marți, 21 decembrie 2010

Sintra, Portugalia – arhitectura romantica

In secolul al 19-lea Sintra a devenit primul centru al arhitecturii romantice europene. Ferdinand al II-a a transformat o veche manastire intr-un castel in care a incorporat acest nou curent, folosind elemente gotice, egiptene, maure si renascentiste si a creat un parc in care a combinat specii locale si exotice de arbori, inaugurand si un curent nou in arhitectura peisagistica. Alte locuinte rafinate, construite de-a lungul aceleasi linii, in imprejurimi, au continuat aceeasi linie, creand o combinatie unica de parcuri si gradini care au influentat dezvoltarea arhitecturii peisagistice din intreaga Europa.

Peisajul cultural din Serra si orasul Sintra reprezinta o abordare inovatoare a arhitecturii romantice, ce a avut o influenta remarcabila in intraga Europa. Sintra este un exemplu unic de dezvoltare culturala intr-o locatie specifica, ce si-a mentinut integritatea originara prin reprezentarea diverselor culturi succesive din momentele de ocupatie. Structurile sale armonizeaza flora indigena cu peisajul rafinat, cultivat ca urmare a unor influente literare si artistice. Integritatea sa este fragila si vulnerabila la managementul si folosinta necorespunzatoare.

"Muntii Sacri" din Varro si "Muntele Lunii" pastreaza aceleasi parcuri si gradini impresionante: Parque de Pena, inceput de Ferdinand II in jurul anului 1840 aduce alaturi elemente de vegetatie indigena si specii exotice.

Palatul Regal este, fara indoiala, reprezentarea perfecta a stilului arhitectural din Sintra, fiind situat in centrul orasului. Probabil construite pe vechiul Alcazar maur, cladirile sale provin din doua perioade diferite (secolele 15 si 16). Interiorul contine decoratiuni din gresie pictata, dar una dintre caracteristicile cele mai importante le reprezinta celebrele azulejos, cel mai bun exemplu al acestei tehnici Mudejar din Peninsula Iberica.



Palatul Pena, ridicat pe un varf din Serra, este o lucrare a curentului romantic pur, fiind proiectat de arhitectul portughez Possidónio da Silva.

Castelul maur poate fi de origine vizigota, a fost cu siguranta datat si folosit inca din secolul 9, in timpul ocupatiei maure. Acesta a fost abandonat in cele din urma, odata cu eliberarea Portugaliei de sub ocupatia maura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu