duminică, 5 decembrie 2010

Madagascar 2 – atractie exotica irezistibila

Pentru cei care cauta exotism, mister, cultura, Madagascarul este destinatia perfecta. Cu o fauna si o flora unice in lume, cu o cultura care imbina foarte bine culorile Africii cu cele ale Asiei si cu o civilizatie deosebita, aceasta Insula atrage din ce in ce mai multi turisti.

Recunosc ca nu am putut sa surprind complexitatea peisajelor care domina aceasta insula. Nu am ma intantalnit in nici un alt loc de pe planeta asemenea diversitate, frumusete, culoare si parfum.

Nord-Estul Republicii Madagascar este inconjurat de plaje si golfuri si reprezinta o destinatie preferata de turisti, datorita diversitatii zonei. Tamatave reprezinta punctul strategic din aceasta parte a tarii. Cu un climat cald si umed, acest oras este situat intre padure si mare si o buna parte din an este cufundat in parfum de vanilie si cuisoare.

Insula Sainte-Marie este un adevarat sanctuar al naturii si este cunoscuta mai ales pentru pitorescul sau si al insulitelor care o inconjoara. Tot aici se afla si capitala mondiala a vaniliei dar si rezervatii si parcuri nationale dintre care mentionam: Parcul National Marojejy, Masoala si Anjanaharibe.

Zona Centrala - care adaposteste si capitala - are un climat temperat si se remarca mai ales prin verdeata, dar si prin podgoriile si orezariile frumos etajate. Antananarivo este una dintre cele mai pitoresti capitale din lume. Centru economic, cultural si administrativ, orasul poseda un muzeu de arta si arheologie dar si un observator astronomic.

In zona de Nord-Vest se gasesc unele dintre cele mai frumoase plaje si golfuri din lume. Cel mai mare oras este Antsiranana, dar Nosy Be si Majunga sunt si ele in topul celor mai cautate locatii turistice.

In Sud Vest si in Vest putem admira mormintele Mahafaly, adevarate mausolee in culori vii, completate de stancile carstice iesite din mare cu milioane de ani in urma dar si cel mai vizitat Parc National din Madagascar, Isalo, care se remarca prin numeroasele canioane in care se varsa raurile care formeaza plaje de verdeata in mijlocul unui peisaj aparent ostil.

Sud-Estul Republicii Madagascar este incarcat de istorie si cultura. Cu o clima diversificata poseda o vegetatie si peisaje felurite care se afla intr-o perfecta armonie. In extremitatea sudica se afla oraselul Taolanaro (Fort-Dauphin) care este supranumit capitala langustei si este unul dintre cele mai frumoase orase din lume.

Antananarivo
Capitala Antananarivo (“Tana” ) are o atmosfera si o savoare franceza evidenta: franceza este foarte vorbita, iar semnele strazilor si ale magazinelor sunt scrise in special in limba franceza. Orasul este construit pe trei nivele.

Obictive turistice :
Palatul Reginei ( Queen’s Palace) alaturi de Satul Regal (Royal Village) sau Rova domina orasul. In prezent monument national, acesta a fost candva resedinta Dinastiei Merina, care a reusit sa uneasca, in secolul 19, intregul Madagascar pentru prima data in istorie. Piata Zoma, presupusa ca fiind a doua ca marime din lume este deschisa zilnic si merita sa fie vizitata.

Gradina botanica si zoologica Tsimabazaza sunt deschise in zilele de joi si sambata, precum si in zilele de sarbatoare intre orele 08 :00-11 :00 si 14 :00-17 :00. Oficiul de Informare pentru Turisti este in apropiere. “Tana” este o capitala moderna si pitoreasca, iar potentialul sau turistic si cultural este impresionant. La sud-vest de Analakey se afla posta, bancile, restaurantele si cluburile. In partea de nord se afla ruinele Rovei, fostul palat al reginei. Un alt punct de atractie al orasului este Araben ny Fahaleovantena, aflat intre gara si hotelul Le Glacier, district cunoscut sub denumirea de Analakely.

Tinuturile muntoase centrale
Capitala si multe alte orase importante sunt situate in zona centrala a Zonei Inalte (Hauts Plateaux), lantul muntos prapastios si abrupt care se intinde din nordul pana in sudul insulei Madagascar, trecand prin centrul acesteia.

Ambohimanga
Locul de nastere al Madagascarului ca stat, Ambohimanga este situat la 20 de kilometri (12 mile) de capitala si este inconjurat de paduri. Acesta este cunoscut sub multiple denumiri precum:”orasul albastru”, “orasul sfant” sau “ orasul uitat”. Citadela a fost o importanta fortareata a dinastiei Merina si are inca o serie de structuri asociate ceremoniilor specifice acesteia. Intrarea sa principala este un disc enorm de piatra, pentru rotirea caruia a fost nevoie de 40 de barbati.

Alte locuri de vizitat
Situat la 80 de kilometri (50 de mile) de capitala, Mantasoa este un oras renumit ca locatie pentru picnic. Aceasta zona a fost amenajata pentru reginele Dinastiei Merina de catre un francez naufragiat si cuprinde un lac artificial, o padure de pini si primul parc industrial din Madagascar.

Ampefy, aflat la 90 de kilometri (60 de mile) de capitala, este o regiune vulcanica cu cascade si gheizere spectaculoase. Aici au fost construite diguri pentru prinderea tiparilor. Perinet, 140 de kilometri (90 de mile) de capitala este rezervatie naturala, patria indri-ului (o specie de lemuri fara coada) si a multor specii de orhidee.

Cunoscuta si sub denumirea de Andasibe, Antsirabe este situat la 170 de kilometri (110 mile) de Antananarivo si este principalul centru industrial al Madagascarului. Varfurile vulcanice care inconjoara orasul au lacuri in cratere. Al doilea varf muntos ca inaltime, Tsiafajovona, poate fi vazut in vestul drumului dinspre Antananarivo.

Nordul
Luxuriantul nord este dominat de cele doua culmi muntoase. Tsarantanana, cel mai inalt varf al insulei, avand 2880 m (945 de picioare), este acoperit de ferigi gigantice si licheni cu forme ciudate, specifice padurilor de mare altitudine. Montagne d’Arbre-1500 metri /4900 picioare - este un parc national renumit pentru orhideele si lemurii sai.

Mahajanga
Capitala de provincie, Mahajanga este situata la gura de revarsare a celui mai mare rau din Madagascar, Betsiboka. Barcile au plecare de aici spre Nosy Be si alte cateva insule. Plaja de aici este spectaculoasa. Cele mai frumoase grote ale insulei sunt la Anjohibe, la 90 de kilometri (60 de mile) departare de tarm. De asemenea, exista o rezervatie naturala la Ankarafantsika.

Nosy Be
Nossi Be este cea mai importanta statiune de vacanta a Madagascarului
. O insula inconjurata de alte insulite in partea de nord-vest a coastei, este situata la o ora distanta de capitala. Plante exotice parfumate precum ylang-ylang-ul, vanilia (cel mai mare producator din lume este Madagascarul) si patchouli cresc aici. Cel mai mare oras este Hell-Ville, iar in apropierea lui se afla o ruina din secolul al 17-lea un sat indian.

Antseranana
Capitala de provincie, Antseranana (anterior denumita Diego Suarez) este un port la mare, cosmopolit, cu vedere spre golful aflat in nordul insulei. Aici se afla o sumedenie da lacuri, cascade si grote in padurile de deasura portului. Flora si fauna includ lemurii, crocodilii si orhideele. Permisiunea pentru vizitarea acestui parc national (Montagne d’Arbre) se obtine de la Ministere des Eaux et des Forets (Ministerul Apelor si Padurilor), care are un birou in oras. De aici pot fi luate barci in directia Nosy Be.

Insula Sainte-Marie
Insula Sainte-Marie (Nosy Boraha) se afla in apropierea coastei de est, la 150 de kilometri (90 de mile) nord de Toamasina. Vegetatia sa extrem de densa si lagunele care o incojoara, au transformat-o intr-o baza ideala pentru pirati si, mai tarziu, intr-o colonie pentru condamnati. Se pot gasi aici numeroase plantatii de cuisoare si cateva monumente istorice, inclusiv cea mai veche biserica de pe intreg teritoriul Madagascarului. Insula este cunoscuta si pentru minunatele sale plaje cu nisipuri albe si recifurile de corali.

Coasta de Est
Situata pe coasta de nord-est, Toamasina este principalul port al tarii si capitala de provincie, si, la fel ca Antananarivo are numeroase piete inclusiv un bazar. La aproximativ 11 kilometri in nordul orasului se afla Parcul Zoologic Ivolina si Gradina Botanica, continand toate tipurile de plante din padurea de est si multe varietati de animale. Vatomandry, mai la sud, este o statiune foarte populara, renumita pentru plaja sa.

Sudul
Sudul este arid si renumit pentru numeroasele sale specii de cactus si baobab remarcabile, dar si pentru deosebita arta funerara a din aceasta zona.

Tinuturile muntoase din sud
Fianarantsoa, capitala de provincie, este un important centru pentru productia de vin si orez si o baza buna pentru explorarea muntilor din sud. Dintre obiectivele turistice mentionam muntele Amabalavao, denumit si “ casa celor plecati”, unde sunt facute hartia-antemore si matasea lamba aridrano; langa acesta se afla crestele Ambondrome si Ifandana, unde se pot vedea oasele dezgolite ale stramosilor exhumati (ultima data s-au descoperit osemintele unor oameni care au participat la o sinucidere in grup, in 1811); in Ambositra si in satul invecinat – Zafimaniny - sunt create produse deosebite pentru comercializare; Parcul National Isalo, situat intr-un lant muntos din care se produce gresia (este o zona ideala pentru camping, unde se poate ajunge doar cu un vechiul cu patru roti sau pe jos - dar numai insotiti de un ghid); este de asemenea, pasajul catre Parcul National Ranomafana.

Coasta de est
Mananjary este o statiune populara pe coasta de est. Taolanaro (anterior Fort Dauphin), in cea mai sudica parte a insulei, este prima colonie franceza. Chiar si azi se mai vad parti din fortareata din secolul al 17-lea. Orasul si regiunile invecinate sunt renumite pentru fructele de mare, orhideele si plantele carnivore, care pot fi vazute la Centrul Agricultural Mandona in golful Sainte-Luce.

Sud-vest-ul
Vestul Madagascarului a fost candva acoperit cu paduri de plante perene, dar in prezent este predominant acoperit de savana. Economia acetsei zone este bazata aici pe cresterea cornutelor (zebu), o specie adusa aici in secolul al 18-lea de catre colonistii din Asia de sud-est. Toliara, o capiatala de provincie de pe coasta de sud-vest, are plaje excelente si este o zona splendida pentru scufundari, pescuit, calatorii pe mare si alte sporturi acvatice.

Parcuri si Rezervatii Nationale

Constient de valoarea extraordinara a acestui ecosistem, guvernul a realizat un plan de actiune pentru a conserva natura, cultura, cei 5000 km de coasta si, nu in ultimul rand, recifurile de corali.
Parcurile Nationale au ca scop protejarea si conservarea faunei si a florei prin crearea unui cadru recreativ si educativ. Accesul se face printr-o autorizatie speciala eliberata de autoritatile competente.

Intinsa pe o suprafata de 152.000 de hectare, Rezervatia Naturala Stricta Tsingy de Bemarha este localizata la 60 pana la 80 de kilometri de coasta de vest in sectorul de nord al Anstingy, regiune a Platoului Bemaraha, la nord de gura raului Manambolo. Padurile, lacurile si mangrovele mlastinoase sunt adapostul unor specii rare de pasari si lemuri, in pericol de disparitie. Decorul include peisaje stancoase si inaltimi calcaroase intretaiate de piscuri inalte, rauri care curg pe platouri si izvoare rasarind din fiecare coasta muntoasa, facand din aceasta o importanta zona de retinere a apei.


Parcul national Montagne d’Ambre care se intinde pe o suprafata de 18 200 hectare si este situat in sud-vest; Parcul National Marojejy se intinde pe o suprafata de 60103 ha de padure si pamant sterp; Parcul National Masoala, situat in provinciile Tamatave si Diego Suarez, cu o suprafata de 550 000 hectare, este cel mai mare parc din Madagascar si adaposteste 3 parcuri marine (Tanjona, Tampolo, Masoala), dar si Rezervatia Speciala Nosy Mangabe, care se gaseste in inima Golfului Antongil;

Parcul National Zombitse Vohibasia; Parcul National Isalo care are peste 81 000 hectare; Parcul National Ranomafana care se intinde pe 41 000 hectare de padure, cu un climat umed si cu o altitudine ce variaza de la 600 la 1417 metri; Parcul National Andohahela - are nu mai putin de 5 varfuri care depasesc 1500 metri si a fost recompensat pentru cel mai bun proiect de conservare.

Rezervatiile speciale au fost create cu scopul de a proteja un ecosistem specific dar mai ales, o specie animala. Accesul in aceste rezervatii se face pe baza de autorizatie.
Rezervatia speciala Analamerana
este situata in sudul orasului Diego Suarez si se intinde pe o suprafata de 42 000 hectare; Rezervatia Nosy Mangabe – 520 hectare; Rezervatia speciala Andranomena se intinde pe 6000 hectare; Cap Sainte-Marie; Rezervatia speciala Beza-Mahafaly care se afla in estul provinciei Tulear are o suprafata de 580 hectare si este strabatuta de raul Sakamena si afluentii sai; Ankarana – aici se pot vizita grotele care inca mai pastreaza urme ale practicarii olaritului si oseminte ale celor care au locuit aici; Rezervatia Foret d’Ambre; Rezervatia speciala Bora si multe altele.

Sursa: besttourism.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu