Salina Praid se afla in bazinul Praid, situat pe partea estica a bazinului Transilvaniei, „o solnita uriasa“ la baza muntilor Gurghiu, de forma triunghiulara, al carui varf sudic este orientat catre satul Corund, pe structura salifera Corund - Praid - Sovata.
Localitatea Praid se afla in judetul Harghita, la confluenta paraului Corund cu Tarnava Mica, si se gaseste la 6 Km sud de statiunea balneo climaterica Sovata, 35 Km nord de orasul Odorheiul Secuiesc si 44 Km nord-est de orasul Gheorgheni.
Principala atractie a zonei este salina a carei istorie de inceput dateaza de pe vremea romanilor. In anii ’60, in subteran, in mina Doja s-a organizat o baza de tratament pentru bolnavii de astm bronhic, pentru ca in anul 1980 sa se amenajeze un complex modern de sanatate si recreere, care valorifica potentialul microclimatului specific prin prezenta aerosolilor salini intr-un cadru arhitectonic inedit, la orizontul „50“, la o adancime de 120 m de la suprafata.
Pe o distanta de 1250 m de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, prin galeria de coasta. In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici ajunge la cifra de 2500 - 3000/zi.
Salile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, terenuri de joaca pentru copii, mese de biliard, miniterenuri de jocuri sportive, o biblioteca, banci pentru odihna, un bufet si chiar o capela ecumenica, toate acestea avand menirea de a oferi o recreare cat mai confortabila pentru bolnavii care, conform tratamentului, trebuie sa petreaca aici patru ore zilnic.
Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie este foarte util in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). Acest tratament natural este certificat atat medical, cat si de cei 40 de ani de utilizare. Pe timpul petrecut in subteran se recomanda si gimnastica sub indrumarea unui cadru specializat, plimbari si dozarea efortului fizic.
Domeniul de varsta la care oamenii se pot trata este intre 2 - 60 ani, la baza de tratament existand permanent personal medical de supraveghere. Baile sarate actioneaza asupra intregului organism, avand urmatoarele efecte: relaxant fizic si psihic, calmant, vasodilatator, sterilizator de piele si mucoase, cicatrizant, antiinflamator.
Ca o raritate, trebuie amintita capela ecumenica „construita“ in subteran, de 500 locuri, unde se oficiaza serviciul religios. Aceasta capela, unicat in Europa, realizata intr-una din camerele bazei de tratament, da o noua dimensiune a modului de folosire a acestor cavitati de catre om si pentru om.
Capela a fost sfintita in cursul anului 1993 de catre preoti a trei culte - ortodox, romano-catolic si reformat, ceea ce demonstreaza cat se poate de elocvent existenta unei cai sigure de conciliere etnica si confesionala. Cele 3 culte care beneficiaza de aceasta capela au un program riguros de oficiere a slujbelor. Capela poarta hramul Sfantului Ioan de Nepomuk, a carui statuie sculptata in sare a fost amplasata in interiorul capelei.
Tot in sare este sculptat si altarul, avand baza triunghiulara, care simbolizeza Sfanta Treime. Amvonul simbolizeaza unirea crestinilor dupa Noul Testament. In capela sunt doua statui din secolul al XVIII-lea, Sfanta Fecioara cu Pruncul si Sfantul Anton, iar cele sase vitralii luminate dau un efect in biserica de parca ar fi la suprafata.
La nici 10 km de Praid se afla statiunea termala Sovata. Situata la 490 m altitudine in Podisul Transilvaniei, statiunea beneficiaza de cadrul magnific al dealurilor impadurite si al celor cinci lacuri carora le datoreaza existenta. Lacurile sunt cu apa sarata, iar doua dintre ele -Ursu si Negru - contin in plus si namol sapropelic cu virtuti terapeutice. Sovata dispune de o bogata baza materiala compusa din hoteluri, vile-case de odihna, camping, restaurante, baruri, discoteci si baze de tratament.
De aici se poate pleca spre Cheile Bicazului, spre uimitoarea cetate a Sighisoarei si spre bisericile fortificate tipic transilvanene, patrimoniu al Romaniei.
Tot aici, ca si pe Varful Bucin, la aproximativ 20 km de Praid, este valorificata zona montana prin promovarea drumetiei montane, indeosebi pentru turistii tineri, precum si a turismului pentru practicarea sporturilor de iarna, pe partiile de schi existente.
Pe aceste meleaguri, romanii, ungurii, secuii, nemtii si alte nationalitati pastreaza neatinse traditiile folclorice, precum si portul popular. Specificul zonei este marcat si de mestesugurile traditionale: olarit (ceramica de Corund), artizanat (impletituri din rachita) si cusaturi populare, elementele de etnografie si folclor fiind privite ca obiective turistice deosebite.
Amplasarea Praidului intr-o regiune dintre cele mai atractive pentru turistii din tara si strainatate, precum si bogatia factorilor terapeutici de care se bucura zona sunt considerente ce au dus la dezvoltarea turismului balnear. O dezvoltare, de asemenea, recenta este cea a turismului rural, care tinde sa atraga tot mai multi turisti, datorita alternativei pe care o ofera clasicelor variante de petrecere a vacantelor.
Iesind din mina si mergand in amonte pe valea Corundului, intrand in canionul de sare, minunata atractie turistica, o imagine unica o ofera muntele de sare care in razele soarelui pare a fi acoperit de zapada chiar si vara.
Surse:
http://www.scribd.com - Salinele-Romaniei
www.forum.santamia.ro/
marți, 19 octombrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu