joi, 16 ianuarie 2020

Tibidabo, Barcelona - Numele de deasupra spectacolului panoramic


Tibidado este vârful cel mai înalt al munților Serra de Collserola care domină Barcelona, Spania - de la cei 532 de metri ai săi. Muntele este acoperit de o pădure de tip mediteranean și a fost considerat scena perfectă pentru amplasarea aici a unui parc de distracții, a unui turn de telecomunicații, Torre de Collserola și a catedralei Temple de Sagrat Cor. Toate aceste trei atracții sunt vizibile cam de peste tot din Barcelona. Proiectată de Enric Sagnier, catedrala a avut nevoie de 60 de ani pentru a fi construită. Din vârful său, sculptura lui Iisus realizată de Josep Miret în 1950, îmbrățișează orașul și reflectă ascensiunea și purificarea condiției umane prin sacrificiu și ispășire. Ce rol are parcul de distracții din apropiere încă nu am înțeles. Poate rolul de ispită...vezi mai jos. 

http://hill-temples.blogspot.com
Numele Tibidabo provine din expresia latină „eo tibi dabo” - eu ți-am dat. Semnificatia „Tibidabo” o găsim într-o sintagmă din Vulgata (traducerea latină a Bibliei) în mai multe pasaje: 

1. Contextul în care diavolul îl ispitește pe Iisus: 
„... et dixit illi haec tibi omnia dabo si cadens adoraveris me. În română: „...și-i zice: « Toate acestea ți le voi da, dacă vei cădea la pământ și mi te vei închina. »” (Matei 4:9); 

… et ait ei tibi dabo potestatem hanc universam et gloriam illorum quia mihi tradita sunt et cui volo do illa. În română: „Și-i zise diavolul: «Ție îți voi da toată această putere și măreția acestora, căci mi-a fost dată mie, iar eu cui vreau o dăruiesc. » (Luca 4:6). 

Prin aceste cuvinte, demonul încearcă să-l ispitească pe Iisus pe un munte foarte înalt, unde îl condusese. 

2. Această sintagmă se găsește și în Evanghelia după Matei 16:19: și face parte din inscripția de pe cupola centrală a Bazilicii Sf. Petru din Vatican, deși în acest caz a fost extrasă din cuvintele lui Isus către Sfântul Petru. „… Et tibi dabo claves regni cælorum”, Iisus spunându-i Sfântului Petru: « Ție îți voi da cheile Împărăției Cerurilor ». 

Sursa: wikipedia 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu