sâmbătă, 11 decembrie 2010

Marea Bariera de Corali, Australia

Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume cuprinzand aproximativ 3000 de recifuri si 300 de insule ce se intind de-a lungul a 2600 kilometri si acopera o suprafata de 344,400 km². Reciful este situat in Marea de Coral in apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei.

Marea Bariera de Corali este o comoara de o varietate si frumusete remarcabile. Cea mai mare colectie de recifuri de corali din lume contine peste 400 de tipuri de corali, 1500 de specii de pesti si 4.000 de tipuri de moluste. De mare interes stiintific este si habitatul natural al unor specii precum dugong ("vaca de mare") si broasca testoasa de dimensiuni mari, specii amenintate cu disparitia.

Reteaua de recifuri se extinde pana la insula Papua Noua Guinee, cuprinzand recifuri individuale de toate marimile iar formele sale acopera mai mult de 20.000 km2. O mare varietate de peisaje si intinderi de apa, inclusiv munti stancosi cu vegetatie densa si diversificata ofera imagini spectaculoase.

Marea Bariera de Corali, in special sectorul nordic, este important in cultura istorica si contemporana a aborigenilor si a triburilor din zonele de coasta din nord-estul Australiei. Integrarea Barierei de Corali intr-un Parc Marin joaca un rol important in prezervarea acesteia dar in acelasi timp si a culturii aborigenilor, existand o legatura spirituala puternica intre ocean si locuitorii sai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu