joi, 30 decembrie 2010

Traditii de Revelion in lume

Revelionul, sarbatorit de diferite culturi in diverse momente ale anului este o sarbatoare care are un caracter foarte special peste tot in lume. Daca traditiile sau obiceiurile variaza in functie de fiecare popor, dorintele si urarile raman aceleasi: multa sanatate, fericire si succes in noul an care incepe.

Citeste in acest articol cateva traditii din diferite colturi ale lumii si ce toasturi se tin la cumpana dintre ani.

Italia. In Italia oamenii daruiesc apropiatilor, parintilor si prietenilor de Revelion portocale.

China. Noul An Chinezesc este sarbatorit pe 1 februarie. Focurile de artificii alunga spiritele rele, se organizeaza parade, festivaluri, cum ar fi Festivalul Lanternelor, in cadrul caruia milioane de lanterne lumineaza drumul inspre noul an.

Danemarca. Pentru o intrare triumfatoare in noul an, tinerii bat cu putere la usa caselor prietenilor lor.

Franta. In Franta Revelionul este asteptat cu un meniu pentru micul dejun din care trebuie neaparat sa faca parte si o clatita imensa.

Grecia. In Ajunul Revelionului copiii greci isi aseaza pantofii in apropierea semineului in speranta ca vor primi cadouri. Aceasta zi este cunoascuta si sub numele de sarbatoarea Agios Vasselis (Sfantul Vasile). In aceasta zi se prefera sa se faca cadouri mai multe decat de Craciun. Grecii obisnuiesc sa faca o prajitura traditionala in care ascund bani. Cei care ii gasesc vor avea parte de un an bogat si implinit.

Argentina. In Argentina, inainte de miezul noptii ii veti gasi pe argentinieni pe strazi pentru a sarbatori impreuna cu vecinii lor. Copiii aprind artificiile pentru a intampina Noul An cu cat mai multa stralucire si lumina.

Japonia. In Japonia la miezul noptii suna gongul de 108 ori, simbolizand cele 108 pacate care pot sa fie comise. Se spune ca daca oamenii asculta gongul isi vor purifica in acest fel inimile si isi sterg pacatele pentru a incepe un an nou.

Irlanda. In Irlanda pentru a-si atrage norocul, oamenii intra pe usa din fata si ies pe cea di spate. O traditie irlandeza spune ca, daca tii in mana o moneda de argint sau de aur la miezul noptii, te vei bucura de prosperitate in anul care va urma. Irlandezii obisnuiesc sa puna moneda de argint si sub pragul usii de la intrare, pentru a atrage prosperitatea asupra tuturor membrilor casei.

Spania. In Spania, de Revelion oamenii mananca struguri. Se spune ca cei 12 struguri mancati ar simboliza norocul pentru cele 12 luni ale noului an.

SUA. O superstitie larg raspandita printre americani este ca pe 1 ianuarie sa manance mazare, pentru ca aduce noroc atat in viata personala, cat si cea profesionala.

Scotia. Tot un obicei culinar au si scotienii in noaptea de Anul Nou, fiecare avand grija ca de pe masa sa nu le lipseasca strugurii. La ultimele 12 batai ale ceasului, acestia mananca 12 boabe de struguri, pentru a avea 12 luni pline de belsug in anul care vine.

Austria. La miezul noptii, austriecii tin in mana o figurina reprezentand un purcelus, considerat un adevarat talisman ce simbolizeaza belsugul si prosperitatea din anul ce vine.

Surse:
http://www.ifamilia.ro/sfaturi-utile/traditii-de-revelion-in-lume

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu