luni, 18 octombrie 2010

Salinele Romaniei (I)


Voi incepe o serie de articole dedicate salinelor din Romania, adevarate orasele cu un microclimat unic, unde istoria, religia si terapiile se impletesc pentru a echilibra mintea, trupul si sufletul.

Tara noastra are o veche traditie in exploatarea si prelucrarea sarii, aceasta fiind apreciata in intreaga lume pentru puritatea ei. Datorita importantelor rezerve de sare, situate pe intreg teritoriul tarii, Romania ocupa in ierarhia tarilor producatoare de sare, locul 18 pe plan mondial, iar in Europa Centrala si de Est, locul 4.

Sarea a fost descoperita de daci, apoi au continuat exploatarea romanii. In epoca migratiei popoarelor, exploatarea sarii continua, insa la un nivel mai redus, in acest timp descoperind sarea drept conservant.

Acum se formeaza aceste „palate de sare”. Aceste cavitati cu volume gigantice de zeci si sute de metri cubi, adevarate palate subterane ramase in masivele de sare romanesti, sunt stabile in timp, au un microclimat constant, temperatura de circa 12ºC, umiditatea aerului de circa 50%, cu aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sanatatii.


In interiorul salinelor exista complexuri moderne de sanatate ce valorifica potentialul microclimatului specific, complexuri de recreare cu spatii amenajate pentru desfasurarea concursurilor sportive nationale si internationale, locuri de joaca pentru copii, locase de cult in care au loc servicii religioase, intr-un cadru inedit.

Frecventate mai degraba pentru beneficiile lor curative si mai putin ca destinatii turistice, salinele din Romania sunt locuri spectaculoase, recunoscute in Europa, pe care merita sa le descoperi si tu. Aici, istoria, religia si agrementul se impletesc „miraculos" intr-o terapie nebanuita pentru cei care ajung sa le viziteze, pentru ca fostele mine de sare s-au transformat cu timpul in adevarate centre de tratament pentru minte si trup, deopotriva.

Astfel, cei care au probleme reumatice si respiratorii se pot intoarce mai sanatosi si mai odihniti, dupa doar cateva zile petrecute aici.

Fiecare salina din tara impresioneaza prin ceva inedit: forme si dimensiuni impresionante, galerii de arta, lacasuri de cult sau dotari moderne.
Societatea Nationala a Sarii a dezvoltat turismul in cinci din cele sapte saline din Romania, fiind de altfel si singurul producator de sare intern.

Surse: www.forum.santamia.ro/
http://www.scribd.com - Salinele-Romaniei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu