marți, 29 noiembrie 2011

10 atractii pe harta Europei

1. Acropolis/Parthenon (Atena)
De ce e special: Acropolisul este un complex de temple construite in secolul 5 I.Hr. Ruinele troneaza deasupra capitalei Greciei, oferind o priveliste fascinanta asupra Atenei. Partenonul (dedicat zeitei care patroneaza orasul) este cea mai mare si mai impunatoare structura.

2. Colosseum (Roma)
De ce e special: a fost construit in secolul 1 I.Hr. pentru a distra poporul roman cu lupte de gladiatori si spectacole amuzante. Colosseumul e extraordinar de bine conservat pentru o constructie realizata acum 2000 de ani.

3. Fiordurile norvegiene
De ce sunt speciale: lungi, masive, enorme, au fost sculptate in munti de ghetari antici. Se vad cel mai bine de pe puntea unui vapor sau a unei barci. Situat la 70 km nord de orasul Bergen, fiordul Sognefjord este cel mai spectaculos dintre ele si se intinde pe o lungime de 274 km.

4. Bazilica Sf. Petru (Vatican)
De ce e speciala: Inima Vaticanului si a romano-catolicilor din intreaga lume a fost construita acum 500 de ani. Vizualul principal include celebra statuie Pieta a lui Michelangelo (arhitect-sef al locului vreme de doua decenii) dar si spectaculosul dom care incoroneaza bazilica.

5. Capela Sixtina (Vatican)
De ce e speciala: gazduieste celebrele fresce Geneza si Judecata de Apoi, realizate de Michelangelo. Cardinalii se intrunesc aici pentru a alege noul papa, atunci cand e cazul.

6. Alhambra (Granada, Spania)
De ce e speciala: Un palat-fortareata extrem de spectaculos decorat. Fantanile din curtile interioare ale palatului sunt recunoscute a fi printre cele mai frumoase piese arhitectonice din lume. Alhambra (= rosu, in limba araba) e situat pe un deal de unde ai acces la o priveliste spectaculoasa asupra orasului.

7. Muzeul Luvru (Paris)
De ce e special: e unul dintre cele mai mari si mai frumoase muzee ale lumii si gazduieste lucrari de arta de valori inestimabile, precum Mona Lisa lui da Vinci sau statuia din marmura, Venus din Milo. Laolalta cu alte zeci de mii de opere.

8. Canalele venetiene
De ce sunt speciale: Venetia e un oras unic, construit pe apa. Canalele inguste si romantice ale orasului (circa 150), pe care se plimba gondolieri desprinsi parca din alte epoci, atrag milioane de turisti. Canalul principal, care se intinde pe o distanta de 3 kilometri este marginit de o multime de palate vechi, ornate cu fatade in stil renascentist.

9. Palatul Versailles (Paris)
De ce e special: Versailles era palatul si locul de desfasurare a activitatii administrative a regelui Louis al 14-lea, in secolul 17. Extrem de elegant si foarte bine conservat, Versailles atrage si prin fascinantele sale gradini.

10. Pompei (sudul Italiei)
De ce e special: Pompei era un oras important al Europei acum 2000 de ani. El a fost ingropat brusc sub cenusa si lava vulcanica, apoi uitat acolo vreme de 1500 de ani. Dupa aceea a fost excavat in mod arheologic, ruinele iesite la vedere fiind fabuloase.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu