joi, 14 octombrie 2010

Hoi An, Vietnam – magia felinarelor din matase


Oras de pe coasta Marii Chinei de Sud, coasta central sudica a Vietnamului, Hoi An este un exemplar extrem de bine conservat al unui port comercial din sud-estul Asiei, datand din secolele XV-XIX. Cladirile sale si stradutele plane reflecta influentele, atat autohtone cat si straine, care s-au combinat pentru a constitui un loc unic in lume.

Orasul a fost cel mai mare port din sud-estul Asiei in secolul I si a fost cunoscut sub numele de Lam Ap Pho (Champa City). Intre secolele VII si X, Cham (locuitorii din Champa) controlau comertul strategic cu mirodenii, de unde a si rezultat o avere imensa. Barcile folosite astazi in Hoi An au, probabil, aceeasi forma ca cele folosite de Champas in calatoriile transoceanice.

Initial, Hai Pho a fost un oras impartit de catre vietnamezi cu japonezii, divizarea fiind facuta de "Podul japonez" (secolele XVI - XVII). Podul cunoscut si sub numele de Chua Cau este o structura unica construita de catre japonezi, fiind unicul pod acoperit, cu o pagoda budista atasata de o parte a acestuia. In prezent este simbolul orasului Hoi An.

Inima orasului este centrul vechi, plin de boutique-uri in stil chinezesc, deosebit de colorate si impresionante seara, la apusul soarelui. In timp ce aproape toate magazinele comercializeaza diverse marfuri, zona a fost in mare parte pastrata asa cum era odinioara, devenind destul de neobisnuita pentru Vietnam, intrucat lipsesc blocurile inalte din beton si saloanele de karaoke.

Orasul este cunoscut de catre francezi si spanioli ca "Faifo," denumire similara si in portugheza si olandeza. O serie de teorii au fost emise in legatura cu originea acestui nume.

Poate mai mult decat in oricare alt loc din Vietnam, Hoi An pastreaza un spirit istoric care te provoaca sa-l explorezi. Acest lucru este valabil mai ales pentru "Legendarele Nopti in Hoi An". In fiecare luna, in perioadele de luna plina, accesul motocicletelor este interzis in centrul vechi, transformat intr-un taram magic de felinare din matase, mancare traditionala, cantece si dansuri traditionale si jocuri de strada.


In anul 1999 centrul vechi a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO, ca cel mai bine conservat port comercial din Asia de Sud-Est din secolele XV – XIX, cu cladiri care combina armonios stilul arhitectural local cu influentele straine.


Hoi An atrage un numar mare de turisti, in parte pentru farmecul sau nocturn, pentru magazinele de arta si numeroasele magazine artizanale dar si pentru celebrele croitorii, care produc haine – costume in special – la comanda, pe masura – la preturi infinit de mici fata de cele din Vest.

Punct central al oricarei excursii in Vietnam, Hoi An este un oras plin de farmec si istorie, care a scapat in mare masura distrugerilor razboaielor succesive. In trecut un satuc de coasta adormit, astazi orasul s-a tranformat intr-un centru turistic - cu hoteluri, restaurante, baruri, croitorii si magazine de suveniruri care domina centrul vechi, pastrandu-si insa magia traditionala.


In ciuda aerului sau ireal, orasul Hoi An incanta prin personalitatea sa unica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu