joi, 3 februarie 2011

Kyoto – orasul templelor si al gheiselor

Kyoto este un oras japonez aflat in sudul insulei Honshu, langa Osaka.

Capitala a Japoniei pentru mai bine de 1000 de ani, Kyoto - ca si nume - este format din aceleasi doua silabe ca si actuala capitala, Tokyo. Anagrama nu este intamplatoare: Kyoto inseamna “capitala”, iar Tokyo inseamna “capitala din est” (la est de Kyoto, fireste).
Kyoto se afla intr-o vale, apartinand Bazinului Yamashiro (sau Kyoto), in partea de est a muntilor, regiune cunoscuta si ca tinutul muntos Tamba.

Orasul Kyoto are un dialect aparte, sunetul unor cuvinte folosite de locuitorii Kyoto-ului de azi au o muzicalitate aparte fata de japoneza standard, unele expresii neputand fi fi intelese doar prin simpla citire a caracterelor.

In Kyoto se afla peste 200 de temple si 17 monumente declarate patrimoniu Unesco.

Kiyomizu-dera este un templu buddhist din partea de est a orasului ce face parte din complexul de monumente istorice ale vechiului Kyoto (orasele Kyoto, Uji si Otsu), inclus in Partimoniul Mondial UNESCO.

Nanzen-ji este un templu buddhist fondat in 1291 de catre imparatul Kameyama pe locul unui din palaturile sale. Este sediul diviziunii Nanzen-ji al sectei zen-buddiste Rinzai. Desi Nanzen-ji nu face parte din „cinci mari temple Zen ale Kyoto”, el joaca un rol important in Go-Zan, sau „Sistemul celor Cinci Munti”, preluat din China.

Templul Ryoanji cu celebra sa gradina Zen merita de asemenea mentionat.

Zona veche a orasului este bine pastrata in ciuda tuturor vicisitudinilor istoriei din ultimii 500 de ani. Intesat de magazine de suveniruri, ceainarii (ochaya) si mici restaurante, cartierul este principala atractie turistica a Kyotoului.

In zilele noastre gheisele pot fi intalnite in Tokyo si cu precadere la Kyoto, in cele doua districte traditionale numite Gion si Pontocho. Se spune ca gheisele de aici sunt cele mai talentate si mai renumite din intreaga Japonie.
Filmul “Memoriile unei gheise” a avut un succes rasunator iar cateva dintre scenele exterioare au fost filmate in Kyoto, in celebrul cartier al gheiselor, Gion.

Pe inserat, spectacolul devine fascinant – incet incet apar gheisele mergand grabite catre ceainarii. Sau maiko, ucenice insotite de gheisele-mentore. Se aud de departe: au prinsi de haine clopotei ca sa nu se rataceasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu