miercuri, 23 noiembrie 2011

Viena, Praga, Budapesta – Craciun de basm

Sarbatorile de iarna transforma orase renumite ale Europei in adevarate locuri de basm, in care timpul pare ca sta in loc de secole si unde magia sarbatorilor este mai prezenta ca oriunde in alta parte. Viena, Praga si Budapesta sunt doar cateva dintre orasele care imbie turistii prin atmosfera magica pe care o creeaza.

In capitala Austriei aceasta traditie dateaza inca din secolul XIII, cand locuitorii orasului au primit privilegiul de a deschide "Piata de decembrie" (Dezembermarkt). Principala zona unde se desfasoara evenimentele de Craciun este Palatul Schonbrunn, insa cunoscutul targ festiv se tine si in Piata Primariei.

Istorie, muzica, arta si distractie, astfel ar putea fi descris un Craciun in Viena, invadata in aceasta perioada de sute de luminite, brazi si decoratii de iarna. Mai mult, in acest sezon, Viena gazduieste numeroase concerte, spectacole de opera si de dans, precum si expozitii in galeriile de arta si palatele orasului.

Praga, sau "Orasul de Aur", se poate lauda cu o piata de Craciun ce abunda in evenimente precum piese de teatru si concerte, atmosfera festiva fiind completata de colinde ce rasuna necontenit si beculete aprinse dupa lasarea intunericului. Cea mai indragita Piata de Craciun din Praga este cea din Old Town Square.


Piata de Craciun din Budapesta se tine in zona Vorosmarty Ter, in centrul orasului. De ani de zile Budapesta concureaza cu Viena din punct de vedere al frumusetii si diversitatii Pietelor de Craciun si nu peste mult timp poate chiar o va intrece.

Centrul orasului devine un mic paradis pentru cei indragostiti de obiceiurile de Craciun, pentru pofticiosii atrasi de gastronomia traditionala, pentru iubitorii de arta populara si muzica folk. Vinul fiert cu scortisoara, bradul bogat impodobit, inaltat in mijlocul pietei creeaza o atmosfera unica, de sarbatoare si bucurie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu