miercuri, 23 noiembrie 2011

Canionul Bryce – Una dintre minunile naturale ale lumii

Pozitionat in forma unui amfiteatru, canionul Bryce este strabatut de mii de stanci, arcuri naturale si brazi. Este situat in partea de sud-vest a statului Utah, SUA, la o altitudine de circa 3000m, in apropiere de alte doua parcuri nationale, Zion si Capitol Reef, si nu departe de mult mai cunoscutul Grand Canyon.


Amfiteatrul natural a luat nastere prin procese de eroziune, piatra calcaroasa fiind sculptata de ape si vant in mii de sulite, arcuri, turnuri si labirinturi care mai de care mai uimitoare, ciudate, amuzante sau grotesti. Rezultatul este un taram al povestilor si al vrajilor. Indienii Navajo credeau ca fiecare din formatiunile amintite ascunde de fapt cate un om impietrit de zei furiosi si ca mii de suflete ratacesc prin canion. De aceea, au numit formatiunile hoodoos (piaza rea), nume pe care il poarta si azi. In functie de compozitie rocile sedimentare au culori ce variaza intre rosu, portocaliu si alb.

Pilastrii si turnuletele din Canionul Bryce se inalta din adancurile sale umbroase aidoma ruinelor unui vechi oras parasit. Cand a zarit pentru prima data aceste ciudate sculpturi in piatra, in 1876, T.C. Bailey a declarat cu incantare ca este „cea mai salbatica si mai frumoasa scena pe care au zarit-o vreodata ochii omenesti”.

Canionul este locul ideal penru impatimitii drumetiilor care pot strabate traseele de dificultati diferite, dintre care cel mai lung are 37 de kilometri, sau pot face plimbari de-a lungul marginii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu