sâmbătă, 4 decembrie 2010

Uluru – sau inceputurile creatiei

Uluru sau Ayers Rock, cunoscut ca si Muntele de granit rosu Uluru este un masiv stancos izolat in desertul din Australia centrala, situat pe teritoriul Parcului Uluṟu–Kata-Tjuṯa la 340 km distanta de Alice Springs. Masivul stancos este un monolit cu o vechime de 800 milioane de ani, format din gresie care apare ca o formatiune bizara intr-o regiune de ses fara alte denivelari de teren.

Se crede ca muntele au fost creat prin actiunea unor fiinte ancestrale, in timpul creatiei (sau Dreamtime). Situl include numeroase pesteri, helestee si picturi rupestre. Uluru este numele traditional al rocii, dat de catre exploratorii europeni, iar Uluru / Ayers Rock este numele oficial.

Mit si mistere

Locuitorii aborigeni din Australia, Anangu, cred ca peisajul central australian a fost creat la inceputul timpului de catre fiinte ancestrale. Potrivit mitului aborigenilor, lumea nu a existat si nu a avut forma pana cand fiinte ancestrale au iesit din neant si au calatorit in intreaga tara, creand toate formele de viata, speciile si caracteristicile peisajului desertic. Uluru este considerata o dovada a activitatilor fizice spectaculoase ale stramosilor in timpul perioadei de creatie.

Amintiri ale creatiei, Dreamtime, pot fi gasite in stanca, fisuri si pesteri. Drumul principal pana la munte este traseul traditional urmat de catre stramosii aborigeni de la sosirea lor in Uluru. Diverse simboluri reprezenta spirite ancestrale iar prin atingerea stancii un indigen poate invoca spiritele pentru a primi binecuvantarile si pentru a comunica cu Dreamtime.

Uluru ramane sacru pentru mai multe triburi aborigene din zona, care inca il mai folosesc pentru ritualuri si plaseaza in pesteri picturile lor. Simbolurile sunt transmise tinerilor in cantece, la ceremoniile de initiere efectuate in pesterile de-a lungul bazei muntelui Uluru.


Istorie

Nativii australieni cred ca sunt urmasii acestor fiinte ancestrale si au misiunea de a proteja ritualurile si responsabilitatile asociate acestora.
Acestia se numesc Anangu, un cuvant care initial insemna pur si simplu "fiinta umana", dar a ajuns sa se refere la populatia autohtona (in special din vestul si centrul Australiei), spre deosebire de descendentii Australiei europene.

Muntele si parcul din jur au fost desemnate parte a Patrimoniului Mondial in anul 1987.

Impresioneaza

Uluru este o roca izolata (un monolit) de 346 de metri inaltime si mai mult de 8 km circumferinta. Are peretii exteriori mai solizi decat majoritatea celorlalte formatiuni de piatra, ceea ce-i permite sa fie excesiv de abrupta fata de nivelul solului.

Uluru este o stanca fara pic de vegetatie, care uimeste privitorii prin frumusetea puternica si misterioasa. Prin contrast, baza stancii este alimentata de scurgerile de ploaie din Uluru si este o oaza fertila formata din bazine de apa si vegetatie bogata, cu o varietate de animale salbatice. Prin urmare, este un loc ideal pentru ceremonialele aborigenilor, care traiesc in pesteri, avand suficiente surse de apa si hrana la dispozitie.

In afara de dimensiunea sa impunatoare, caracteristica cea mai impresionanta a muntelui Uluru, iubit de catre aborigeni si vizitatori deopotriva, este capacitatea acestuia de a reflecta culorile, acestea schimbandu-se pe tot parcursul zilei si al anului. Rasaritul si apusul de soare sunt remarcabile, avand drept fundal stanca stralucitoare de un rosu ruginiu aprins. Culoarea de baza este datorata procesului de oxidare, iar efectul de stralucire de la rasaritul si apusul soarelui se datoreaza gresiei care contine minerale de reflectie si isi schimba culoarea in functie de atitudinea soarelui.



Ayers Rock contine o varietate de denivelari interesante, canioane, pesteri si formatiuni naturale, toate atribuite fiintelor ancestrale. Pesterile de mica adancime de la baza stancii contin sculpturi si picturi rupestre. Dar spre deosebire de Pesterile Lascaux si alte situri cu arta rupestra, desenele Uluru nu sunt doar artefacte ale unor culturi indepartate - acestea sunt inca create de Anangu, ceea ce le face imposibil de datat.

La aproximativ 25 km de Uluru se afla o alta formatiune stancoasa sacra cunoscuta sub numele de Kata Tjuta ("multe capete") sau Olgas (numita dupa Regina Olga a Württemberg-ului in 1872).

Uluru-Kata Tjuta National Park include un centru cultural, unde turistii pot afla mai multe despre cultura aborigenilor si sacralitatea stancii Uluru.

Inscriptia "Nu escaladati Uluru" de la baza stancii atentioneaza asupra pericolelor ce rezida din escaladarea unui sit sacru. Ignorata de multi indrazneti, stanca a reusit sa faca mai multe victime in randurile celor care s-au aventurat sa o cunoasca de la inaltime.

Cateva zile petrecute aici au puterea de a schimba perceptia timpului. Este imposibil sa masori eonii creatiei, care si-au lasat din plin amprenta asupra acestui pamant stravechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu