Un fenomen cel putin ciudat este intalnit in Valea Jiului inca de luni dimineata, dupa ce, odata cu venirea ploilor, un curcubeu s-a arcuit peste cerul localitatii.
Are capatul de formare in varful Parangului si se termina dincolo granita Petrosaniului, ca o cupola care imbratiseaza localitatea. Isi face aparitia aproape in acelasi loc, parca special ales, deoarece este vizibil din toate colturile orasului. Explozia de culoare ramane perioade foarte lungi de timp in vazduh, iar cand dispare, o face doar pentru cateva clipe, incat ai spune ca ii obliga pe oameni sa se uite spre cer.
Acest curcubeu, numit si „supranumerar”, in aparitiile sale, de multe ori, mai include unul mai putin conturat. Este un fenomen rar si misterios, incat nu a putut fi explicat pe deplin de oamenii de stiinta.
Batranii isi spun legendele si cred ca este un semn bun, ca Dumnezeu se uita din cer la oameni si ca este semn de pace. „Vine dupa vijelie tot timpul, nu? Este semn bun”. Si Vechiul Testament spune ca Dumnezeu a trimis ca semn un curcubeu Noe, sa-i spuna ca potopul s-a terminat. Mosii ne povesteau ca mai apare cand se deschid usile Raiului, pentru ca sufletele bune sa ajunga in cer”, spun varstnicii. Tinerii sunt mai pragmatici si cred ca este doar un fenomen meteorologic, un spectacol de culoare care atrage privirile.
Si totusi, curcubeul este samburele multor legende, aproape ca nu exista cultura de pe glob care sa nu aiba o poveste despre el. Germanicii cred ca este calea sufletelor, japonezii il vad ca un pod plutitor al cerului, iar o legenda poloneza spune ca ingerii lasa aur la capetele curcubeului. Dar nimeni nu a ajuns vreodata la capatul lui, pentru ca, pe masura ce te apropii de el, acesta se departeaza. (M. Ganju)
Sursa: mesagerulhunedorean.ro
miercuri, 17 noiembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu