Ajunul Anului Nou este insotit peste tot de vechi obiceiuri si superstitii. In timp, superstitiile au devenit obiceiuri traditionale consfintite, fiind adoptate de numeroase popoare, iar cum noaptea dintre ani este un moment marcant si prevestitor pentru Noul An, nu putea sa fie lipsit de superstitii si prejudecati cu valoare simbolica.
Dulciuri si miere pentru pace, aur si bani pentru prosperitate, sau felinare pentru un an plin de lumina sunt doar cateva simboluri care predomina superstitiile de Anul Nou. Iata care sunt cele mai frecvente astfel de credinte.
Alt obicei care trebuie indeplinit inainte de noaptea de Revelion este curatenia generala a casei. Este recomandat, asadar, ca pana in ziua de Revelion sa termini curatenia generala si sa intampini anul intr-o casa curata, pentru a avea un an fara griji si neimpliniri.
Nu este bine sa maturi pe 31 decembrie si pe 1 ianuarie, deoarece, odata cu praful si gunoiul, vei arunca si norocul din casa. In schimb, este de dorit ca in prima zi din an sa primesti un cadou.
Pentru imbunatatirea situatiei materiale din anul urmator, este recomandat ca noaptea de Anul Nou sa te gaseasca cu bani in buzunar, obicei care prevesteste un an mai imbelsugat, fiind o superstitie practicata de oameni din toata lumea.
In anumite zone, traditia noastra spune ca pe 1 ianuarie trebuie sa ai haine noi, iar in noaptea dintre ani este bine sa porti un accesoriu rosu, culoarea simbolizand bucuria si norocul de care vei avea parte anul urmator.
Din casa nu trebuie sa lipseasca vascul, iar paharul de vin trebuie sa fie in permanenta plin.
Un alt obicei, care nici nu ar fi greu de realizat, spune sa nu dai bani pe 31 decembrie si 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare tot anul. In schimb, incearca sa iti achiti toate datoriile pana la miezul noptii.
Tot pentru a chema norocul in urmatorul an, cu cateva zile inainte de Revelion, femeile prepara paini in care ascund banuti. Traditia spune ca cei care vor gasi banutii vor avea noroc tot anul.
De asemenea, in alte zone ale tarii, in prima dimineata din an, oamenii pun bani in apa cu care se spala pe fata.
Din batrani se spune ca, pentru a avea parte de belsug, prima persoana care iti trece pragul casei in noaptea de Revelion trebuie sa fie un barbat brunet. Acesta trebuie sa aduca o crenguta de vasc, paine si sare.
Crengutele de vasc aduc noroc, iar de pe masa de Revelion nu trebuie sa lipseasca nici strugurii si smochinele, simbolul belsugului si al vietii implinite.
Nu trebuie uitat nici sarutul de sub vasc, de la miezul noptii, care marcheaza nu doar sentimentele care ne leaga de persoanele apropiate, ci si modul in care vor evolua relatiile cu persoanele dragi pe parcursul anului care tocmai incepe. Asadar, in noaptea de Revelion, este de preferat ca persoana iubita sa fie langa tine.
La cumpana dintre ani si dorintele sunt ascultate. Asa ca nu uita sa iti pui o dorinta, pentru ca sunt sanse ca ea sa se indeplineasca.
Pentru un an plin de impliniri si succese la serviciu, este bine ca in prima zi a anului sa faci ceva care are legatura cu acesta. Asa vei avea spor la munca si succese tot anul.
Dar si spectacolul de artificii de la miezul noptii are o semnificatie in traditia romaneasca. Se spune ca spiritele malefice se tem de zgomot si de lumina puternica. De aici deriva si obiceiul de a organiza jocuri de artificii si de a face zgomot. Asadar, asigura-te ca deschizi sticla de sampanie zgomotos, canti tare, iar la ora 24.00 strigi din rasputeri „ La Multi Ani 2011”!
Din acelasi motiv se trag clopotele cand are loc o cununie. Tot acum, se spune ca este bine sa deschizi larg usile casei, pentru a lasa supararile acumulate in ultimul an sa se risipeasca. Nu in ultimul rand, Anul Nou va fi luminos si bun daca se lasa o lampa sau o lumanare aprinsa pana la ziua.
Pe de alta parte, ghinionul este adus in noul an daca agati in cui calendarul pe noul an inainte de ora zero.
In prima zi din an nu este bine sa speli. Singurele obiecte pe care le poti spala fara ca acest lucru sa aiba consecinte nefaste sunt vasele. Insa ai mare grija cum le speli, pentru ca o farfurie sparta este semn rau si prevestitor de ghinion si amagiri in anul care vine.
De asemenea, nu este bine sa plangi sau sa stranuti, altfel vei fi trista si vulnerabila tot anul.
Acel obiect pe care il tii in mana de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mana imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii bani in mana vei merge bine cu banii tot anul, daca iti tii iubita de mana iti va merge bine cu dragostea tot anul, daca tii paharul in mana va fi un an vesel.
Daca vrei ca 2011 sa fie un an mai bun, nu folosi foarfeca in prima zi a anului, pentru ca vei diminua norocul.
Vorbele din batrani spun ca este bine sa mananci peste pentru ca asa vei aluneca printre probleme la fel ca pestele prin apa.
Romanii nu renunta nici la celelate obiceiuri traditionale. Perinita sau strigatul peste sat sunt la fel de importante. Copiii trec cu Sorcova prin fiecare casa, pentru a alunga spiritele malefice, iar Plugusorul anunta reinceperea simbolica a lucrului.
Urare traditionala la romani in preajma Anului Nou, plugusorul a pastrat scenariul ritualic al unei invocari magice cu substrat agrar. El e intotdeauna insotit de strigaturi, pocnete de bici si sunete de clopotei, dar plugul adevarat, tras de boi, a fost inlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai usor de purtat, sau de buhaiul care imita mugetul boilor. Textul plugusorului si-a pirdut astazi caracterul de incantatie magica. Recitata intr-un ritm vioi, urarea devine tot mai vesela, mai optimista, pe masura ce se apropie de sfarsit.
Ocazionat de moartea si renasterea simbolica a primului zeu al omenirii, Anul, si a timpului calendaristic cu care se confunda, in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie.Revelionul nu este altceva decat un ceremonial funerar al antichitatii geto-dace Timpul obiectiv, care curge spre infinit, liniar si fara intoarcere, este oprit, dupa 365 de zile, si intors, precum ceasornicul, de la inceput. Intoarcerea simbolica a timpului in noaptea de Revelion a fost asimilata cu moartea divinitatii adorate, iar reluarea numarului zilelor cu nasterea acesteia. In noaptea de Anul Nou se reia ciclul cosmic, se restabileste ordinea in intregul univers.
Va doresc un AN NOU de poveste!
miercuri, 29 decembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu