luni, 6 septembrie 2010

Sacralitatea Varfului Omu – Cardines Mundi


In ceea ce priveste sacralitatea enuntata a Varfului Omul (2505 m) aceasta situatie cu totul deosebita a fost semnalata prima data de istoricul Nicolae Densusianu in tratatul “Dacia Preistorica”, aparuta in anul 1913.

Pe baza de argumente provenind din literatura istorica antica si din traditiile locului, el a considerat Varful Omul ca fiind, cel putin in conceptia lumii antice, “cardines mundi”, adica ax al lumii. In zilele noastre, arheologul peruan Daniel Ruzo, Mircea Eliade, marele hermeneut Vasile Lovinescu si altii i-au acordat o importanta deosebita. Scriitorul Vintila Horia scrie despre Vf. Omu: „Acea fiinta de piatra asezata de Dumnezeu intre tara Munteneasca si celalalt tinut romanesc de peste munti.” Mai mult, Ruzo, ca si Lovinescu, au considerat ca in jurul sau trebuie sa fie, in subteran, un adevarat “imperiu” realizat din incaperi si galerii de zeci de kilometri lungime.

In ceea ce priveste Varful Ocolit sau Bucura Dumbrava (2503 m), un studiu complex si bazat pe discipline moderne (simbolistica, radiestezie, fotografie astrala, meditatie) a fost efectuat de-a lungul mai multor ani si incheiat cu putin inainte de anul 1989 de o echipa feminina condusa de Inginer Cristina Panculescu. Intreaga activitate a acestei echipe este prezentata in cartea „Taina Kogaionului, Muntele Sacru al Dacilor“ Editura stefan, 285 pagini, 2008. S-a ajuns la concluzia, verificata ulterior de alti radiestezisti si suprasensibili, ca acest varf este de fapt ce Densusianu numea Cardines Mundi, acum considerat un centru de mare concentrare energetica.

Dan Corneliu Braneanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu