luni, 2 mai 2011

Sahel – tranzitii dureroase

Orice proces de tranzitie aduce cu sine schimbari destul de greu de acceptat si integrat. Si din punct de vedere geografic, lucrurile stau la fel. O fasie de pamant ce strabate Africa de la vest la est se confrunta de cativa zeci de ani cu extreme climatice imposibil de suportat, seceta, defrisari masive, foamete, exod al populatiei, razboiae - intr-un circuit din care pare imposibil de iesit.

Sahel este o ampla zona de tranzitie, de la desertul Sahara la regiunea de savana.
Este situata in partea central-nordica a Africii, avand o lungime de 3900 km, de la tarmul Oceanului Atlantic si pana la Marea Rosie, cu o latime ce variaza intre 300 si 500 km la Sud de Sahara. Ocupa mari portiuni din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Ciad, Etiopia si Sudan.

Zona Sahel este considerata centrul cultural al Africii. Reprezinta un larg coridor de-a lungul caruia Islamul cedeaza religiilor traditionale Africane si Crestinismului. Totusi, pentru a simplifica lucrurile multi dintre vechii conducatori si cei supusi acestora au adoptat Islamul ca religie. Zona tinde sa prezinte credinta islamica la Nord si cele non-islamice la Sud.

Cum majoritatea acestei regiuni este divizata din punct de vedere religios, au existat numeroase razboaie civile intre musulmani si cei non-musulmani din diferite tari. Cel mai elocvent exemplu este poate cel actual, din regiunea Darfur (Sudan).

Aceasta regiune a devenit foarte secetoasa dupa 1968, ceea ce a provocat un exod masiv al populatiei infometate, determinand o constientizare a gravitatii fenomenelor de desertificare. Pana pe la inceputul anilor '80 foametea cauzata de seceta a ucis un milion de oameni si a chinuit peste 50 de milioane. In ciuda numeroaselor programe guvernamentale menite sa impiedice acest fenomen nefast, desertificarea a continuat sa se extinda spre Sud (in anumite zone cu circa 100 km).
Surse: wikipedia.ro, nationalgeographic.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu