vineri, 5 noiembrie 2010

Colosseumul din Roma (Italia)


Poate fi indignant faptul ca un monument dominat de un trecut atat de sangeros face parte in prezent din lista celor 7 minuni ale lumii contemporane. Dar oare aceasta lista nu este o reprezentare a valorilor contemporanilor nostri? Oare spectacolele agresive din prezent - in multiplele lor forme - nu au un succes la fel de mare ca in trecut? Ramane doar sa recunoastem si sa constientizam pentru a putea merge inainte.

Cunoscut in Roma sub denumirea latina de Amphitheatrum Flavium, Colosseumul a fost construit la porunca Imparatului Vespasian, in jurul anului 72 e.n. si inaugurat de fiul acestuia, Tito, in jurul anului 80. Se spune ca arhitectul care a facut design-ul Colosseumului ar fi fost aruncat de viu animalelor salbatice, ca “premiu” pentru munca depusa. Astfel, inca de la inceput, istoria amfiteatrului roman a fost una sangeroasa.


Cu o capacitate de 70.000 de spectatori, Colosseumul este una dintre cele mai impunatoare constructii antice. Inaugurarea s-a desfasurat pe durata a o suta de zile, timp in care spectatorii au putut urmari lupte cu gladiatori, vanatoare de animale si chiar lupte navale, pentru care arena era inundata.

Romanii beneficiau de intrare libera la spectacolele desfasurate in Colosseum, insa locurile se ocupau in functie de rang: lumea de rand in locurile de jos, iar familiile cu rang inalt la etajele superioare. Imparatul si nobilimea organizau spectacole cu acces gratuit, cu scopul de a obtine bunavointa poporului.

Dupa perioada imperiala, Colosseumul a fost abandonat si a devenit o fortareata, in Evul Mediu. Tot atunci, se spune ca un calugar, numit Bede, a prezis "Cat timp Colosseumul va rezista, si Roma va rezista; atunci cand Colosseumul va cadea, va cadea si Roma; iar cand Roma va cadea, cu ea se va prabusi intreaga lume".

Monumentul are o circumferinta de 527 metri si o inaltime de 57 metri.

Sunt mai multe teorii cu privire la originea numelui de Colosseum. Una dintre ele este strans legata de statuia de bronz, care a fost construita pe acest loc. Statuia il reprezenta pe Imparatul Nero si avea proportii uriase (din italiana, “colosal = colossale), cu o inaltime de 35 metri.

Locul pe care se afla astazi ruinele Colosseumului din Roma a fost candva ocupat de un complex de cladiri si gradini, construit de catre Imparatul Nero si cunoscut sub numele de Domus Aurea. Lacul artificial al complexului a fost secat, pentru a se ridica cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman.

Sursa: acasa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu