joi, 10 februarie 2011

Gradinile Bahai, Haifa, Israel

Gradinile Raiului din jurul templului Bahai - biserica tuturor religiilor - sunt o minunatie greu de imaginat inainte sa o vezi.

Frumusetea, grandoarea si mai ales designul special inspirat de religie fac din gradina templului Bahai din Haifa una dintre cele mai vizitate gradini din lume si a opta minune a lumii.

Inspirate de credinta si doctrina Bahai, dar probabil si de Gradinile Semiramidei, acestea se succed in valuri si creaza o armonie aparte cu muntele Carmel, ce ofera o panorama incredibila asupra orasului si portului.

Situate pe mai multe terase, construite pe o inalta colina din mijlocul orasului, gradinile, care abunda in peste 200 de specii de plante, au in centru un superb mausoleu in care se poate intra doar pe baza de programare.

Templul in sine este o capodopera arhitecturala, dar gradinile sale il completeaza perfect. Combinatia de marmura italiana si acoperisul auriu, coloanele de granit, toate construite in 1953 au devenit inca de la inceput un punct de atractie turistica al orasului Haifa. Templul are 40m inaltime si 14000 caramizi aurite, de asemenea are 9 fatade care reprezinta cele 9 religii principale ale lumii. Este inconjurat si de cateva cladiri unice.


Revenind la gradini, acestea au fost deschise publicului in anul 2001.

Exista 19 terase, cea mai inalta cuprinzand gradina persana. Treptele sunt din piatra si fac legaturile intre gradinile asezate in cascada.

Gradinile sunt construite sub forma a 9 cercuri concentrice, contin opere din piatra si metal, dar si fantani, tufisuri si pajisti minunate. Cararea principala este bordata pe intreaga ei lungime de gradini cu flori colorate. Intreg ansamblul este o adevarata rezervatie naturala. Cei care o viziteaza gasesc aici o oaza de liniste si calm ziua si un loc romantic noaptea datorita iluminatului special.

Palmierii si topiarii creaza putina umbra pentru turistii obositi. Verdele gazonului te calmeaza si te racoreste. Aleile sunt facute din pietre galbene si rosii si sunt insotite de monumente, fantani si scurte cursuri de apa. Sistemele de irigare sunt si ele la inaltime, pentru a asigura necesarul de apa pentru aceasta oaza. Schemele cromatice folosite sunt pe alocuri contrastante, dar si armonioase.

Chiparosii, palmierii, pinii si alte specii mediteraneene de arbusti si tufe vesnic inflorite, vasele cu flori si straturile de flori colorate dau impresia vizitatorului ca se afla in Gradina Edenului. Nu lipsesc coniferele, garduri vii, plantele scunde de bordura, cactusii, pomii fructiferi si decorativi.Sursa: gradinamea.ro

Un comentariu:

anana spunea...

minunat,super imagini ,macar aici sa vad ,daca real nu am ocazia

Trimiteți un comentariu