marți, 1 februarie 2011

Cele mai frumoase vitralii din Romania

Complexul arhitectonic unde se gasesc poate cele mai multe si mai frumoase vitralii din Romania este la ora actuala Castelul Peles. Acesta e impodobit cu peste o suta de asemenea opere de arta, special create pentru decorarare sa si lucrate de 40 de artisti si tehnicieni germani si austrieci.

Tot aici exista si o serie de vitralii medievale, din secolele XIV-XVII, de o valoare deosebita, aduse de la castele si manastiri germane, ele fiind achizitionate de catre regele Carol I al Romaniei si utilizate la decorarea interioara a castelului.

Interesant este insa holul de onoare, cea mai somptuoasa sala de receptie a castelului, amenajat de Karel Liman in 1911, pe locul unei foste curti interioare si care se inalta pe trei niveluri in centrul corpului principal al castelului.
Acesta are un plafon de sticla, impodobit cu vitralii reprezentand scene gotice alegorice si motive heraldice si poate fi actionat cu motor electric sau manual.

In Timisoara, cele mai frumoase vitralii exista la Biserica romano-catolica din Piata Nicolae Balcescu, la Episcopia Romano-Catolica de pe str. Augustin Pacha, in Centrul Civic, dar si la o serie de case particulare din cartierele vechi ale orasului.

http://www.dusanbaiski.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu