vineri, 11 februarie 2011

Siracusa – un capitol de istorie personala

Frumusetea si magia acestui oras sicilian, parte a patrimoniului universal UNESCO, este indescriptibila. Poate ca atractia mea pentru acest tinut tine de resorturi interioare profunde insa sunt recunoscatoare vietii ca mi-a oferit cateva luni de vacanta in care sa patrund atmosfera locului.

Cel mai greu este de descris un loc de care te simti legat sufleteste. Cateva surse m-au ajutat sa recreez un itinerariu superb.

Situat in partea de sud-est a Siciliei, orasul Siracusa s-a ridicat pe ruinele unei vechi colonii grecesti, fondata de corintieni in 734 i.Hr.
A fost un oras-stat aliat cu Sparta si Corint, cel mai maret din acea perioada, pe care Cicero il descria ca fiind “cel mai important oras grecesc si cel mai frumos dintre toate”.

Siracusa este mentionata chiar si in Biblie, ca fiind tinutul in care a locuit apostolul Pavel.
A fost orasul lui Arhimede, al lui Pindar si al lui Eschil,
multi considerandu-l in antichitate un rival al Atenei. De fapt, istoricii antici spun ca in regiune Siracusa s-ar fi putut teme doar de Atena, Cartagina ori de Roma, orice alta cetate fiind prea marunta in aceasta veritabila Varsta de Aur.

Siracusa este cunoscuta cel mai mult ca fiind orasul lui Arhimede, cel mai mare matematician al antichitatii, cel care ni l-a daruit, printre altele, pe simpaticul numar Pi.

Orasul antic Siracusa era impartit in cinci sectoare ce mai pot fi recunoscute si astazi: insula Ortigia legata de continent printr-un pod - Ponto Nuovo avand la nord si la sud doua porturi - Porto Piccolo respectiv Porto Grande. Al doilea district antic este Acradina, cu agora si forumul, apoi Tyche - include cartierul Santa Lucia, Neapoli - include parcul arheologic si Epipolai.

Iata si cateva atractii:

Templul lui Apollo:
este probabil cel mai vechi templu elen din Sicilia, construit in stil doric si datand aproximativ din 565 I.Hr.

Izvorul Arethusa: miticul izvor, situat tot in Ortegia, este astazi amenajat in forma unei fantani rotunde.

Castelul Maniaces: purtand numele generalului bizantin George Maniaces, care in jurul anului 1030 a ocupat o mare parte din zona de coasta a Siciliei. Fortareata impresionanta pentru acea vreme, a fost in mai multe randuri refacuta si extinsa.

Teatrul: din trecutul orasului s-au pastrat doua teatre, unul elen si unul roman. Cel elen este unul dintre cele mai mari teatre construite de vechii greci.

Amfiteatrul Roman: sculptat partial in stanca, nu este la fel de impresionant ca cel grecesc, fiind de dimensiuni mai mici.

Templul lui Zeus: ridicat in secolul VI IdHr, se gaseste la mica distanta de oras.

Catedrala din Siracusa: catedrala a fost construita in secolul VII de episcopul Zosimo, pe ruinele unui vechi templu inchinat zeitei Atena, datand din secolul V i.Hr, pe insula Ortigia. Vechiul edificiu doric, inconjurat de coloane, a fost incorporat in structurii catedralei de astazi.

Castelul Euryalus: poate cea mai impresionanta constructie fortificata din Sicilia. Potrivit unei legende locale structura initiala, un castel cu ziduri solide, turnuri si santuri de apa, ar fi fost proiectat chiar de Arhimede. Castelul, care de-a lungul istorie sale s-a opus cartaginezilor, sarazinilor, romanilor, facea parte dintr-un mult mai amplu sistem defensiv, peste 27 de kilometri de ziduri care protejau unul dintre cele mai mari orase ale lumii elene.

Palatul Bellomo:
construit in secolul XIII, a fost refacut in secolul XV, in maniera gotica. Aici veti gasi Galeria de Arta, poate cel mai interesanta colectie de pictura din Sicilia, incluzand panze de Caravaggio si Antonello da Messina.

Palazzo Montalto: un alt palat, astazi monument istoric, a fost construit in 1397 in maniera gotica. Situat langa Piazza Archimede, veti gasi aici si Fantana Zeitei Artemis, un alt monument foarte interesant.
Surse:
http://www.marketinglider.ro/
http://www.artline.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu