Cele doua manastiri bizantine din regiunea Tumanian, Armenia dateaza din timpul dinastiei Kiurikian (secolul X - XIII) si au fost importante centre ale invataturii.
Sanahin a fost renumita pentru scoala sa de iluminati si caligrafi. Cele doua complexe monastice reprezinta totodata cea mai infloritoare perioada a arhitecturii religioase armene, al carui stil unic s-a dezvoltat dintr-un amestec de elemente al arhitecturii ecleziastice bizantine si arhitectura traditionala din regiunea caucaziana.
Ansamblurile arhitecturale din Sanahin si Haghpat se afla asezate intre cele mai minunate si bine pastrate lucrari de arhitectura medievala armeana. Pe langa meritele artistice ale acestora, monumentele se mai remarca si prin depasirea de catre acestea a granitelor culturii nationale.
In manastirile acelei vremi, si in special in cea din Sanahin, stiintele umaniste si medicina erau studiate, tratatele stiintifice erau scrise si picturile, in special minuaturi, erau pictate.
Depozitele cu carti din Sanahin sunt cladiri unice ce infatiseaza nivelul inalt de dezvoltare a arhitecturii civile in secolele XI-XIII in Armenia.
Aceste cladiri erau de forma patrata prezentand niste nise pentru pastrarea manuscriselor. Acoperisul acestora le deosebea de celelalte cladiri.
Ansamblul arhitectural din Sanahin are o valoare general recunoscuta nu doar datorita faptului ca prezinta o arhitectura originala religioasa si civila, ci si pentru faptul ca toate cele pastrate arata nivelul ridicat al arhitecturii urbane armene din acele timpuri.
Sursa: http://www.crestinortodox.ro
marți, 14 decembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Atenitie! Sanahin, nu e biserica bizantina! Ca stil apartine Bisericii Apostolice Armene. Am vizitat chiar acum de Paste Armenia, inclusiv Sanhin si Hagpat. Biserica Apostolica Armeana face parte din cele cinci Biserici Ortodoxe Vechi Orientale alaturi de copti, etiopieni, sirieni şi malankar indieni. Au alt stil de biserica total diferite de stilul bizantin. Mai documentati-va cand scrieti!!!
Multumim pentru informatii! Despre partea cu documentarea "sa arunce primul piatra cel care nu a gresit niciodata".
Trimiteți un comentariu