joi, 25 noiembrie 2010

Castelul Neuschwanstein, Germania

Neuschwanstein este un castel din Allgäu, Bavaria, construit in timpul lui Ludovic al II-lea al Bavariei. Castelul este una dintre cele mai renumite atractii turistice din Bavaria si Germania.

Intruchipare a unui vis, Neuschwanstein si-a inceput povestea in 1869, cand excentricul Ludovic al II-lea al Bavariei concepe aceasta constructie.
Cu doi ani in urma, Ludovic vizitase faimosul castel gotic de la Wartburg care se afla suspendat pe o stanca, deasupra vaii Wartburg, in Turingia. Urmand exemplul tatalui sau, Ludovic l-a angajat pe Christian Jank, un scenograf de la Teatrul Regal, sa proiecteze exteriorul.

Planul curtii castelului Neuschwanstein se bazeaza pe decorul reprezentand curtea unui castel din Antwerp, din actul II al unei productii cu “Lohengrin”.
Ideea pentru Sala Cantaretilor provine din Tannhauser – poet german despre care legenda spune ca a gasit drumul spre lumea subpamanteana a dragostei si a placerii. Sala tronului este pictata cu scene din “Sfantul Graal”, din povestea lui Persifal. Numai pentru dormitorul regelui, sculptat in intregime in lemn, au muncit 14 tamplari timp de 4 ani si jumatate.

Dar alaturi de legende si decoruri romantice, castelul se dovedeste o viziune moderna a acelor vremuri. Detaliile practice ale acestuia depasesc secolul XIX: bucatarie moderna, incalzire centrala, lift. Arhitectura interioara este caracteristica curentului romantic din secolul XIX.

Frumusetea castelului a determinat poreclirea lui in „Castelul din povesti”. Devenit rege al Bavariei la varsta de 18 ani, Ludovic al II-lea si-a pierdut repede interesul pentru politica, devenind chiar excentric, ocazie propice pentru a construi trei castele impunatoare: Neuschwanstein, Herrenchiemsee si Linderhof.

Chiar in dormitorul de la Neuschwanstein, regele a fost declarat oficial nebun, extravaganta si banuita sa homosexualitate ingrijorand guvernul bavarez, iar trei zile mai tarziu a fost gasit, impreuna cu doctorul sau, inecat in lacul Starnberg din apropierea palatului.

Incercand sa imite arhitectura medievala, constructorii din secolul XIX au construit cu migala, complicate si impresionante turnuri si arcade, creand astfel un ansamblu arhitectural unic si impresionant.

Mult mai tarziu, in secolul XX, acest castel impresionant si unicat din punct de vedere stilistic in Europa avea sa serveasca drept model pentru castelul Frumoasei din Padurea Adormita, aflat in Disneyland.

Se spune ca fara Ludwing al II-lea,Wagner nu ar fi obtinut succese remarcabile si fara Wagner castelul nu s-ar fi construit.

Sursa: http://nomadic.ro/europa/10-castele-din-germania-pe-care-trebuie-sa-le-vezi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu