luni, 29 noiembrie 2010

Vacanta in Maldive - in pericol

Singura descriere care s-ar potrivi acestui grup de insule tropicale luxuriante si indepartate, fiecare cu propriul recif de corali si lagune turcoaz putin adanci, este Raiul pe Pamant. Pe uscat – cocotieri si pomi fructiferi, plaje albe intinse si scoici de toate felurile, sub apa – gradini submarine magice, corali si pesti tropicali.

Timpul petrecut aici te poarta departe departe de relaitatea cotidiana. Te relaxezi si uiti de stres si probleme. Un spa extins as putea spune.

Ceasul biologic se acordeaza la cel al naturii guvernate doar de rasaritul si apusul soarelui; nevoile primare – masa si somnul – nu sunt deloc o problema aici – ma gandesc la fructele exotice si la cum poti adormi leganat de briza, intr-un hamac odihnitor. Corpul se intareste prin sporturi in apa, soare si aer crat. Sufletul renaste la privirea apusurilor spectaculoase, iar mintea se odihneste.

Maldive sau Insulele Maldive, oficial Republica Maldive, este un stat insular format dintr-un grup de atoli din Oceanul Indian, situat la sud-vest de India in Oceanul Indian . Cei 26 de atoli ai arhipelagului formeaza un teritoriu ce contine 1.192 de insule din care 250 sunt locuite.

Maldivele sunt cel mai mic stat asiatic, atat din punct de vedere al populatiei cat si al suprafetei. Este de asemenea statul cu cea mai mica altitudine maxima din lume.

Situate la rascrucea unor drumuri maritime comerciale vechi, insulele au asimilat diverse influente culturale si religioase.

Vestigiile arheologice demonstreaza ca a existat o lunga perioada budista care a atins apogeul intre secolele 12 si 13. Odata cu raspandirea islamului in vestul asiei, arabii si-au extins legaturile comerciale cu sudul Asiei. Acesta influenta araba a dus la convertirea la islamism, in secolul 12. Micul Muzeu National din Male prezinta o gama larga de artefacte budiste si islamice.

Trist, dar adevarat

Una dintre dintre cele mai populare destinatii exotice pentru locuitorii intregii planete, Insulele Maldive, ar putea deschide, in numai cateva decenii, o serie neagra a statelor disparute odata cu cresterea nivelului Oceanului planetar.
Daca media temperaturii atmosferei va creste cu numai doua grade Celsius pana la sfarsitul secolului, „ne temem ca nivelul apelor ameninta chiar existenta natiunii noastre”, deoarece „toate semnele tulburatoare din jurul nostru ne arata ca, incet, dar sigur, marile ne inconjoara si ne invadeaza micul arhipelag”.

Acest avertisment a fost lansat de presedintele Republicii Maldivelor, Maumoon Abdul Gayoom cu ocazia „Zilelor Dezvoltarii Europene” tinute luna aceasta la Lisabona. Tinta mesajului il constituie statele bogate ale lumii, responsabile de cea mai mare cantitate de gaze cu efect de sera.

Acestora, Gayoom nu le-a cerut pur si simplu bani pentru a apara insulele de asaltul apelor, ci masuri concrete care ar putea duce la mentinerea temperaturii planetei in limite cât mai apropiate de cele care au facut posibila existenta umana pe mica lor suprafata in ultimii 3.000 de ani.

La 26 decembrie 2004, devastatorul tsunami din Asia de Sud-Est a acoperit complet Maldivele pentru cateva minute.

Ar fi pacat sa le pierdem, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu