duminică, 11 decembrie 2011

Viena lui Gustav Klimt



Gustav Klimt (1862-1918), geniu al sfarsitului de secol si pionier al modernismului, va fi celebrat in 2012, la 150 de ani de la nasterea sa. Lucrarile sale – intre care „Sarutul”, una dintre cele mai cunoscute picturi din lume – vor fi expuse in muzeele vieneze in cadrul unor expozitii speciale menite sa marcheze anul aniversar.
In primul deceniu al secolului al XX-lea, Viena era un oras cu 2 milioane de locuitori, ceea ce il plasa pe locul V intre cele mai mari orase ale lumii. Literatura, muzica, artele plastice si arhitectura care se dezvoltau aici in continuarea unei glorioase traditii, dar si in spiritul innoitor al epocii, faceau ca Viena sa fie capitala culturala a Europei.
In acest context se naste in Viena miscarea artistica numita Wiener Sezession, corespondentul curentului Art Nouveau, din Franta si al curentului Jugendstil din Germania. Gustav Klimt este fondator si presedinte al miscarii; este, de fapt, unul dintre artizanii acestui stil care a dat Vienei, in mare masura, fata sub care o cunoastem astazi.
Intalniri cu opera lui Klimt
Cu 22 de lucrari ale artistului aflate in patrimoniul sau, muzeul Belvedere este caminul operei lui Klimt. Alte lucrari importante se afla expuse la Muzeul Leopold din Cartierul Muzeelor, la Muzeul Vienei si la Albertina.
In faimoasa cladire a Secesiunii Vienze, poate fi vazut ciclul de frize dedicate compozitorului Beethoven, care acopera trei pereti si se intind pe aproximativ 34 m x 2 m. (Secession, Friedrichstrasse 12, 1st district, www.secession.at)
In perioada in care se construia Ringstrasse (bulevardul care, ca expresie a intrarii in epoca moderna, venea sa inlocuiasca vechiul zid de aparare al orasului), Fratii Gustav si Ernst Klimt, impreuna cu Franz Matsch, au primit comenzi particulare, dar si din partea municipalitatii, pentru a decora cladirile somptuoase ce se ridicau.
Cei trei au decorat casa scarilor din Muzeul de Arte Plastice (Kunsthistorisches Museum, Maria-Theresien-Platz, 1st district, www.khm.at).
Tavanul de deasupra casei scarilor din Burgtheater, ca si o serie de schite si desene premergatoare pot fi vazute in cadrul unui tur de vizitare a tetrului. Printre schitele si desenele descoperite dupa multi ani in podul cladirii, se afla si unicul autoportret al artistului. (Burgtheater, Dr.-Karl-Lueger-Ring 2, 1st district, www.burgtheater.at)
Expozitii speciale in 2012
Redeschiderea ultimului atelier al lui Gustav Klimt, in care a lucrat din 1911 pana in 1918, este programata pentru data de 7 iulie 2012, dupa o renovare complexa, care urmareste reconstiutirea fidela a intregii atmosfere de creatie dar si de camin al artistului. (Klimt Villa, Feldmühlgasse 15a, 13th district, www.klimt.at)

■ Belvedere: Gustav Klimt/Josef Hoffmann. Pionieri ai Modernismului. 25 octombrie 2011 – 4 martie 2012
Expozitia se concentreaza pe conceptul Gesamtkunstwerk (colaborare artistica) aplicabil pictorului Gustav Klimt si arhitectului si designerului Josef Hoffmann, a caror similitudine de gandire si influenta reciproca este bine cunoscuta. (Belvedere, Lower Belvedere, Rennweg 6, 3rd district, www.belvedere.at)



Gustav Klimt la Muzeul de Arte Plastice. 14 februarie – 6 mai 2012
Expozitia este consacrata perioadei intermediare a creatiei lui Klimt : 1886-1897. Vor fi expuse 13 lucrari majore din aceasta perioada, precum si studii si schite pentru casa scarilor muzeului. Aceste desene, expuse public cel mai recent in 1992, la Zürich, ilustraza geneza si evolutia motivelor care au ajuns, in final, sa decoreze spatiile inguste dintre arcade si coloane. (Kunsthistorisches Museum/Museum of Fine Arts, Maria-Theresien-Platz, 1st district, www.khm.at)
Muzeul Lepold: Gustav Klimt. Calatorii. 24 februarie – 11 iunie 2012
Din nou se vor afla impreuna, prin lucrarile expuse, Gustav Klimt cu mai tanarul Egon Schiele. Cei doi au fost legati de admiratia reciproca si de o frumoasa prietenie artistica. De asemenea, vom putea vedea la Muzeul Leopold corespondenta bogata purtata de artist cu partenera sa de viata, Emilie Flöge. Cartile postale pe care i le trimitea (uneori, mai multe in aceeasi zi) vor fi expuse in relatie cu desenele si picturile realizate in aceste calatorii. (Leopold Museum, MuseumsQuartier, Museumsplatz 1, 7th district, www.leopoldmuseum.org)
Muzeul Albertina: Klimt, desene. 14 martie – 13 iunie 2012
Aici se va desfasura un regal al desenelor lui Klimt. Vor fi expuse circa 170 de desene, traversand toata perioada creatoare a artistului, urmarind fiecare stadiu al evolutiei sale. Alaturi de piesele apartinand muzeului, vom putea vedea piese imprumutate cu acest prilej din diferite alte colectii. Locul central il vor ocupa crochiurile si studiile de figuri umane. (Albertinaplatz 1, 1st district, www.albertina.at)
Muzeul Teatrului Austriac: Impotriva lui Klimt. Nuda Veritas si aparatorul sau, Hermann Bahr. 10 mai – 29 octombrie 2012
Pe vremea cand oamenii erau mult mai putin deschisi spiritual, cand voiau sa stie clar ca 2 + 2 fac 4, in 1899, lucrarea lui Gustav Klimt, Nuda Veritas, infatisand o femeie complet dezbracata tinand o oglinjoara pe care o pune privitorului in fata, a starnit o controversa mai aproape de ideea de scandal. Cu eseul sau intitulat „Impotriva lui Klimt ”, dramaturgul, regizorul si criticul de arta Hermann Bahr, recunoscut ca un patron al literaturii vieneze, a facut o analiza critica a lucrarii ce a redus vocile la o respectuoasa tacere. (Österreichisches Museum für Volkskunde, Lobkowitzplatz 2, 1st district, www.theatermuseum.at)
Muzeul Vienei: Klimt. Colectia Muzeului Vienei. 15 mai – 16 septembrie 2012
Cu peste 400 de piese din toata perioada creatoare a artistului, colectia de desene aflata in patrimoniul Muzeului Vienei este cea mai mare colectie Klimt din lume. Aceasta va fi prezentata in intregime cu prilejul aniversarii autorului, alaturi de o serie de picturi, printre care si portretul Emiliei Flöge, dar si cateva schite de portret executate de Egon Schiele dupa moartea lui Klimt. (Wien Museum, Karlsplatz, 1st district, www.wienmuseum.at)
Muzeul de Arta Populara al Austriei: Colectia de tesaturi a Emiliei Flöge. 24 mai – 14 octombrie 20102
Muzeul detine 350 de mostre textile (broderii, dantele, ornamente) din colectia Emiliei Flöge. Aceasta era proprietara firmei Schwestern Flöge, salonul vienez de moda haute couture de pe Mariahilfer Strasse. Pretioasele exponate vor putea fi vazute de public pentru prima data cu prilejul anului aniversar Klimt. (Österreichisches Museum für Volkskunde, Laudongasse 15-19, 8th district, www.volkskundemuseum.at)
Klimt si Künstlerhaus. 6 iulie – 2 septembrie 2012
Gustav Klimt a fost membru al acestei societati a artistilor intre anii 1891 si 1897. Multe documente din aceasta perioada au fost pastrate. Künstlerhaus din Karlsplatz va prezenta o expozitie de scrisori, fotografii si alte documente care au apartinut sau se leaga intr-un fel de trecerea lui Klimt prin aceasta institutie. (Künstlerhaus, Karlsplatz 5, 1st district, www.k-haus.at)
Pentru informatii la zi privind 2012, anul aniversar Klimt, vizitati www.klimt2012.info/en.
Mihaela Serea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu