele vor gazdui 27 de gauri, dar si circa 200 de vile, un acvariu imens subacvatic, unde se va afla si un club, la care se va ajunge coborand cu un lift din sticla, investitia totala ajungand la 320 de milioane de lire sterline, conform Daily Mail.
Centrul de recreere se afla la o distanta de numai 5 minute de mers cu barca cu motor de capitala Male, ceea ce face destinatia extrem de accesibila. Intregul complex va fi alimentat cu energie solara, ceea ce Maldive are din plin, aflandu-se aproape de ecuator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu