miercuri, 8 decembrie 2010

Catedrala Notre Dame din Anvers

Capodopera a arhitecturii gotice, Catedrala Notre Dame sau Onze-Lieve-Vrouwekathedraal din Anvers, Belgia este una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din Europa si cea mai mare din Benelux.

Constructia sa a fost inceputa in anul 1352 si terminata doua secole mai tarziu. Catedrala a fost inchinata Fecioarei Maria.

Istoria sa este tulburatoare:
- a supravietuit unui incendiu devastator in 1533
- a fost devastata in timpul razboaielor religioase din secolul al 16-lea
- a fost profanata de revolutionarii francezi in 1794 (cand a fost deposedata de picturile lui Rubens) si, in cele din urma
- a renascut lent, odata cu infrangerea lui Napoleon in 1815.

Impresioneaza:
Intrarea si cei 125 de piloni care sustin intreaga structura.

Singurul turn finalizat din cele cinci aflate in proiectul initial. Dar acesta este turnul cel mai inalt dintre toate cele existente in bisericile din Tarile de Jos, avand 123m inaltime, menit fiind ca, impreuna cu celelalte, sa ilustreze bogatia si puterea orasului Anvers din perioada medievala.

Interiorul Catedralei ofera o priveliste impresionanta, cu bolte si coloane de un alb stralucitor. Mobilierul este un amestec intre stilul baroc si neoclasic. Catedrala gazduieste patru capodopere ale lui Rubens ce innobileaza altarul.
Inaltarea crucii, Coborarea de pe cruce, Invierea si Adormirea Maicii Domnului.

Vitrariul lui Nicolas Rombouts "Cina cea de taina” (1503) este remarcabil. Printre alte opere de arta notabile se afla si superba sculptura in marmura de Carrara - Madonna si Copilului (cca. 1350) semnata de anonimul „Master of the Maasland Marble Madonnas" – un sculptor sau grup de sculptori din regiunea Toscana, Italia, recunoscuti pentru stilul aparte al operelor lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu